Sağlıklı beslenmek ve zayıflamak için bazı bilgiler


Sağlıklı beslenmek

Sağlıklı beslenmek ve zayıflamak için bilgiler

1– Kızartmadan uzak dur.

2– Doymuş yağlarla beslenme! Margarin özellikle.

3– Et yerken mümkün olduğunca üzerindeki yağın temizlenmesine ve tavuğun derisinin alınmış olduğuna dikkat et. 

4– Neyi , ne zaman, ne kadar, nasıl yiyeceğini mümkün olduğunca öğren ve disiplinli hale getir. Organizma esneklik ve uyum gösterme yeteneği olsa bile disiplini sever.

5– Temiz olmasına çok dikkat et.

6– Karbonhidrat – Protein- Yağ- Vitamin v.b dengesini koru. Vücutta her şey dengeye bağlıdır. Günlük harcaman gereken %35 civarındaki protein tüketiminin %60-70 bitkisel bazlı olması uygun olur.

7– Kışları 2 litre, yazları ise 2,5 litre (Günlük) su tüketimi için gerekeni yap. Kola vs kahve ve siyah çay suyun ikamesi değildir. İçtiğiniz suyun alkali olmasına dikkat edin ama uygun olanı PH 7,4 ün üzerinde olmasıdır. Kola, bira gibi içecekler oldukça asidiktir. PH değerleri 2,5 civarındadır.

8– Yediğimiz günlük yiyeceklerin %80’den fazlasının alkali olmasına dikkat etmek lazımdır.

9– Yaşımız kaç olursa olsun günlük mutlaka spor yapabilmeliyiz. Basit jimnastik hareketleri ve yürüyüşümüzü alışkanlık haline getirmeliyiz.

10– Sabah kalkar kalkmaz dişimizi fırçalayıp, ağzımızı yıkayıp, dilimizi temizledikten sonra 1 bardak su içmeliyiz. Su buzdolabından içilmemeli. Herhangi bitkisel çay kullanıyorsak bu çay kahvaltıdan en az 25 dk önce içilmeli.

11– Düzenli uyumaya özen gösterilmeli ( 23:00-06:30 gibi 7:30 saat yetişkin için )

12– Düzenli bir cinsel yaşam.

13– Haftada 1 (mümkünse) masaj-sauna.

14– Sosyal yaşam için fırsat arayın.

15– Gülmeyi hayatından eksik etme.

16– Günlük sebzeli yemek + salata ve 4-5 çeşit meyve yemeliyiz. Her defasında değişik, sadece çok hoşuma gideni değil, hoşumuza gitmeyen meyveleri de az da olsa tüketmeliyiz.

17– Çerez türünden yiyecekleri az miktarda ara öğünlerde yemeliyiz. 5-6 ceviz, 6-8 fındık, 10 adet kadar fıstık, 10 adet kadar badem v.s

18– Suyu yemek esnasında kesinlikle içme, yemekten 30 dk once veya yemekten 1 saat sonar ve her saatte 1 veya 1,5 bardak su iç.

19– Yemekleri tuzsuz, çayları şekersiz içmeyi dene ki böyle olması lazım. Ekmeğin esmer ekmek, kepekli, yulaflı olmasına dikkat et, kabartma tozsuz olması uygundur.

20– Doğal besinler en iyisidir.

21– İnce kabuklu meyve ve sebzeyi kabuğuyla ye! ( Elma-kabak-salatalık-domates..vs.)

22– Mevsimin meyve ve sebzesinin taze olarak tüketilmesi önemlidir.

23– Günlük tuvalete gidilmeli ( 1 veya 2 ) Eğer 2-3 günde bir oluyorsa, posalı lifli yiyecekleri öğünlere ilave etmeli (Normal olarak listeye uyuluyorsa böyle bir sorun olmaması lazım)

24– Sigara kesinlikle içilmemeli, içilen ortamdan uzak durulmalı.

25– Stres-problem kaynaklarından uzak durulmalı pozitif düşünce sistemi geliştirilmelidir.

26– Sütü 7 yaş sonrası 10 günde 1 bardak olarak tüketmeli, haftada 1-2 defa yoğurt çok az süt ürünleri tüketilmeli.

27– Kimyasalların kullanıldığı (E-lerin) bisküvi-gofret gibi yiyecekleri yeme.

28– Organizma hep bizi düşünür, biz sadece ona yardım etmeliyiz. Sağlıklı beslendiğimiz zaman vücut kendisini dengeler. Kilo problem kalorinin alınıp verilmesiyle ilgilidir. Aldığımız kalorinin fazlasını harcamalıyız ki kilolar ( yağlar ) düşsün. Sağlıklı kilo verebilmek önemlidir, buda ayda ortalama 4 kilo civarındadır.

Benzer faydalı konular

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Adem keleş
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.