Notre Dame Katedrali Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Klasik bir gotik mimari örneği olan Notre Dame Katedrali, ilk inşaasından bu güne dek onlarca tarihi olaya tanıklık etmiş, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi kendisine çekmeyi başarmış nadir dünya miraslarından. Bazılarının geçtiğimiz günlerde çıkan yangın sonucu varlığından haberdar olduğu, bazılarının ise yakından gidip görme fırsatı yakaladığı bu tarihi yapı hakkındaki az bilinen 10 gerçeği derledik.

1. Yapımı 200 Yıl Sürdü

Notre Dame Katedrali yapımı
Notre Dame Katedrali yapımı

12. ve 14. yüzyıllar arasında inşaası tamamlanan katedralin yapımı yaklaşık 200 yıl sürdü. İlk mimarlarının tam olarak bilinmediği yapının 1800’lü yıllardaki restarasyon çalışmalarını Eugene Emmanuel Viollet le-Duc’ın yaptığı biliniyor. Diğer yandan 1960 ve 70 yılları arasında katedral zemininde yapılan bir arkeolojik kazı çalışması sonrası, katedralin yapımından öncesine dair kalıntılar bulundu. Bu kalıntılar katedralin bulunduğu yerde antik bir ibadethanenin varlığının kanıtıydı.

2. Ahşap Kısımları için 1300  Kestane Ağacı Kullanıldı

Notre Dame Katedrali Ahsap kısmı
Notre Dame Katedrali Ahsap kısmı

Katedralin ana binasını destekleyen sütunlar ve muhtelif bölgelerindeki ahşapların oluşturulması için 12. yüzyılda 1300 ağaç kullanıldı. Kestane ağacından oluşan bu kısımlar 24 hektar ormanlık alana mâl oldu.

3.  13 Tonluk Emmanuel Çanı

emmanuel-cani
emmanuel-cani

Katedralin güney kulesindeki Emmanuel Çanının ağırlığı 13 ton gelirken yalnızca tokmağının ağırlığı 500 kilo gelmektedir. Bu çan aynı zamanda katedralin en eski çanıdır. Çan ismini, yukarda da belirttiğimiz 1800’lü yıllardaki restorasyonu yapan mimar Eugene Emmanuel Viollet le Duc’dan alıyor.

4. Vampir Heykelleri

katedral-vampir-heykelleri
katedral-vampir-heykelleri

Mimar Eugene Emmanuel’in katedrale kazandırdığı bir başka yenilikte vampiri andıran yaratık heykelleri. Bu yaratık heykellerinden en meşhuru Roma mitolojisinde yer alan yaratık strix.

5. Katedraldeki Arı Kovanları

Notre Dame Katedrali Arı Kovanları
Notre Dame Katedrali Arı Kovanları

2013 yılında bir keşiş tarafından katedrale arı kovanları bağışlandı. Katedralin güney ucunda bulunan arı kovanlarını halen görmek mümkün.

6. 9 Bin Kişi Aynı anda İbadet Edebiliyor

Notre Dame Katedrali ibadet
Notre Dame Katedrali ibadet

Fransa’nın başkenti Paris’in adeta sembollerinden olan Notre Dame katedrali 37 şapel, 75 dev sütundan oluşuyor. 130 metre genişliğindeki yapıda aynı anda 9 bin kişinin ibadet etmesi mümkün. Hristiyanlıkta gökyüzüne yükseldikçe Tanrı’ya daha da yakınlaşıldığı fikri hakimdi. Maurice de Sully adındaki bir piskoposun, zamanının en uzun kilisesini yapmak için uğraş vermesinin nedeni de budur. Bu yüzden Notre Dame katedralinin ana kubbe uzunluğu 34 Metre yüksekliğe kadar çıkmaktadır.

7. Paris’in Sıfır Noktası

parisin-sifir-noktasi
parisin-sifir-noktasi

Katedral sınırları içerisinde yere oyularak yapılmış ve dört parçaya ayrılmış betonarme yuvarlak nokta, Paris’in sıfır noktası olarak kabul ediliyor. Bu dairenin Paris’in diğer yerleşim yerlerine olan mesafesini ölçmekte kullanılmak üzere yapılmış sıfır noktası olduğu tahmin ediliyor.

8. Üçüncü En Büyük Katedral

Gotik dönemin en büyük katedrali olduğu bilinsede durum aslında böyle değildir. Notre Dame katedrali, Amiens ve Beauvais katedrallerinden sonra üçüncü sırada yer alır.

9. Katedralin Manzarasını Engelleyen Yapılar Yıkıldı

Mimar Eugene Emmanuel’ın yaptığı restorasyon çalışmasının ardından yapı daha dikkat çeken önemli bir yer haline geldi. 3. Napolyon’un da izni dahilinde katedralin manzarasını engelleyen çevresindeki yapılar yıkıldı.

10. Notre Dame Katedraline Victor Hugo’nun Katkısı

18. yüzyılda yaşanan Fransız Devrimi ya da Fransız İhtilali sonrası katedral harap hale gelmiştir. 19. yüzyıl başlarında katedral kötü durumu yüzünden şehir planlamacıları tarafından yıkılmak istenmiştir. Dönemin ünlü Fransız yazarlarından Victor Hugo, halkın dikkatini çekerek katedralin yıkılmasını önlemek için Notre Dame’ın Kamburu isimli romanını yazmış ve başarıya da ulaşmıştır.

Fransız Devrimi ve Notre Dame

1789 yılında Fransız Devrimiyle birlikte Notre Dame katedrali çok büyük zarar gördü. 10 Kasım 1793’te Fransa’nın en büyük kilisesi olan Notre Dame Katedrali, tarihi boyunca yaşamamış olaylara şahitlik etti. 600 yıllık kilisenin ismi Aklın Tapınağı olarak değiştirildi, büyük kısmında tahribat gerçekleştirildi. Heykellerin başları kopartılarak, çanları yerinden söküldü, top yapılmak üzere eritildi. Hristiyanlık karşıtı gösteriler sonrası yapı, büyük zarar görse de ana hatlarıyla ayakta kalmayı başardı.

Diğer Konu Başlıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu