Zaman Nedir?
![zaman-saat](https://ademkeles.com.tr/wp-content/uploads/zaman-saat.jpg)
Zaman nedir? Bize ne için verilmiştir? Ne kadar sürecek? Ne zaman bitecek? Ne kadar doğru kullanıyoruz?
Bunların hepsi üzerinde bol bol düşünmemiz gereken sorulardır, bu sorulara verdiğimiz cevaplar bizim hayata bakış açımızı ve yaşayış şeklimizi belirleyecektir. Zaman bize belirli (Belirsiz) bir süre içinde yapmamız gerekenleri yapıp sonra geri alınacağı vaat edilen bir süreçtir.
Hz. Adem ve Hz. Havva ile Cennette başlayan ve dünyada devam eden bu süreç dünyada ki görev, sorumluluk ve vazifelerimizi yerine getirerek sona erecektir. Ne kadar süreceği konusu, bu can bizlere emanet edilmiş emanetin sahibi ne zaman isterse o zaman bitecektir.
Zamanımızın bitiş süresini bilmek istermiydik acaba diye düşünüyorum bazen, zamanımızın bitiş anı saati saatine belli olsa ne yapardık veya yapmazdık, çok ağlar, az gülerdik herhalde. İyi ki bilmiyoruz zamanın biteceği anı. Yoksa bu hayat çekilmez bir hal alırdı ki, yine söylüyoruz!
“Mevlam görelim neyler neylerse güzel eyler”
Zamanımızı ne kadar doğru kullanıyoruz?
Herkese 24 saat verilmiştir. Kimisi kahve köşesinde, kimisi tv başında, bazıları bilgisayarda, bir kısmı kitaplarla, bizim gibiler okuyarak veya yazarak, sonuçta herkesin bir gün içinde aynı zamanı olmasına rağmen farklı şekilde geçirmektedir.
Buradaki püf nokta zamanı ne ile ve kimlerle geçirdiğimizdir. Kendimiz veya insanlık için ne yapıyoruz, ne yapmalıyız, miras olarak bizden sonraki nesillere ne bırakabiliriz, ismimizi altın harflerle yazmak yerine demir harflerle nasıl yazabiliriz diye soruyor muyuz kendimize? Soruyorsak ne gibi cevaplar veriyoruz.
“Altın olup herkes tarafından değer görmektense, demir olup sadece değerini bilenlerle olmak daha güzeldir”
Hep zaman dedik şimdiye kadar, birde “ZAMANI” tersine çevirerek okumak lazım hayatı, belki o vakit hayatımız düzene girecektir. Bazen hayatımızın altüst olması zor bir durum olsa da, gereklidir yeniden doğru bir şekilde devam etmek için yaşamaya. Nereden bilebilirsiniz ki hayatımızın altı üstünden daha hayırlıdır.
Zaman en değerli varlıklarımızdan biridir çünkü geri dönüşü yoktur. Değerlendirmeyi iyi bilmek gereklidir. Geçmiş bitti, dövünerek zamanı boşuna harcamaya ve pişmanlığa zaman yok. Gelecek için ümitsizliğe kapılmaya gerek yok.
Anı yaşamak, geçmişten ders almak ve geleceğe umutla bakmak en doğru seçimdir.
Anne kuş her gün sabah kursağı boş halde yuvasından uçar, akşama mutlaka kursağı yavrularını beslemek için dolu halde döner. Teslimiyet budur, inanmak, güvenmek budur zamanını boşa değil amacı uğruna harcamak budur. Bizler ise geçmiş ve gelecek ile ilgili takıntılarla dolu şu hayatımızı geçirip göçeceğiz galiba şu fani dünyadan. Sizce Zamanı en iyi değerlendirme şekli nedir?
Zaman Kavramı Nedir?
Zaman, evrenin işleyişini anlamlandıran, geçmişten geleceğe kesintisiz bir akış sağlayan soyut bir kavramdır. İnsanlar, zamanı ölçmek ve düzenlemek için saat, takvim ve kronoloji gibi araçlar geliştirmiştir. Zaman, hem fiziksel hem de felsefi açıdan derin bir öneme sahiptir. Yaşamın döngüselliğini, değişimini ve sürekliliğini ifade eder.
Semantik olarak zaman, an, süreç, akış, değişim, geçicilik ve sonsuzluk gibi kelimelerle ilişkilendirilir. Geçmişte yaşananlar, şimdiki deneyimler ve gelecekteki planlar, zamanın insanlar üzerindeki etkisini şekillendirir. Zaman, hem bireysel hayatı hem de evrensel düzeni anlamlandırmada temel bir unsurdur.