Tuz ile Tansiyon Arasındaki İlişki
Tuz fazla tüketildiğinde zararlıdır peki tuz tansiyonu yükseltir mi? Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon belirtileri ve tedavisi, Canan Karatay açıklaması ve tuz tansiyonu nasıl yükseltir?
Binlerce yıldır yemekleri tatlandırmada ve yiyecekleri uzun süre taze muhafaza etmede kullanılan tuzun bileşenleri sodyum ve klor mineralleridir. Bu mineraller vücudumuz için hayati öneme sahiptir. Ancak tuzu gereğinden fazla tüketmek kalp rahatsızlığı riskini oldukça artırmaktadır.
Tuz, vücudumuzda deri altında su depolar ve insanların daha kilolu görünmesine de sebep olmaktadır. Terlediğimizde ise tuzlu su kaybederiz yani tuzu vücudumuzdan atmanın yollarından birisi terlemektir.
Hipertansiyon Nedir?
Hipertansiyon, kalpten vücuda taşınan kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin, kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilecek kadar yükseldiği yaygın bir durumun ismidir. Hipertansiyon halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinir. Kan vücut dokularının tamamına ulaşabilmek için vücutta basınca ihtiyaç duyar. Kan basıncının düşmesi vücutta kan dolaşımın bozulmasına neden olur.
Kan basıncı günlük yapılan aktivitelere ve vücudun maruz kaldığı durumlara göre düşme ya da yükselme yaşayabilir. Ayrıca korku, üzüntü, stres, şaşırma gibi anlık duygu değişimleri de tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Tansiyon, yediklerimize ya da içtiklerimize göre de yükselir ya da alçalabilir. Vücut dinlenme, istirahat veya uyku durumundayken ise kan basıncı düşebilir.
Hipertansiyon Belirtileri
Aşırı tuz tüketimi hipertansiyona neden olabilmektir. Hipertansiyon hastalığı olan kişilerde hastalık, ciddi boyuta ulaşmadan belirtiler vermeyebilir. Bu nedenle kan basıncı düzenli bir şekilde ölçtürmeyen kişilerde hipertansiyon uzun süre seyredebilir ve vücutta ciddi hasarlara yol açabilir. Bunun dışında hastalarda hipertansiyonun neden olduğu bazı belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Şiddetli baş ağrısı
- Birkaç dakika ya da daha uzun süre devam eden burun kanması
- Sıkıştırıcı göğüs ağrısı (nefes darlığı da eşlik edebilir.)
- Halsizlik, yorgunluk
- Baş dönmesi
Hipertansiyon Tedavisi
Hipertansiyon hastalığı insanlarda hayatı eden ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilir. Bu nedenle teşhisinin erken dönemde koyulması tedavisine başlanması gereken bir hastalıktır. Ayrıca tuz tüketimi ile ilişkilendirilen bu hastalık, kronik bir hastalıktır.
Yüksek tansiyon hastalığının en önemli tedavi aşaması hastanın günlük yaşam alışkanlıklarını düzenlemektir. Bu durumda hastalara bitkisel temelli olarak sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanma, tuz tüketimini azaltarak normalin altına getirme, düzenli bir şekilde egzersiz yapma, stresi yönetmeyi öğrenme, sigara ve alkol tüketiminden uzak durma, ideal vücut ağırlığına ulaşmak için kilo verme gibi yöntemler önerilir. Tedavi başarısı hastanın ilaçları doğru ve düzenli bir şekilde kullanması ile birlikte önerilen ve hastaların yaşam tarzlarında değişikliğe neden olan bu yöntemlerin uygulanması mümkün olur.
Tuzun Zararları
Uzmanlar her defasında 3 beyazdan uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Bunların arasındaki 3 beyaz arasında tuzda yer alıyor. Her yemeğe katılan tuzdan neden uzak durmalıyız. Onsuz yemeğin çokta lezzetli olmadığını biliyoruz. Ama yemeğinize tuz atarken bir kez daha zararlarını göz önünde tutmanızı öneririz.
Tuzun zararı
-Ülkemizde hipertansiyon olan insan sayısı bir hayli fazladır. İşte o hipertansiyona sebep olan en önemli etmenlerin başında tuz geliyor. Tabi aşırı tuz kullanımında bu tip sorunla karşılaşabilirsiniz.
-Damar ve kalp sorunlarına neden oluyor. En önemli organlarımızdan olan kalbe gereken önemi vermeliyiz. Bu da tabi fazla tuz kullanmamaktan geçiyor.
-İnsan için önemli olan kalsiyuma tuzun olumsuz etkileri bulunuyor. Vücuttan kalsiyumun atılımına sebep olan tuz kemik için önemli olan kalsiyumunda eksilmesine bağlı olarak kemik erimesi problemine sebep oluyor.
-Diyet yapanlarından tuzdan uzak durması gerekiyor. Çünkü tuzun iştah açıcı özelliği bulunuyor.
-Hamilelerin tuz kullanırken bir kaç kez daha düşünmesi gerekir. Tuz ödem ve hipertansiyona sebep oluyor.
Canan Karatay Ne Diyor?
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Karatay: “Tansiyonu yükselten tuz değildir, Tansiyonu yükselten şekerdir. “
Canan Karatay Burdur’un Bucak ilçesindeki Ayşe Sak Ortaokulu’nda Avrupa Birliği “Healthy Life Is Happy Life” projesi kapsamında düzenlenen seminere konuk oldu ve kaya tuzunun insan için sağlıklı ama sofra tuzunun ise insan için çok zararlı olduğunu söyledi. Ayrıca tuzsuz hayat olmayacağına dikkat çeken Canan Karatay, vücuttaki halsizliğinde tuz eksikliğinden dolayı olduğunu söyledi.
Tuz Tansiyonu Nasıl Yükseltir?
Dünyada yetişkin yaşlardaki insanların %25’ inde hipertansiyon görülmektedir. Tuz tükettiğimizde vücudumuz tuz ile beraber su da tuttuğu için damar içindeki kan hacmi artar ve kanın damar duvarına yaptığı basınç da artar. Hatta basınç çok yükselirse dokularda sıvı sızması olur ve ödem gelişir.