Tarihin Derinliklerinde İstanbul’un Fethi ve Fatih’in Gölgesinde Güncel Bir cinayet Romanı: Sultanı Öldürmek

Tanınmış polisiye roman yazarı Ahmet Ümit’in akıcı ve özellikle tarih severlerin daha çok ilgisini çekecek romanı Sultanı Öldürmek, sakin fakat kalp kırıklıkları ile dolu geçmişinden kaçamayan tarih profesörüne odaklanıyor.

Tarih profesörü Müştak Serhazin köklü ve eski bir İstanbul ailesinden geliyor. Yıllar boyu gençliğinde onu terk eden kadına takılı kalmış ve bir daha hiç aşık olamamış. Nüzhet, cıvıl cıvıl ne çok enerjik bir genç kızken Müştak beyle sevgilidir. Müştak bey ona çok aşıktır ve ikiside tarihçidir. Zaten Sultanı Öldürmek bu derin aşkın gölgesinde, İstanbul’un fethine değinen sürükleyici bir cinayet romanı.

Nüzhet hanım bu yoğun aşkın ortasında, Müştak bey evlilik niyetindeyken bir anda iri yarı ama çok duygusal Müştak beyi tek taraflı terk ederek Amerika’ya gider. Daha sonra bu ülkede Jery isimli bir Amerikalı ile de evlenecektir. Bu terk edişin Müştak’ta oluşturduğu şok yıllar geçse de geçmez.

Sultanı Öldürmek kitabının ana hikayesi böyle başlarken, kitap aslında karlı ve soğuk İstanbul’un Müştak beyin hayatını kökten değiştirecek 4 gününe odaklanıyor.

Müştak bey derin psikolojik rahatsızlık yaşamaktadır. Psikolojik Füj yani anlık unutma atakları yaşadığı geçmişi vardır. Aynı binada oturduğu teyzesinin kızı psikolok olmasına rağmen Müştak bey sorununa çare bulamaz. Bir gün hayatını tersine çeviren Sultanı Nüzhet, yıllar sonra hiç bir şey olmamış gibi onu arar ve akşam yemeğine davet eder.

İyi huylu Müştak, hayatını zindan etmesine rağmen Nüzhet’e duyduğu sevgi, saygı ve bağlılıktan bu isteği kabul eder. İşte kitap tam bu noktada değişiyor çünkü Müştak bey kendine geldiğinde Nüzhet’in evinin merdivenlerindedir ve eve girdiğinde Nüzhet’in boynunda sapında Fatih Sultan Mehmet’in tuğrasının bulunduğu mektup açacağı vardır.

Aynı mektup açacağı Müştak beyde vardı. Çok sevdiği ve hayatının aşkı olan Sultanını, Müştak bey mektup açacağı ile mi öldürdü?

Müştak bey bu kesik anı, yani cinayet anını hatırlamamaktadır. Acaba kendi mi öldürdü yoksa ilerleyen sayfalarda konuya dahil olan bir tarih komplosuna mı Nüzhet’i kurban gitti? Cinayeti araştıran Ahmet Ümit’in meşhur karakteri Başkomiser Nevzat olacaktır.

Sultanı öldürmek cinayet romanı gibi başlasada aslında ikinci bir komploya odaklanıyor. Sultan 2. Murat’ın ölümü acaba oğlu Fatih tarafından mı gerçekleşti? Çünkü kendisi gibi tarihçi olan ve cinayete kurban giden Nüzhet hanımında bu konuyu araştırdığı düşünülüyor.

Kitabın kaynakçasına bakıldığında oldukça fazla sayıda ve güzel kaynaklar derlenerek yansıtıldığı görülüyor. Kitapta Sultan II. Murat, Fatih Sultan Mehmet ve II. Beyazid dönemlerinin hiç bilinmeyenlerini de keşfedeceksiniz. Özellikle Müştak beyin anlatımıyla İstanbul’un fethi, inanılmaz bir tarih yolculuğuna çıkarıyor.

Eğer tarih ve polisiye roman severseniz, elinizden düşürmeden bir çırpıda bitireceğiniz sürükleyici ve oldukça bilgilendirici bir roman Sultanı Öldürmek. Çok fazla karakter olmadan sürpriz ve tahmin edilemez noktalara ilerlerken, içerisinde harika bir tarih yolculuğuna çıkarmakta okuyucularını.

Müştak beyin kendi içerisinde yaşadığı gelgitler ve vicdan muhasebesi, ayrıca Fyodor Dostoyevski’nin meşhur Suç ve Ceza kitabını da hatırlatmıyor değil. Zaten bu meşhur kitap ve Freud’un baba katilliği konuları, kitabın içerisinde başarı ile yer almış görünmekte.

Müştak beyin terk edilişi ve bunun kendisinde yaşattığı buhran, üzüntü ve kalp kırıklığının nerdeyse ömür boyu sürmesi sizi üzerken, bu kez Nüzhet hanımın öldürülmesinin yaşattığı şok ile farklı bir noktaya götürmekte.

Günümüz zaman dilimine yer verse de bu cinayet romanı Fatih Sultan Mehmet dönemine derinlemesine inmesi ve şaşırtıcı bilgiler sunması ile keyifli ve akıcı bir dili eklenmiş. Sonuç olarak muhteşem bir polisiye roman sizleri beklemekte.

Diğer Konu Başlıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu