Soğuk Savaş Nedir? Soğuk Savaş Döneminde Yaşananlar

Soğuk Savaş, adından da anlaşılacağı üzere, tarafların doğrudan askeri çatışmalara girmediği bir jeopolitik gerilim dönemidir. Bu dönemde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) liderliğindeki Doğu Bloğu ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında geniş çaplı bir ideolojik ve politik çatışma yaşanmıştır. Soğuk Savaş döneminde doğrudan savaş yaşanmamış olsa da, bu dönemde pek çok dolaylı çatışma ve yerel savaş meydana gelmiş, ayrıca her iki tarafın da askeri ve politik stratejileri büyük etkiler yaratmıştır.

Soğuk Savaş’ın başlangıç ve bitiş tarihi tam olarak kesin olmamakla birlikte, tarihçiler genellikle 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden iki yıl sonra, 1947’de ABD Başkanı Harry S. Truman’ın duyurduğu Truman Doktrini ile başladığını ve 1991 yılında SSCB’nin dağılmasıyla sona erdiğini kabul ederler.

Aslında iki tarafta Nazi Almanyasına karşı aynı tarafta savaşıyordu. Ancak 2. Dünya savaşı sonrası iki ülke farklı ekonomik ve siyasi yönlerde ilerledi. Sovyetler Marksist Komün yaşam standardını benimsemişken Amerika bizimde şu an içerisinde bulunduğumuz kapitalist dünya düzenini savunuyordu.

Amerika ve Sovyetler Birliği asla kanlı bir savaş içerisine girmedi. Bunun nedeni iki tarafında elinde nükleer silahların bulunmasıydı. Savaşmak yerine her iki tarafta askeri, nükleer ve uzay teknolojileri alanlarında birbirlerine göz dağı veriyor ve güç gösterisi yapıyordu.

1956 yılında yaşanan Süveyş Krizi, 1961 Berlin Krizi ve 1962  Küba Füze Krizi Soğuk Savaşın dahada kızışmasına neden oldu.  1960 senesinde Çin – Sovyet ayrışmasıyla birlikte komünist bloktaki ülkelerde dağılmalar meydana geldi.

1963-1985 yılları arasında iki süper güç arasında yumuşama yaşansada bu tarihten sonra bloklar yeniden karşı karşıya geldi.

Soğuk Savaş Dönemi Ne Zaman Sona Erdi?

Soğuk savaşın bitmesinin ilk adımı 1985 yılının Mart ayında Mikhail Gorbachev ‘in Sovyetler Birliğinde Komün Partinin Genel Sekreterliği görevine başlamasıyla olmuştur. Gorbachev’in Perestroika olarak bilinen yeniden yapılanma politikalarını benimsemesi, bu politikalar ışığında geniş çaplı pazar ekonomisine geçmesi ve ifade özgürlüğü gibi konuları hayata geçirmesiyle soğuk savaş sona ermeye başladı.

9 Kasım 1989 yılına gelindiğinde soğuk savaşın fiili sembollerinden olan Berlin Duvarı‘nın yıkılması ve 15 Aralık 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılarak 15 bağımsız devletten oluşan bir yapıya bürünmesi soğuk savaşın bittiğinin kesin işareti oldu.

Diğer Konu Başlıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu