Oyun Oynarken Bilgisayar Kapanmasının 5 Ana Nedeni

Bilgisayarınızda oyun oynarken bilgisayarınızın kapanmasının birçok sebebi olabilir. Bu da beraberinde Oyun Oynarken Bilgisayar Neden Kapanır? sorusunu getirebilir. Bu sebepler çok çeşitlidir ve her bilgisayara göre değişiklik gösterebilir ama bu sorunun belli başlı sebepleri vardır. Bunlar fazla ısınma, yetersiz ram miktarı, donanımsal yetersizlikler, bilgisayarınızda fazlaca toz birikimi ve güç kaynağınızın yetersiz olmasıdır.

1- Fazla Isınma

isinmis-bilgisayar
isinmis-bilgisayar

Bilgisayarınızın fazla ısınmasının her konuda bilgisayarına büyük zararları vardır bunlardan bazıları ram ve işlemci performansını düşürme ve tepkime süresinde gecikmelerdir. Her bilgisayar İşlemcisi belirli bir sıcaklığa kadar çalışabilmektedir eğer bilgisayarınız fazlasıyla ısınmış ve bu ısı derecesi işlemciniz için tehlikeli noktaya yaklaşmış işe bilgisayarınız kendini otomatik olarak kapatarak işlemcinizin yanması ve bilgisayarınızın kullanılmaz hale gelmesini önler. Bilgisayarınızda oyun oynarken bilgisayarınızın kapanmasının en yaygın nedeni budur.

Peki, bu durumda ne yapmalıyız durum karşısında yapılması tavsiye edilen 2 şey vardır durumda yeni ve daha güçlü bir fan ile mevcut fanınızı değiştirmek size yaralı olacaktır veya bilgisayarınızı uzun yıllardır kullanıyor iseniz bu işlem büyük ihtimalle yeterli olmayacaktır yapmanız gereken bilgisayarınızın termal macununu değiştirmek bu işlemi de yaptıktan sonra bilgisayarınız ısınmayacak ve oyun oynarken kapanmayacaktır.

2- Yetersiz Ram

ram
ram

Eğer ram miktarınız yetersiz ise oyunu açmayı başarsanız bile bir süre sonra kasmalar ve donmaların yanı sıra beklenmedik şekilde kapanmalar yaşayabilirsiniz bu durumda gene bilgisayarınızın koruma mekanizmasından kaynaklanmaktadır ram miktarı yetersizken raminizi fazla zorlamak onu yakmaya neden olacağı için bilgisayarınız kendini otomatikman kapatacaktır. Oynadığınız oyunun ram gereksinimini kontrol edip karşılaştırma yamanızda fayda var.

3- Donanımsal Yetersizlikler

bilgisayar-donanimi
bilgisayar-donanimi

Eğer bilgisayarınız düşük sistem gereksinimlerine sahip ise bu durumda bilgisayarınızın kendini kapamasına neden olabilir. Bilgisayarınızı gereksiz zorlamak ve karşılayamayacağı oyunları açmak açarken sorun çıkarmasa bile bilgisayarınızın kendini kapatmasına neden olabilir aslında bu durumda bilgisayarınızın aşırı ısınmasıyla ilgilidir. Bilgisayarınız yetersiz sistem gereksinimlerine sahip ise oyun zaten açılma ama açılıp bir süre sonra bilgisayarınızı kapatıyor ise bu durum fazla ısınmanın sebebidir. Bilgisayarınızı fazla zorlamamak için grafik ayarlarını düşüğe çekmek sizin için yaralı olacaktır.

4- Bilgisayarda Toz Birikimi

bilgisayar-toz-birikimi
bilgisayar-toz-birikimi

Bilgisayarınızı uzun yıllardır kullanıyor iseniz bilgisayarınızın hayati parçaları tozlanmış olabilir. Bu tozlanma bilgisayarınızın performansını ciddi derecede etkiler. Tozlanma soğutma fanınızın gerektiği kadar soğutma yapamamasına neden olabilir ayrıca bu durumda ısı aşırı şekilde artacağı için ram, ana kart, ekran kart, işlemci ve hatta CPU bile tam performans ile çalışamayacaktır bu durum karşısında donma kasma ve hatta zamanla bilgisayarınızın performansını zorlayan oyunlarda kapanmasına neden olabilir. Bilgisayarınızın içini açarak onu tozlardan temizlemek sizi oyun oynarken yaşanan kapanmalardan kurtarabilir. Temizlerken özellikle fanınızın tam olarak tozlardan temizlendiğine dikkat ederseniz kapanma sorunundan kurtulabilirsiniz.

5- Güç Kaynağının Yetersiz Olması

bilgisayar-guc-kaynagi
bilgisayar-guc-kaynagi

Güç kaynağındaki yetersizlik yıllar geçtikçe daha fazla performans isteyen oyunlar karşısında bilgisayarınızın yetersiz kalmasına neden olabilir bu durumda performans testi yapan programlardan faydalanarak kapanma durumunun güç kaynağından mı kaynaklandığını anlayabilirsiniz.

Diğer Olası Nedenler

Neden 1: Windows’unuzun güncel olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm. Bunu yapmak için, Başlangıç düğmesini seçip Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Windows Update kısmına gidin. Eğer bekleyen bir güncelleme varsa, lütfen bunu uygulayın.

Sürücülerinizi de güncel olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm. Bunun için Windows 10’da sürücüleri güncelleme konusundaki makalede belirtilen adımları izleyin ve ardından üretici web sitesinden de kontrol sağlayın.

Sorun yaşadığınız oyunun da güncel olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm. Bunun için oyunun üretici firmasının web sitesinden en son güncellemeleri ve sürümleri kontrol etmenizi rica ederim.

Neden 2: Eğer üçüncü taraf bir antivirüs programı kullanıyorsanız, geçici olarak devre dışı bırakıp durumu kontrol etmenizi öneririm.

Neden 3: Sorunun herhangi bir uygulama veya programdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol etmek için temiz önyükleme yapmanızı öneririm.

Temiz önyükleme, Windows’u sadece temel programlar ve sürücülerle başlatır. Bu sayede, üçüncü taraf uygulama veya programların soruna neden olup olmadığını gözlemleme imkanı sağlar.

Diğer Konu Başlıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu