Panik Atak Nedir, 5 Adımla Panik Atağı Yenme
Panik atak, yaşadığımız çağda en çok görülen bozukluklardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Panik atağa eşlik eden belirtiler; kalp çarpıntısı, vücut ısısının artması, titreme, ellerde karıncalanma veya uyuşukluk, nefes almakta zorluk, ölecekmiş ya da delirecekmiş gibi hissetmek, insanın yaşamını korkunç noktalara taşımaktadır. Ne kadar sizi zorlarsa zorlasın bu sizi çokta korkutmasın.
Çünkü hayatta ölüm hariç her şeyin çaresi olduğu gibi panik atağında çaresi var ve iyileşmek mümkün. Peki nasıl olacak o iş? Belki yıllardır hayatı size zindan eden bu illetten nasıl kurtulacaksınız? Gelin yazının devamının da çözüm olarak neler yapabileceğinize hep birlikte bakalım!
1- Panik Atak Hastalık Değil Bozukluktur!
Panik atakla mücadele ederken ilk olarak onun ne olduğunu bilmek gerekir. İnsan ancak savaştığı şeyi tanırsa zafer elde edebilir. O halde panik atağın ne olduğunu ya da ne olmadığını öğrenmek işe başlamanın en iyi yolu olacaktır.
Panik atak, psikolojik bir rahatsızlık değil, bozukluktur. Literatürde de panik bozukluk diye geçmektedir. Peki bunu öğrenmenin sana faydası ne? Ha hastalıkmış, ha bozukluk? Sen korku içinde günlerini tüketirken ‘’bunun ne önemi var? ‘’ diye sorgulayabilirsin. Önemi şu; bir şeyi sadece hastalık ya da sadece bozukluk olarak nitelendirmek bile içinde bulunduğun duruma olan bakış açını değiştirebilir.
Hastalık sanki ebediyen seninle kalacak bir durum gibi hissettirirken, bozukluk; bozuk olan şeyin düzeltebileceği mesajını verir. Yani sen hasta değilsin. Ebediyen seninle kalacak bir hastalığın yok. Sen de sadece bir bozukluk var ve her bozukluk gibi bunu da düzeltmek mümkün.
O halde işe psikolojik bir hastalığının değil, psikolojik bir bozukluğunun olduğunu kabul etmekle başla. Kabul ettiğinde, kontrol daha çok senin elindeymiş gibi hissedeceğin için çözmesi kolay olacak.
2- Ölüm Korkusu ve Düzenli Yaşam!
Panik atağın temelinde ölüm korkusu yatar. Zaten ölüm korkusu da kendisini ‘’Şu an kalp krizi geçiriyorum’’, ‘’Aklımı kaybedeceğim’’ gibi cümlelerde belli eder. İlk cümle fiziksel açıdan yetersiz olduğu için öleceğini düşündürür insana, ikinci cümle ise mental olarak sağlıksız olduğunu dolayısıyla yaşamda tutunamayacağını düşündürür.
Panik atağa sahip olan kişilerin bedenleri ve zihinleri hakkında sürekli endişeli hissetmesinin nedeni işte bu altta yatan ölüm korkusudur. Yaşanılan korkuyu ekarte etmek için insanın ilk olarak yaşam şeklini ve düşüncelerini değiştirmesi gerekmektedir. Kendinize bir düzenli yaşama planı hazırlayın. Uyuma uyanma saatleriniz olsun, sağlıklı yiyeceklerle beslenin ve size zarar veren alışkanlıklarınızı bırakmaya çalışın.
Hayatınızda yapacağınız küçük değişikliklerin üstünüzde ne kadar büyük bir etkisi olacağını tahmin dahi edemezsiniz! Bu değişikliklerle kendinizi daha sağlıklı hissedecek ve ataklarınız çok daha azaldığını göreceksiniz. Denemesi bedava!
3- Kaçarsan Kovalanırsın, Kaçma!
Panik atak esnasında yaşanan belirtilerden daha zor olanı, bir daha aynı atağın tekrar edip etmeyeceği korkusudur. Kişi bundan öylesine korkar ki, kaçınma davranışları içine girebilir. Örneğin atağın gerçekleştiği yerlere gitmek istemeyebilir, atak sırasında yanında olan insanlardan uzak durmaya başlayabilir.
Bu kaçınma davranışına sürekli yaşanan kaygı ve korku eşlik eder. Korku ve kaygı da kaçınma davranışını peşinde getirir. Adeta içinden çıkılmaz bir döngü arasına sıkışır insan. Yaşanan döngüden kurtulmanın yolu, korkmamaktır. Peki bu nasıl olacak? Atağın bir daha gelebileceğini ve bunun normal olduğunu kabul etmek ilk adım olacaktır.
Bir daha aynı atağı yaşamanız mümkün ancak olabildiğince normal görmeye çalışın. Ve atak geldiğinde atağın geldiğinin farkında olun. Kendi kendinize ‘’Evet şu an panik atak geldi, gelebilir, sorun yok’’ deyin. Beyniniz durumun tehlike arz etmediğini, normal olduğunu anlamaya başladıkça kaçınma davranışlarınızda yavaş yavaş yok olacak ve git gide daha az atak yaşamaya başlayacaksınız.
Panik atak sırasında farkında olmak önemlidir, sebepsiz yere atak geçirdiğinizi düşünüyor olabilirsiniz ama ama mutlaka atak sırasında yanlış düşündüğünüz bir şeyler vardır. Bunların farkında olun. Atak geçirmekten kaçınmayın, atak anında sizi neyin rahatsız ettiğini bulmaya odaklanın ve durumu normalleştirin. Evet, herhangi bir şeyden rahatsız olmuş olabilir ve dolayısıyla panik atak geçirmiş olabilirsiniz. Bu oldukça normal. Unutmayın, kaçan kovalanır. Kaçmayın.
4- Düşüncelerin, Ataklarının Sebebi
Sokakta yürürken size bakıp gülen insanlar olduğunu düşünün. Bu duruma bazı insanlar kızarak cevap verir, bazı insanlar umursamaz, bazı insanlar onlara güler. Tepkiler daha da çeşitlendirilebilir. Görülüyor ki, insanların davranışları yaşadıkları olaylardan değil, olaylar hakkındaki düşüncelerinden dolayıdır.
İnsanoğlu olarak sadece kendimize ait acılarımız yok, başımıza ne geldiyse ya bizden önceki insanların da başına geldi ya da şu an dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan bir insanın da başına geldi. O yüzden bizi üzen, endişelendiren ya da panik atak geçirten olaylar, olaylar nedeniyle değil onları ele alış, algılayış şeklimizden kaynaklanmaktadır.
Bunu bilmek önemlidir, çünkü sorunun düşüncelerden dolayı kaynaklandığını anlamak insana kontrolün kendisinde olduğunu hissettir. Ne de olsa, her ne düşünüyorsan onu değiştirmek senin elinde. O halde düşüncelerini değiştirmeye başla. İnsanlar sana güldü mü? Ben de bir sorun mu var diye düşünme, herhalde birine benzettiler ya da beni sempatik buldular de.
Sevgilin aramadı mı? Seni aldattığını değil, şu an müsait olmadığını düşün. Çocuğun ya da ailenden herhangi birine mi ulaşamadın? Olabilir, belki o da müsait değildi. Olaylar hakkında kanıtın olmadan kötü senaryolar yazmak hem sana eziyet çektirtecek hem de belki de hiç gerçekleşmemiş bir senaryoyu yaşatarak kendine ve çevrene zarar vereceksin.
Olabildiğince iyi şekilde yorumla. İyi şekilde yorumlamak hem sana daha iyi hissettirecek hem de eğer gerçekten bir sorun varsa daha sağlıklı kararlar almana neden olacaktır. Hayat çoğunlukla zihnindeki kadar korkunç değildir. Eğer kötü yorum yapmayı bırakamıyorsan mutlaka kötü yorum yaparken başka bir bakış açısıyla da bak ve iyi şekilde de yorumlamaya çalış. Bakış açın değiştikçe, zihninde kurmayı bıraktıkça ataklarının da azaldığını göreceksin.
5- Ne Yaptıysan Olmuyorsa Meşgul Ol!
Ne yaptıysan olmadı mı? Tamam sorun değil, o halde bir de şunları dene. Kriz geldiği an odak noktanı değiştir. Eğer imkânın varsa mutlaka bir iş yapmakla meşgul ol. Hatta kendine mümkün mertebe boş vakit yaratma, yaratma ki düşünmek için zamanın olmasın.
Hemen ayağa kalk ve bir şeylerle ilgilen. Çalış. Eğer bunu yapacak imkânın yoksa, yanındaki insanları konuştur, eğer onu da yapacak imkânın yoksa, zihninden belirlediğin sayıları toplamaya çalış. Zihin meşguliyeti panik atağın en iyi ilaçlarından biridir.
Mutlaka elinin altında oyalanacak zihnini meşgul tutacak bir şeyler olsun. Telefonuna oyun yükleyebilir, bulmacalar çözebilir, kafandan senaryolar yazabilir ya da sayıları toplayabilirsin. Bunları yaparken de sakince nefes alıp vermeye özen göster. Göreceksin en fazla 5 dakika içinde düzelmiş olacaksın.
Ve Bonus!!!
Kalp krizi geçiren insanlar panik atak esnasında geçirmemişlerdir, panik atak olan insanlar da atak esnasında kalp krizi geçirmiyorlar. Hatta kalbin en sağlıklı olduğu, size hiçbir şeyin olmayacağı an panik atak anıdır. Bir araştır bakalım sonuçtan memnun kalacaksın 🙂 Panik atak hakkında daha fazla bilgi için buraya da bakabilirsiniz.