Telefon Suya Düşünce Ne Yapmak Gerekir? Suya Düşen Telefonu Kurtarma Önerileri
Nereye gidersek gidelim cep telefonlarımız sürekli yanımızda. Bu da telefonların herhangi bir şekilde istenmeyen kazalara maruz kalma olasılığını artırıyor. Telefonların suya düşmesi de bu kazaların en başında geliyor. İyi haber şu ki, akıllı telefonunuzu suya düşürdükten sonra hızlı hareket ederseniz, hasarı önleyebilirsiniz. Cihazınızı bu kazadan minimum zararla kurtarmak için aşağıdaki ipuçlarımızı takip edin…
Son birkaç yılda giderek daha fazla telefon üreticisi su geçirmez tasarımlara yöneldi ve bu su geçirmez telefon modellerinin sayısı her geçen gün artıyor. Yine de, hepimiz su geçirmez telefonun lüksüne sahip değiliz. Bu da olası telefon kazaları sonrası telefon suya düşünce ne yapmak gerekir? sorusunu gündeme getiriyor. İşte bu sorunun cevabı…
Telefon suda ne kadar uzun kalırsa, zarar görme olasılığı o kadar artacaktır. Bu yüzden öncelikle telefonu sudan olabildiğince çabuk çıkarmalısınız. Evet, tuvalete düşmüş olsa bile! Sonrasında ise, derhal yapmanız gereken ve yapmamanız gereken şeyler var. Öncelikle neler yapmamalısınız bunu inceleyelim.
Suya Düşen Telefona Yapılmaması Gerekenler
- Telefonu açmaya çalışmayın. Elektrik aksamı su ile pek iyi geçinmez.
- Şarj etmeyin / Fişe takmayın. Aynı sebepten.
- Hiçbir tuşa basmayın. Tuşlara basmak suyun daha çok yayılmasına neden olabilir. Mümkün olduğunca az telefon ile uğraşmak en mantıklısıdır.
- Telefonu sallamayın veya üflemeyin. Üflemek suyu telefonun daha derin alanlarına itebilir.
- Saç kurutma makinesi ve diğer hava üflemeli kurutucuları kullanmayın.
- Telefona ısı uygulamayın. Aşırı sıcaklığın telefona da zarar verebileceğini unutmayın.
- Cihazı çok fazla hareket ettirmeyin, sallamayın ve üzerine vurmayın.
Suya Düşen Telefona Yapılması Gerekenler
Kağıt havlu ile kurulayın : Yapılmaması gerekenleri artık öğrendiğinize göre sıra geldi yapılması gerekenlere. Suya düşen telefonu kurtarmak için öncelikle arka kapağını açın, SIM ve MicroSD kartınızı yuvalarından çıkarın. Bu parçaları kağıt havlu üzerine koyun.
Bu aşamada telefonunuzun bataryası çıkarılabilir ise bataryayı da çıkarıp kağıt havlu ile kurulayın ancak çoğu yeni nesil akıllı telefonun bataryası çıkarılamıyor. Bataryanız çıkarılmıyorsa da sorun değil, kurulama işlemini yapın ve sonraki adıma geçin.
Suyu vakumlayın : Elbette, kağıt havluların erişemediği alanlar var. Ve size telefona asla üflememenizi söylerken, size suyu emmemeniz gerektiğini söylemedik. Aslında, bir elektrikli süpürge, telefondan çok fazla risk almadan bir miktar su alabilir. Bu aşamada telefonu fazla sallamamaya çalışın ve fotoğraftaki kadar büyük bir elektrik süpürgesi kullanmamaya çalışın. Şarjlı küçük el süpürgeleri bu iş için işinize yarayabilir.
Kurutma zamanı : En zor kısım sanırım burası, çünkü telefona uzun süre dokunulmaması gerekiyor. Bu, akıllı telefonunuzu bir süre kullanamayacağınız anlamına geliyor!
Peki suya düşen telefonu nasıl kurutursunuz? Telefonu tezgahın üzerinde veya çekmeceye bırakarak kurumasını bekleyebilirsiniz. Ancak önemli olan kurutma işlemini daha hızlı, sağlıklı ve etkin bir şekilde yapmaktır. Bu yüzden bir miktar pilavlık çiğ pirince ihtiyacınız olacak. Pirinç sıvıları ve nemi emmek için harika işler başarır. Telefon ve tabletler için yaygın kullanılan bir yöntemdir.
Bu yöntem için telefonu pirinç dolu bir kavanoza ya da torbaya gömün. Bu şekilde 1 veya 2 gün bekletin. Bu süre zarfında telefonun çalışıp çalışmadığını görmek için telefonu alıp açmaya çalışmayın.
Peki tek alternatifiniz pirinç mi?
Telefonu kurutmak ve nemini almak için pirinç önermemizin sebebi her evde bulunuyor olması. Aslında bu konuda pirinçten daha iyi çalışanlar var örneğin, silika jel. Silika jel yeni alınan ayakkabılarda ve elektronik cihaz kutularında bulunuyor. Labaratuvar ortamında üretilen silika jeller birçok şeyin nemini alıp bozulmasını önlemek amacıyla kullanılıyor. Eğer elinize bunlardan varsa ıslanan telefonun nemini almak için kullanabilirsiniz. Bu kimyevi bileşenler pirinçten %700 daha etkilidir.
Telefonu Deneme Zamanı : Pirinç torbasında telefonu 2 gün bekletmenin ardından sonuca geldik. Artık tüm çabalarınızın karşılığını alıp alamayacağınızı görme zamanı. Telefonu, bıraktığınız yerden çıkarın, prize takın ve açmayı deneyin. Eğer sorunsuzca açılıyorsa, başardınız demektir. Tüm bileşenleri test edin. Mikrofon ve kulaklığın sorunsuz olduğunu görmek için bir arama yapın, hoparlörü test edin.
Tüm bunları yapmanıza rağmen telefonunuz açılmıyorsa, yenilgiyi kabul edip bir servise ya da uzman bir tamirciye götürerek kurtarılıp kurtarılamayacağını görmenin vakti geldi demektir.
Kategori: Pratik Bilgiler