Yapışkanlı Not Kağıtlarının İlginç Keşfi
Günümüzün en çok satış yapan ofis malzemelerinden biri olan yapışkanlı not kağıtlarının tesadüfen bulunuş hikayesi. Bulunuş hikayesi kadar piyasaya sürülme süreciyle de bir hayli ilginç olan bir hikaye. En çok sarı rengiyle tanıdığımız bu ürün günümüzde birçok farklı renk ve şekillerde üretiliyor. Öğrencilerin, ofis çalışanlarının başta olmak üzere bir sürü insanın vazgeçilmezi. İşte milyar dolarlık tesadüfi buluşun hikayesi!
Nasıl Bulundu?
Kimyager Spencer F. Silver 1966’da endüstri devi bir şirket olan 3M’nin araştırma laboratuvarında kimyager olarak çalışmaya başlar. (3M Amerika Birleşik Devletleri merkezli 1902 de kurulmuş bir şirkettir. 60 binden fazla ürün üretmektedir. Bu ürünler bantlar, tutkallar, aşındırıcılar, kişisel koruyucu ekipman, diş ve ortodontik ürünler, tıbbi ürünler, araç bakım ürünleri vb. ürünlerdir. ) Dr. Silver beş kişilik bir ekibin başına atanır. Ekibinin amacı süper güçlü bir endüstriyel yapıştırıcı geliştirmektir.
Bir deney esnasında Dr. Silver molekülleri polimerleştirmek için kullanılan maddeden yanlışlıkla fazla ekler. Tabi ki sonuç Silver’ın planladığı gibi olmaz. Çok daha farklı bir yapıştırıcı elde edilir. Yüksek yüzey yapışkanlığı ve düşük soyuntu özelliği olan yeni bir yapıştırıcı. Ama bu yapıştırıcı asıl hedefledikleri yapıştırıcının tam tersi özelliktedir. Silver yeni bir şey bulduğunun farkındadır. Ama o zamanlar bu ürünün kullanılabileceği alanlara dair ne kendisinin ne de diğerlerinin bir fikri vardır. Silver çalışmalarına devam eder. Ancak üretebildiği tek şey iki kağıt parçasını yapıştıracak kadar güçlü aynı zamanda soyulabilecek kadar zayıf bir yapıştırıcıdır. Silver’ın dikkatini çeken şey ise bu maddenin tekrar tekrar kullanılabilir olmasıdır. Bu nedenle bu yapıştırıcıya ticari bir kullanım alanı bulma arayışına girer.
Aradan yıllar geçmesine rağmen bu yapıştırıcı için pratik bir kullanım alanı bulamaz. Buna rağmen inancını kaybetmeyen Silver çeşitli seminerler yaparak ürünü için ticari bir kullanım alanı aramaya devam eder. Art Fry ile karşılaşması ise her şeyi değiştirir.
Art Fry Ve Yapışkanlı Not Kağıtlarının Doğuşu
Art Fry bu yapıştırıcı hakkında bilgi almak için Silver’ın seminerlerinden birine katılır. Ama onun da aklına bir fikir gelmez. Fry bu yapıştırıcıdan vazgeçmişken ilham perileri ona çok ilginç bir anda uğrar. Bir kilise ayinine katılır. Fry ilahi kitabının sayfalarını çevirirken kitap ayracının ikide bir düştüğünü fark eder. Bunu nasıl önleyebileceklerini düşünürken tabi ki aklına Silver’ın yapıştırıcısı gelir. Yapışkanlı kitap ayracı üretebileceklerini düşünür. Fry çeşitli denemelerden sonra vardığı sonuçları rapor haline getirip 3M’nin Geliştirme Kurulu’na sunar. Fikir beğenilir ancak satış tahminleri düşük çıkınca bu fikirden de vazgeçilir. İlham perileri onu yanıltmış gibi gözükse de bu fikir yapışkanlı not kağıtlarının günümüze ulaşmasını sağlar.
Bir gün Art Fry yazdığı raporun ilk sayfasına bu ayraçlardan birini yapıştırıp üzerine bir soru yazar. Meslektaşı yanıtı aynı kağıda yazar ve başka bir rapora yapıştırır. Bu olayla Fry yıllardır aradığı cevabı bulmuştur artık.
1977’de Şirket ürünü “Bastır Çıkar” ismi ile test eder. Pek umut verici sonuçlar elde edilmese de herkese ücretsiz örnek ürün dağıtmaya başlarlar. Ücretsiz ürünü kullananların %95’i ürünü alacaklarını belirtir. Böylece 1980‘de 3M “post-it” yapışkanlı not kağıtlarını piyasaya sürer. İlk yılında ürün 50 milyon adet satılır. Birkaç yıl içinde yapışkanlı not kağıtları bir ihtiyaç haline gelir. Okullarda , kütüphanelerde, atölye ve ofislerde vazgeçilmez bir ürün olur. Onca yıllık çabanın sonunda ürün hakkettiği değere ulaşır. Dr. Silver ve Art Fry 3M’nin verdiği en yüksek onur ödülünü alırlar. Bunun yanında sayısız mühendislik ve icat ödülü alırlar. Her ne kadar tesadüfen bulunmuş olsa da bulunma ve piyasaya sürülme süreciyle çok fazla emek harcanmış bir buluş. Eminim sizde post-itlere artık daha farklı bir gözle bakacaksınız!