Sınav Stresi Nasıl Geçer? Sınav Stresi Atma Yöntemleri

Sınav stresi, sınav öncesinde öğrencilerin başarılı olmalarını olumsuz yönde etkileyen en önemli ruh hallerinden biridir. Öğrenci her ne kadar rahat olsa da söz konusu stres, belirli ölçüde her öğrencide olur.

Bir bireyde sınav nedeniyle oluşan stresin aslında faydalı olduğu söylenebilir. Böylelikle sınava yüklenen anlam fazlalaşır ve daha çok dikkate alınır. Bu durum başarının temel anahtarlarından biridir. Sınav nedeniyle oluşan stresin kötü yanı sıra bireyin aşırı derecede bu duyguya kapılmasıdır. Basit yazılı veya sözlü sınavlarda, hatta formalite sözlü veya yazılı mülakatlarda aşırı derecede stres altına giren bireylerin olduğu görülür. Bu durum nedeniyle bayılmalar, sık sık terlemeler titremeler ve en önemlisi, sınav öncesinde bilinen her türlü bilginin sınav esnasında kaybolması gibi can sıkıcı durumlar oluşabilir.

Stresin azalması adına birtakım yöntemler denenebilir ve sınav öncesinde stres önemli ölçüde azaltılabilir. Tabii bu yöntemleri zamanında yapmak büyük önem taşır. Sınava saatler kala veya dakikalar kala, söz konusu yöntemlerin uygulanması pek bir önem arz etmez.

Sınav Stresi Nasıl Atılır? Formalite Sınav

Sınav stresi atabilmek adına, sınav provası en çok denenen yöntemlerden biridir. Bireyin, önündeki sınava ve sınav ortamına hafta en az 2 defa hazırlanması gerekir. Bu hazırlanma süreci ise direkt olarak gireceği sınavın taklididir. Birey, kendine formalite icabı bir sınav hazırlamalı ve sınav esnasında uygulanan her kuralı, kendi evinde de uygulamalıdır. Ayrıca profesyonel bir deneme çözmeli ve sınava olan ciddiyetle, formalite sınava yaklaşmalıdır. Böylelikle sınav stresinin büyük ölçüde azaldığı görülebilir.

Egzersiz Yapmak

Egzersiz yapmak, sınava hazırlanırken edinilmesi gereken bir alışkanlıktır. Bireyin gün içerisinde sınava hazırlanırken, aynı zamanda egzersizle vücudunu rahatlatması gerekir. Kişi gün içerisinde ders çalışırken, aralıksız bir şekilde çalışması durumunda konuları anlamakta zorlanır. Ayrıca vücut fiziken yorulmadığı için geceleri uyumak da sınav stresi nedeniyle zorlaşır. Gün içerisinde yapılan egzersiz, geceleri çok daha konforlu uyumaya ve daha kolay uyanmaya yardımcı olur. Ayrıca kasları rahatlatır ve sınavın vermiş olduğu stres nedeniyle kaslarınızda biriken gerginliği büyük ölçüde yok eder. Ruh sağlığının da düzelmesine yardımcı olan egzersizler, bireyin hem ruhen hem de bedenen rahatlamasına imkan tanır.

Doğru Çalışma Programı

Sınava en iyi hazırlanma şekillerinden biri, sınav için doğru bir çalışma programı hazırlamaktır. Kişinin kendi çalışma kapasitesi, hedefleri ve halihazırda bildiklerini değerlendirerek, bir çalışma programı oluşturması gerekir. Çalışma programının kusursuz bir şekilde planlanması, bireyin stresinin büyük ölçüde azalmasına yol açar.

Diğer Konu Başlıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu