Nomofobi (Akıllı Telefon Bağımlılığı) Nedir

Nomofobi Akıllı Telefon Bağımlılığı - Nomofobi Nasıl Bir Hastalıktır

Nomofobi (Akıllı Telefon Bağımlılığı) Nedir, Nomofobi rahatsızlığının tedavisi nasıl yapılır? Nomofobi nasıl bir hastalık türüdür? Nomofobinin belirtileri nelerdir. Tüm bu soruların cevabı makalemizde.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte akıllı telefon kullanımı artmaya başladı. Her gün ortalama 2-3 saatimizi akıllı telefonlarla uğraşarak geçiriyoruz. Akıllı telefonların hayatımıza bu kadar nüfus etmesi ile birlikte günümüzde yeni bir rahatsızlık durumu ortaya çıktı. Akıllı telefon bağımlılığı çağımızın en vahim rahatsızlıklarından birisi haline geldi.

Akıllı Telefon Bağımlılığının Tanımı

Akıllı telefon bağımlılığı, bireyin telefonunu sürekli kontrol etme, sosyal medya uygulamalarında uzun süreler geçirme, oyun oynama veya mesajlaşma gibi aktiviteleri kontrolsüzce yapma durumudur. Bu bağımlılık, bireyin akıllı telefon kullanımını sınırlama veya bırakma konusunda zorluk yaşamasıyla karakterizedir.

Kitap okumaya, kendimizi geliştirmeye bir türlü vakit bulamadığımızı söyleyip dururuz. Oysaki vaktimizin büyük bir bölümünü akıllı telefonlarda internette, sohbet kanallarında ve sosyal medya hesaplarında geçiriyoruz. Bugün telefonsuz tuvalete bile gidemez hale geldik. Akıllı telefon bağımlılığı artık hastalık boyutuna ulaştı.

Amerikan Pew araştırma şirketi insanların % 90ının telefon kullandığını, kullanılan telefonların % 58ini akıllı telefon olduğunu tespit etmiştir. Akıllı telefon bağımlılığını Nomofobi olarak tanımlandı. Cep telefonlarından ayrı kalındığı zaman paniğe kapılıp ümitsizliğe kapılma akıllı telefon bağımlılığının en önemli belirtisidir.

Akıllı telefon bağımlısı kişiler işlerine odaklanma sorunu yaşarlar. Etrafındaki kişilerle çok fazla konuşurlar. Telefonları çalmadığı halde telefonlarını kontrol etme gereği duyarlar. Akıllı telefon bağımlısı kişilerin % 58i erkek, % 42si kadın olarak tespit edilmiştir. Özellikle sanayileşmiş ülkelerin vatandaşlarında yaygın olarak görülür.

Cep telefonunuzu 1 gün boyunca kapatabiliyor musunuz? Tuvalete ve banyoya giderken telefonunuzu yanınıza alıyor musunuz? Takıntılı bir şekilde mesaj, eposta ve sosyal medya hesaplarınızı kontrol ediyor musunuz? Bu soruların cevabı evetse siz de bir akıllı telefon bağımlısısınız.

Nomofobi nasıl tedavi edilir?

Akıllı telefon bağımlılığı Nomofobi↗ ile baş etmek için uzman desteği almalısınız. Akıllı telefon kullanımına sınırlama getirin. Mümkünse kendinize tuşlu telefon alıp akıllı telefon kullanımına ara vermelisiniz. Telefonları iş dışında kullanmayın. Kafa dağıtma aracı olarak telefonları kullanmayın. Kafa dağıtmak için insanların içine karışın. Telefonunuzdaki internet paketini küçültün.

İnternet kullanımını sınırlayın. Sosyal medya hesaplarınızı bir süre dondurun. Yalnız kalmak yerine sosyal etkinliklere katılın. Bütün işlerinizi telefondan yapmayın. Bazı işler zaman alsa da telefon yerine işi bizzat yapmaya çalışın. İşlerinizi planlayıp iş yaparken telefon kullanmamaya özen gösterin. Telefonu hayatınızın merkezinden çıkarın.

Çözüm Yolları

Akıllı telefon bağımlılığını yönetmek için bazı öneriler:

  1. Kullanım Süresini Sınırlayın: Günlük kullanım süresini belirleyin ve bu sınırlara uymaya çalışın.
  2. Bildirimleri Kapatın: Sürekli gelen bildirimler dikkatinizi dağıtabilir. Gereksiz bildirimleri kapatın.
  3. Telefonu Uzak Tutun: Uyurken telefonu odadan çıkarın veya uçak moduna alın.
  4. Alternatif Aktiviteler: Hobiler ve fiziksel aktivitelerle zaman geçirin.
  5. Destek Alın: Gerekiyorsa bir uzmandan yardım alın.

Diğer Makale Başlıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu