Patatesin Kararmaması İçin Ne Yapılır? Kabuğu Soyulmuş Patates Nasıl Saklanır?
Kabuğu soyulmuş, doğranmış veya rendelenmiş patatesler kısa süre sonra renk değişimine uğrayarak kararmaya başlar. Bu görüntü rahatsız edici olabilir ancak iyi haber patatesin kalitesinden ödün vermiyor olmasıdır. Patateslerdeki kararma tamamiyle doğal bir tepkimedir ve yemek için halen mükemmeldir. Diğer yandan, patateslerdeki bu renk değişimini önlemek için kullanabileceğiniz küçük mutfak hileleri vardır.
Pişirmek, kızartmak veya haşlamak için soyduğunuz patatesleri, 10 dakika sonra kararmış bir halde bulduysanız bu konuda yalnız değilsiniz. Patatesteki bu kararmaya içeriğinde bol miktarda bulunan nişasta sebep olur. Nişasta oksijenle karşılaştığında, kararmasına yol açan oksidasyon ismindeki tepkime sürecine girer. Görünüş olarak daha az iştah açıcı olsalar da pişirmek için % 100 güvenlidir ve bu şekilde kızartılabilir, haşlanabilir veya farklı şekillerde yemeği yapılarak tüketilebilir. Ek olarak, kabuğu soyulunca kararan tek besin patatesler değildir. Elma, armut, muz, ayva ve şeftali gibi meyveler de kabuklarının soyulmasının ardından kararır.
Kabuğu Soyulan Patates, Elma, Armut, Ayva, Muz ve Şeftali Neden Kararır?
Patates, elma, armut, muz, ayva ve şeftali gibi besinlerin yüzeyinde, oksijene maruz kalınca tepkimeye girerek renk değişimine neden olan çeşitli enzimler bulunur. Patates kabukları ve meyve kabukları, bir bariyer görevi üstlenerek tepkimeye engel olurlar. Ancak, kabukların soyulmasının ardından oksidasyonun başlaması kaçınılmazdır. Reaksiyonla oluşan bu kararmayı önlemek için soğuk su veya C vitamini olarak bilinen askorbik asit kullanılabilir. Ayrıca meyvenin oksijenle irtibatını kesmek için streç film kullanılabilir.
Patatesin Kararması Nasıl Önlenir?
Kabuğu soyulan patateslerin esmerleşmesini önlemek için en sık kullanılan yöntem soğuk su kullanmaktır. Soyulmuş patatesler su dolu bir leğenin içinde gün boyunca saklanabilir. Dilimlenmiş veya küp doğranmış olsalar bile, su içinde bulundukları sürece oksijen ile irtibatı nispeten engellenecek ve kararmaları geciktirilmiş olacaktır. Ayrıca, su dolu kabın üst kısmını streç naylon film ile kapatmak ve buzdolabında saklamak daha etkili sonuç almanızı sağlar.
İpucu : Rendelenmiş patatesler, küp doğranmış veya dilimlenmiş olanlara göre daha hızlı kararır. Bu yüzden rendelediğiniz patatesleri suda bekletmek için zaman kaybetmeyin.
Soyulmuş patateslerinizi daha uzun süre kararmadan bekletmek istiyorsanız o halde biraz doğal aside ihtiyacınız var demektir. C vitamini olarakta bilinen askorbik asit bu konuda işinize yarayacaktır. Bunu patateslerin içinde bulunduğu suya birkaç damla limon suyu ekleyerek yapabilirsiniz. Limon suyunda bulunan askorbik asit, pH’ın düşmesini sağlayacak ve patatesleri kararma olmadan daha uzun süre saklamanıza olanak sağlayacaktır.
Elma, Armut, Ayva, Muz ve Şeftali Gibi Meyvelerin Kararmaması İçin Ne Yapılır?
Patates ve meyvelerin kararma sebepleri aynı olduğundan kullanılacak yöntemler de neredeyse aynıdır. Soğuk suda veya limonlu suda bekletmek kabuğu soyulmuş meyvelerin kararmasını geciktirir. Limon suyunun meyvenin tadını bozacağını düşünüyorsanız portakal suyu da kullanmanız mümkündür.
Meyveler için kullanabileceğiniz bir diğer çözüm önerisi de ballı su yöntemidir. Su dolu bir kabın içine bir tatlı kaşığı süzme bal karıştırın ve meyvelerinizi bu suda bekletin. Aynı şey patates için de geçerlidir ancak ballı su patatesin tadını bozabileceğinden tavsiye edilmez.
Son olarak, kabuğu soyulmuş patates ve meyvelerinizi daha uzun süre saklamak için vakumlu poşetleri kullanabilir veya streç film ile hava almayacak şekilde sarabilirsiniz. Oksijenle irtibatı kesilen bu tür ürünler, renk değişimine uğramadan daha uzun süre saklanabilir.