Makine ve kontrol birimleri başta olmak üzere; yazılım, bilgisayar ve uzay bilimlerinden yararlanılarak uygulanan ortak bir çalışmadır. Farklı mühendislik disiplinlerinin bir araya gelmesiyle sunulan robotik kodlama dersinde mekanizmaların tasarlanması, elektronik donanımların eklenmesi ve dijital ortamda tüm bu süreçlerin kontrolünün yapılması gibi uygulamalar söz konusudur. Robotik kodlama yalnızca elektronik devrelerle değil, mekanik tasarım, yapay zeka ve yazılım bileşenleriyle birlikte çalışır.
Robotik Kodlama Neden Önemli?
Robotik kodlama dersinin erken yaşta verilmeye başlanması, çocuklarda eleştirel ve analitik düşünme gücünü artırır. Ayrıca, çocukların dijital çağın gerekliliklerine uyum sağlamasını destekler ve problem çözme yeteneklerini geliştirir. Bununla beraber robotik eğitimler, üretim odaklı teknolojilere duyulan ihtiyaç nedeniyle de önemlidir.
Robotik kodlama eğitimleri ayrıca çocukların mekanik düzeneklere olan ilgisini artırmaktadır. Bu derslerde düzeneklerin çalışma prensibi öğrenilir. Kodlama eğitiminde eğlenceli bir şekilde vakit geçiren çocuklar bu sayede algoritma mantığını kavramaya başlar. Robotik kodlama dersleri çocuklarda aşağıdaki gelişim süreçlerine ciddi anlamda katkı sağlamaktadır:
- Yeni fikirler üretebilme
- Zihinsel gelişim
- İş planlama süreci
- Problem çözme
- Durumlar arasında ilişki kurabilme
- Durumlar arasında yeni bakış açıları geliştirme
Robotik Kodlama Nedir, Nasıl Yapılır?
Robotik kodlama tanımından önce robot ve robotik kavramlarının bilinmesi gerekir. Öncelikle robot, sensörler yardımıyla bulunduğu ortamı algılayabilen aygıtlardır. Bu aygıtlar algıladıkları durumu yorumlayarak karar verebilme özelliğine sahiptir. Robotik ise sadece elektronik devrelerden ibaret olmayıp, yazılım, yapay zeka, mekanik ve mühendislik disiplinlerini bir araya getiren bir alandır.
Robotik kodlama eğitimleri, çocuklardaki motor kabiliyetlerinin gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca mekanik düzeneklerin nasıl çalıştığı da rahatlıkla anlaşılabilir. Günümüzdeki pek çok firma, robotik setler yardımıyla çocukları robotik kodlama dersi kapsamında desteklemektedir. Robotik kodlama dersi sadece çocuklarda değil, olgun yaştaki öğrencilerde de mekanik düzenleri tanımak, motor becerilerini geliştirmek ve parçalar üzerinde çalışma yapmalarını sağlamak için verilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda yaygınlaştırılmaya çalışılan robotik kodlama dersi, hazırlanan setler aracılığıyla verilmektedir. Bununla birlikte öğrenciler için dışarıdan alınacak setler, özel programlar ve kitler de robotik kodlama dersine başlangıç aşamasında önemlidir. 8 yaş seviyesine hitap eden bu eğitimlerde temel düzeydeki bilgilerin öğrenilmesi amaçlanır. Türkiye’de STEM, STEAM ve STEM+A eğitim programları yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, bu programlar yalnızca robotik kodlama değil, fen, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik alanlarını içeren geniş kapsamlı eğitim yaklaşımlarıdır. Robotik kodlama, bu yaklaşımlar içinde önemli bir yer tutar.
Bir yanıt yazın