Polisiye Romanın Usta Kalemi Ahmet Ümitin Okunması Gereken 10 Kitabı
Ahmet Ümit kitapları Türk Edebiyatı’nın son dönemlerinde en ilgi çeken kitapları arasında yer alıyor. Polisiye türünde önemli eserler veren Ahmet Ümit’in hayatı kısaca, Gaziantep doğumlu olup siyasi görüşünden ötürü bazı kavgalara karıştığı için lise eğitimine Diyarbakır’da devam etmiş ve yüksek öğrenimini de Marmara Üniversitesi kamu yönetimi bölümünde tamamlamıştır.
Siyaset ile yakından ilgilenen Ümit, Moskova’da siyaset eğitimi görmüştür. Yazarlık anlamında Ahmet Ümit’in hayatı,1989 yılında yayımladığı şiirleriyle ve Barış ve Sosyalizm Sorunları dergisinde yazdığı yazılarla başlamıştır.
En İyi Ahmet Ümit kitapları
Polisiye konularına gizem ve maceranın da eklendiği Ahmet Ümit kitapları,edebiyat dünyasında geniş yer buluyor. Kitaplarında sade bir dil kullandığı gibi akıcılığı da dikkat çekiyor. Polisiye dalında Türk edebiyatına önemli eserler veren yazar, geniş okuyucu kitlesine ulaşıyor. Edebiyat dünyasında önemli yer edinen Ahmet Ümit kitapları aşağıdaki gibidir:
1. Beyoğlu Parodisi
Olayların; katilin ağzından anlatıldığı Beyoğlu Rapsodisi, 3 arkadaşın öyküsünü içeriyor. Kenan, Selim ve Nihat. Lise yıllarından 3 arkadaş. Beyoğlu’nda gecen romanda 3 ayrı kişiliği olan 3 arkadaşın çevresinde şekilleniyor. Kitapta gizemli nedenleri olan cinayetler yer alıyor. Kenan’ın ölümsüzlük düşüncesi ile başlayan ölümler anlatılıyor. Okuyucu, soruşturma boyunca Beyoğlu’nda geziyor.
2. Kavim
Ahmet Ümit kitapları arasında önemli bir yerde olan eser, tek solukta okunacak polisiye türde bir roman olup İstanbul’dan Mardin’e uzanan bir yolculuk içeriyor. Kitap, Türkiye’nin geçmişi ve bugünü ile ilgili çok şey anlatıyor.
2006 yılında yayımlanan kitap, merak uyandırıcı ve sürükleyici bir eser olarak okuyucu karşısına çıkıyor. Olaylar, göğsünde haç olan bıçakla öldürülen bir cesedin bulunması ile başlıyor. Başkomiser Nevzat ve ekibi de olayı çözmek için soruşturmaya başlıyorlar.
3. Beyoğlu’nun En Güzel Abisi
Ahmet Ümit kitapları arasında dikkat çeken romanlardan biri olan Beyoğlu’nun En Güzel Abisi, Tarlabaşı’nda yılbaşı gecesi işlenen cinayeti anlatıyor. Tarlabaşı’nın arka sokaklarında bir erkek cesedi bulunuyor ve soruşturma ile karanlık sırlar ortaya çıkıyor. Cinayet araştırması ve bu süreçte gelişen olaylar, Başkomiser Nevzat‘ın ağzından okuyucuya iletiliyor.
4. Elveda Güzel Vatanım
2015 yılında yayınlanan kitap, tarihsel bir roman olup Osmanlı İmparatorluğunun yıkılmasını ve Cumhuriyet’in kurulduğu dönemlerde geçiyor. Şehsuvar Sami, İttihat ve Terakki üyesi olup bir yanda vatanı öte yanda sevdiği kadın arasında kalıyor. Roman içinde okuyucunun cevaplaması gereken soru, Devletin mi yoksa insanın mı kutsal oluşu oluyor.
Sami, Yahudi kızı Estere aşıktır ve kitapta Estere yazılan 45 mektup anlatılıyor. 2 genç hayatlarını Fransa’da devam ettirmek için ülkeyi terk etmeye hazırlanırken Sami, II. Meşrutiyetin oluşturduğu rüzgâra kapılıyor ve 2 gencin hayatında her şey değişiyor.
Sami, ülkede kalıp İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne katılıyor Ester ise Fransa’ya tek başına gidiyor. Esteri unutamamıştır; ancak hayatı artık başka yöne evrilmiştir. Sami, zaman içinde bir tetikçiye dönüşüp içinde bulunduğu örgütte de sivriliyor. Kitap dönemi Meşrutiyet’in ilanından başlıyor ve işgal sürecine uzanan süreci anlatıyor.
5. Kukla
Birbirinden apayrı hayatları, inanışları, etik değerleri olan 2 üvey kardeşin konu edildiği kitapta, Ahmet Ümit kitapları arasında önemli bir yerde bulunuyor. Karanlık bir hayat süren Doğan ile hayatın anlamını alkolde arayan gazeteci eskisi Adnan’ın hayatı anlatılıyor.
2 kardeş, yıllar sonra karşılaşıyor. Bu karşılaşma ile pek çok insanın hayatı alt üst oluyor. Entrika, cinayet ve komploların yanı sıra örgütlerin ve derin devlet yapısı da konu ediliyor.
6. Sultanı Öldürmek
Ahmet Ümit kitapları arasında olan Sultanı Öldürmek romanının ana karakteri bir tarihçi olup bu tarihçi âşık olduğu kadını yıllarca sabırla bekliyor. Tarihçi kahramanın etrafında dönen cinayetlerin anlatıldığı kitap, aşk ve tarihi bütün olarak işliyor. Devamı >>
7. Kırlangıç Çığlığı
Seri katil davasının işlendiği kitapta körebe lakaplı seri katil, öldürmeye yeniden başlamıştır. Çocuk tacizcilerini ve pedofilleri hedef alan katil, kurbanları için hep aynı ritüeli kullanıyor. Körebe isimli seri katil, 2012 yılında 12 cinayet işlemiş ve yakalanmamıştır. Kayıplara karışıp kendini unutturan körebe, yeniden öldürmeye başlıyor.
Polisiye türünde olan kitap aynı zamanda sosyal meseleleri de mercek altına alıyor. Kitapta, göçmenler kadar mültecilere ait konular da yer alıyor. Ahmet Ümit en iyi kitabı olarak ayrım yapmak pek mümkün olmasa da konusu ve olay kurgusu açısından Ahmet Ümit Başkomiser Nevzat Serisi kitapları arasında dikkat çeken eserlerden biri oluyor.
8. Sis ve Gece
1996 yılında yayımlanan Ahmet Ümit kitapları arasında olan Sis ve Gece, Yunanistan’da da yayımlanmıştır. Kitap, yabancı dile çevrilen ilk Türk polisiye kitabı olup 2007 yılında da sinemaya uyarlanmıştır. İstihbarat servisinde çalışan ve mesleğine bağlı olan Sedat, özel ve iş hayatındaki çalkantılar nedeni ile yaşadıkları anlatılıyor.
Çok sevdiği amiri Yıldırım’ın öldürülmesinin ardından kendisine de suikast girişiminde bulunuluyor. Bu olayların yanı sıra kendisine yaşama sevinci veren Mine de ortadan kaybolunca hayatı tam anlamı ile cehenneme dönüyor. Sedat, yaşadığı bu durumlarda bile pes etmiyor ve sevgilisi Mine’yi bulmaya çalışıyor. Kitap, İstanbul’un arka sokaklarındaki hayatlar ve azınlıklar gibi konulara da değiniyor.
9. Aşkımız Eski Bir Roman
Günümüz edebiyatında polisiye roman deyince akla Ahmet Ümit kitapları geliyor. 3 hikâyeden oluşan kitabın ilk öyküsü, okuyucu edebiyata doyuyor. Edebiyat sevdalısı gayrimenkul zengini bir adam, Pera Palace’in Agatha Christie’nin odasında ölü bulunuyor.
Kimsenin önemsemediği ve görmediği overlokçu bir kız öldürülmüştür. Başkomiser Nevzat ve ekibi katili yakalamak için kolları sıvıyor. Katil ortada gibi görünse de gerçek çok farklı olabiliyor.
Kitabın son hikayesinde ise Rus bilim insanı üzerinden ilerliyor. Rus bilim insanı bir anda ortadan kayboluyor. Başkomiser Nevzat, olayı araştırmaya başlıyor ve araştırma ilerledikçe bu kişinin peşinde pek çok insanın olduğunu anlıyor. Her biri birbirinden değerli Ahmet Ümit kitapları, polisiye ve gerilim seven okuyuculara hitap ediyor.
10. Kar Kokusu
1998 yılının kitabı Kar Kokusu, Ahmet Ümit kitapları arasında polisiye ve gerilim yüklü bir roman olup siyasi dengelerin ağırlıkta işlendiği bir konuya sahiptir. Farklı ülkelerin komünist parti üyelerinden bazısı Moskova’da bulunan Marksizm Enstitüsü’nde eğitim görüyorlar. Bu kişilerin arasında TKP’nin de bazı yeleri bulunuyor.
Burada sıradan ve tekdüze bir hayat süren bu kişilerin huzuru TKP üyenin öldürülmesiyle değişiyor. Bu olay sonrasında tüm örgüt üyeleri birbirinden şüphe duymaya başlıyor. Üyeleri dahil enstitü de KGB ajanları tarafından takibe alındığında diğer öğrenciler de tedirgin oluyor.
Ahmet Ümit kitapları arasında ayrıca Antik Hitit kentinde bulunan bir kazıda geçen Patasana, Anadolu’daki ilk büyük devlet olan Hititler zamanında yaşanan ve kavuşamayan hikayesini anlatan Ninatta’nın Bileziğinin yanı sıra Bab-ı Esrar, Aşk Köpekliktir ve Bir Ses Böler Geceyi eserleri de bulunuyor. Ahmet Ümit’in son kitabı da ilk kitabı da okuyucuya farklı heyecanlar yaşatıyor.