Sevgi Mutluluk Vefa Güven Dörtlüsü
Sevgi Mutluluk Vefa Güven Dörtlüsü, Sevgi ne demekdir? Sevgi nedir kısa ve öz şekilde, Sevmek nasıl bir his? Mutluluk ne ifade eder? Mutluluk nedir örnek? Güvenin tanımı nedir? Güven nedir nasıl sağlanır? Vefanın anlamı ne demek? Vefalı bir insan ne demek? Hepsi bu makalede.
Sevgi Nedir, İnsana Hangi Vasıflar Kazandır
Sevgi Nedir?
Sevgi insanları birbirine yakınlaştıran bir duygudur. Kırmızı sevgiyi, sarı korkuyu, mavi güveni, siyah ise karanlığı temsil eder. Sevgi ve ümit insanları harekete geçiren iki duygudur. Sevgi kişiye umut etmeyi aşılar. Kişide motivasyon seviyesini arttırır. Cesaretin olmadığı ortamlarda ümitsiz sevgi ortaya çıkar. Sevgi ve ümit insanda bulunan pozitif duygulardır.
Acıma sevgi ve üzüntü duygusunun birleşmesi ile ortaya çıkar. Saldırgan kişiliğe sahip kimseler sevdiklerini disiplin altına almak isterler. Erotik sevgiler sonsuz zevkler içerir. Cinsel arzular neslin devamı için gerekli duygulardır. Cinsel arzular insanın bütün yaşamını ele geçirir. Romantik sevgi soyut zevkleri de içine alır.
Sevgiyi Arttırmak İçin Neler Yapılır?
Sevgi de bağlılık aşkı ortaya çıkarır. Kişi sevdiğine şiddetli bir şekilde bağlanır. Onu düşünür ve her daim onu arzular. Aşk tutkuya dönüşürse kişi kendini bu uğurda feda edebilir. İnsanlar her zaman mükemmeli severler. Sevginin artması için insanlar arasında muhabbetin artması gerekir. Aile içinde sevginin artması için aile bireylerinin samimi ve içten olması şarttır.
Sevgi karşılık görmezse zamanla söner. Bu yüzden sevgi her daim beslenmelidir. Sevgi duygusu en yoğun çocukluk döneminde yaşanır. Çocuk büyüdükçe sevgisini dağıtmayı öğrenir. Sevgi değerle birleşirse eyleme dönüşür. Sezgiler çoğaldıkça korku azalır. Kısa vadeli sevgiler anlık zevkler içerir.
Mutluluk Nedir, Mutlu Olmanın Yolları Nelerdir?
Mutluluk Nedir?
İnsanın mutlu olması kendini iyi tanımasına ve duygularını iyi yönetmesine bağlıdır. İyi bir iletişimle karşı tarafın duygularını anlayabiliriz. Mutluluk iyi iletişim kurma ile elde edilir. Mutluluk çoğu zaman yanlış yerde aranır. Ne istediğini bilmeyen insanlar mutluluğu elde edemezler. Bütün ahlaki öğretiler ve dinler her zaman mutlu olmayı öğretmişlerdir.
Mutlu insanların olduğu yerde barış ve huzur olur. Yanlış alışkanlıklar insanlarım mutlu olmasını engeller. Hatalı düşünce kalıpları mutluluğun önünde engel teşkil eder. Mutluluğun zıttı acı çekmektir. İnsanlar her zaman acıdan kaçar. Zarardan kaçmak insanı tembelleştirir. Mutluluğu bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve mesleki unsurlar belirler. Sosyal mutlulukta kişinin aile yaşantısı iş hayatı ve okul hayatı aktif rol oynar. Özgürlük kişinin kontrolü elinde tutmasıdır. Bağışlamak insanı mutlu eder.
Mutlu İnsanların Özellikleri Nelerdir?
Mutlu insanlar beden ve ruh sağlığı açısından güçlü kimselerdir. Olumsuz duygulara hayatlarında yer yoktur. Kendisi ve çevresi ile barışık hayat sürerler. Hayatta ne için yaşadıklarını iyi bilirler. Dengeli ve ölçülü bir yaşam sürerler. İşlerini bir plan dâhilinde yürütürler.
Başarısızlığı gelip geçici bir durum olarak algılarlar. Çevreleri ile uyumlu bir yaşam sürerler. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye önem verirler. Anın tadını çıkarmaya çalışırlar. Geçmişe takılıp kalmadan yaşam sürerler. Kendilerine gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koyarlar. Ne istediklerini bilir ve elde ettikleri ile mutlu olmayı becerirler.
Güven Nedir, Güven Duygusu Nasıl Tesis Edilir?
Güven Nedir?
İnsan dünyaya geldiği andan itibaren güven duygusu arar. Bebekler için en güvenli yer anne kucağıdır. Bebek doğum öncesi tüm ihtiyaçlarını anne karnında karşılar. Çocuk doğduğu anda derin nefes alır. Bu nefes alışta derin acı ve korkular yaşar. Bu acı bebeğin yaşadığı ilk duygudur. Korku bebekte dünyada ben güvende değilim duygusu ortaya çıkarır.
Bu süreçte bebek kendisine güven veren şeylere bağlanır. Anne, baba ve bakıcı bu dönemde bebeğe güven verir. Yaşamsal ihtiyaçları bu kişiler tarafından karşılanır. Çocuk temel güven duygusu oluştuktan sonra bireyselleşmeye başlar. İnsanın kendini güvende hissetmesinin en basit yolu dostunu ve düşmanını doğru biçimde ayırmasıdır.
Güvenilir İnsanların Özellikleri Nelerdir?
Güvenilir insan kendini keşfeden insandır. İçgüdüleri kolay harekete geçirir. Toplum tarafından taktir edilir ve sevilir. Güvenilir insan hakkında kimse şüphe duymaz. Adı her zaman dürüstlükle anılır. Toplumda şeref ve itibar sahibi kimselerdir. Herkes ona güvenilir. Emanete sahip çıkar gözü gibi bakarlar. İnsanların hakkına ve hukukuna saygı gösterirler.
Güven Nasıl Tesis Edilir?
Tatlı bir disiplin anlayışı bireyde güven duygusunu tesis eder. Çocuklar her konuda cesaretlendirilmelidir. Anne çocuğun ihtiyaçlarını zamanında karşılarsa çocuk çevresine karşı güven duyar. Çocuğa başarı konusunda güvenmek gerekir. Kendini tanımasına, keşfetmesine izin verilmelidir. Başarması konusunda imkanlar sunulmalıdır. Başarılı olunsa da olunmasa da her zaman çocuğun yanında yer almak gerekir.
Güveni Yok Eden Unsurlar Nelerdir?
Güven duygusunun tersi korkudur. Korkunun bulunduğu yerde güven duygusu olmaz. Korku psikolojik bütünlüğü zedeler. Ruh sağlığının teminatı güvende olmaktır. İnsan kendini güvende hissettiği anda başarılı olmaya başlar. Kontrol duygusu insana güven aşılır. Güven kişinin hayatını düzene sokar ve denetim altına alır. Korku güveni aşağı çekerken sevgi yukarı çeker.
Aile ve toplumlar güce dayalıysa o toplumlarda güven duygusu zayıflamış demektir. Güven ve disiplin yan yana yürümektir. Olumlu pekiştirilen bireyde güven duygusu gelişmeye başlar. Kişi yeteneklerinin farkına varırsa kendine güven duyar ve gelişmeye başlar. Yetenekleri geliştirmek kişinin kendine olan güven duygusunu arttırır.
Vefa Nedir, Vefa Nasıl Tesis Edilir?
Vefa Nedir?
Vefa duygusu insana doğuştan yüklenen erdemli duygulardan birisidir. Yapılan iyiliği unutmama ve akıldan çıkarmama durumudur. Vefa sosyal öğrenme ile kazanılan bir duygudur. Söylemesi kolay olan vefayı uygulaması oldukça güçtür. Çevremizde birçok vefasızlık örneği görmemiz mümkündür. Vefa insanda iyilik yapma duygusunu ayağa kaldırır. Vefasızlık ise kişiyi iyilik yapmaktan soğutabilir.
Vefalı İnsanların Özellikleri Nelerdir?
Vefalı insan çevresi tarafından sevilir. İnsanlar vefalı insanlara güvenir. İtibarlı ve şerefli kimselerdir. Başka insanların mutluluğu için mücadele ederler. Yapılan iyiliği hiçbir zaman unutmazlar. İyiliğe mutlaka karşılık vermek isterler. Beklenti içine girmeden insanlara yardım etmek isterler. Karşılık beklenerek yapılan iyiliklerde vefa aranmaz.
Karşılık bekleyerek iyilik yapan birisi olgunlaşmamış bir kimliğe sahiptir. Çocuklarda paylaşma duygusu çok iyi gelişmemiştir. Çocuklar iyiliği yaşamın bir parçası olarak görür ve algılarlar. Vefalı insanlara toplumda çok az rastlanır. Vefalı insanlar dostlarının iyiliği için çalışırlar. Kendi menfaatlerini üstte tutmazlar. Düşünceli ve hassas bir kişiliğe sahiptir. Dostları mutlu olsun diye ciddi fedakârlıklar yapabilirler. Alıngan ve kırılgan yapıları vardır.
Vefa ile empati arasında ciddi bir ilişki vardır. Kadınlar iletişime daha açık bir yapıya sahiptir. Bu yüzden vefa duygusu kadınlarda daha çok gelişmiştir. Kadınlar barış elçisi olmaya daha uygundur. Vefa insanlar arasındaki bağı güçlendirir. İnsanı erdemli olmaya sürükler.
Diğer Başlıklar
- Gündemimiz “Vefâ-Güven-Sevgi” Olsun!
- Havuç Suyunun Cilde Faydaları
- 4 Halife Dönemi
- Okuldaki Başarısızlığın Nedenleri
- Çocuk Yeni Doğacak Kardeşe Nasıl Hazırlanır
- Çocuklara Düzen Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır
- Öfke, Kin, Üzüntü, Nefret
- Bencillik, Gurur, Kibir, Utanma
- Çocuklarda Parmak emme ve Tırnak yeme alışkanlığı nasıl geçer?
- Çocukların Yalan Küfür ve Öfke Sorunlarına Yaklaşım
- Çocuklara Duygu Aşılama
- Terbiyeli, ahlaklı ve başarılı çocuk yetiştirme
- Hırsızlık Yapan, Çalma Alışkanlığı Olan Çocuklara Yaklaşım Yöntemleri
- Öğrencilere Verimli Çalışma Ortamı Nasıl Sağlanır?
- Bebeklerde Banyo, Pişik, Gaz, Ek gıda ve Tuvalet Eğitimi