Şekerlenen Bal Nasıl Çözülür? Kristalize Olan Donmuş Balı Çözme Yöntemleri

Türk toplumu olarak balı çok seviyoruz ve evimizden eksik etmiyoruz. Ancak, tüketmekte biraz geç kaldığımızda kavanozdaki balın şekerlendiğini görüyoruz. İyi haber şu ki, balın kristalize olması veya halk arasındaki söylemiyle şekerlenmesi tamamen normal ve doğal bir olay. Üstelik, şekerlenerek donan bal, sıvı halindeki kadar lezzetlidir ve yenilebilir. Fakat, çoğu insan balın bu koyu halini sevmez. Neyse ki, donmuş balı çözmek için evde uygulanabilecek birkaç kolay yöntem var.

Bal Neden Kristalize Olur (Şekerlenir) ?

Daha önce hiç duydunuz mu bilmem ama ”Arı dediğin sokar, bal dediğin donar” diye bir söz var. Bal, glikoz ve fruktozdan oluşur. Balda bulunan bu şeker çözeltileri zaman içinde doyum noktasına ulaşarak kristalize olmasına veya başka bir deyişle donmasına (şekerlenmesine) neden olur. Bu tamamiyle olması gereken doğal bir süreçtir.  Halk arasında kristalize olan balın sahte olduğu bilinir ancak bu tamamiyle yanlış bir bilgidir. Kristalize olan bal hakiki, gerçek baldır. Şeker şurubu katkısı olan ballar daha geç kristalleşir.

Balın çeşidine göre içeriğinde bulunan glikoz ve fruktoz oranı değişkenlik gösterir. Bu da balların farklı oranlarda kristalize olduğu anlamına gelir. Bal içindeki glikoz oranı ne kadar yüksek ise bal o kadar hızlı kristalize olur (şekerlenir). Ayrıca, petekli ballar süzme ballara göre daha geç kristalleşir.

Artık şekerlenen balınızın sahte olmadığını ve çöpe atmamanız gerektiğini biliyorsunuz. Peki ama şekerlenen balı nasıl çözersiniz? Kristalize olan balı eski haline getirmek için birkaç ipucu…

Bal Kavanozunu Sıcak Suda Bekletin :

Bir tencerenin içine sıcak su doldurun ve bal kavanozunu bu sıcak su dolu tencereye yerleştirin. Daha hızlı çözülmesi için arada bir balı karıştırın. Bir süre sonra donmuş bal eriyerek eski sıvı haline gelecektir. İstediğiniz sonucu almanız için en az 30 dakikaya ihtiyacınız olacağını unutmayın.

İpucu : Bu işlemi uygulamadan önce cam kavanozun buzdolabından yeni çıkarılmadığından ve çok soğuk olmadığından emin olun. Aksi halde soğuk kavanoz, sıcak su ile birleştiğinde çatlayabilir.

Mikrodalgada Isıtın :

Daha hızlı bir çözüm arıyorsanız o halde size mikrodalga fırın yöntemini önereceğim. Şekerlenmiş bal kavanozunu mikrodalga fırında 30 saniye ısıtın. Ardından 20 saniye soğumaya bırakın ve bu esnada karıştırın. Ardından tekrar 30 saniye ısıtın.

İpucu : Balı çözmek için mikrodalga yöntemini kullanacaksanız, balın plastik kap içinde olmadığından emin olun. Aksi halde plastik mikrodalgada eriyebilir. Cam her zaman en sağlıklı ve en güvenlisidir.

Bulaşık Makinesinde Eritin :

Şekerlenen balı eski akışkan kıvamına getirmek için kullanabileceğiniz bir diğer çözüm önerisi de bulaşık makinesi yöntemidir. Bal kavanozunun ağzını sıkıca kapatın ve bulaşık makinenizin üst rafına koyup makineyi çalıştırın. Sıcaklıkla birlikte yıkama sonrası balınız çözülmüş olacaktır.

İpucu : Balın içine deterjan kaçabileceğinden veya sızıntı olabileceğinden bu yöntemi tavsiye etmiyorum. Ancak yinede denemek istiyorsanız, bal kavanozunu bulaşık makinesine atmadan önce kapağının sıkıca kapandığından ve sızdırmaz olduğundan emin olun.

Önemli : Şekerlenen balı çözmek için hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, sıcaklığın en çok 45 ila 50 derece aralığında olmasına dikkat edin. Çünkü balda bulunan polen, propolis, antioksidanlar ve enzimler 50 derece ısının üzerinde yok olmaya başlar, fruktozun yapısı bozulur. Bu şekildeki balı yediğinizde halen tatlı olacaktır belki ama yararlı bileşenlerin hiçbiri balda bulunmayacaktır.

Kristalize olan balı çözmek için çeşitli yöntemleri ve ipuçlarını paylaştık. Artık şekerlenmiş balı eski haline nasıl getirebileceğinizi ve nasıl değerlendireceğinizi biliyorsunuz. Unutmayın, donmuş zeytinyağı ve donmuş bal iyi ürünlerdir, afiyetle yenilebilir.

Diğer Konu Başlıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu