Makale Nasıl Yazılır?


Makale nasıl yazılır

Makale yazmak, asıl anlamıyla bilimsel bir olgu hakkında bilgi içerikli yazı yazmak anlamına gelir. Asıl anlamıyla makale yazmanın pek çok önemli kriteri vardır. Bilimsel bir yazı olduğu için teferruatı da çok fazladır. Ancak bu yazımda bahsedeceğim makale yazarlığı, web siteleri için hazırlanan içerikler hakkındadır.

Makale nasıl yazılır? Bilimsel ve alanında başarılı bir makale yazmak, akademik dünyada başarılı olmayı hedefleyen hemen herkesin hayallerinden bir tanesidir. Kişiler bilimsel makalelerini gerek okul ödevleri, gerekse de dergilerde yayınlayarak belirli bir potansiyel kazanmak üzere yayınlayabilmektedir. Etkili ve başarılı bir makale yazmak için, kişilerin ilk yapması gereken doğru bir hazırlık aşamasını tamamlamak olmalıdır.

Makalelerin kesintiye uğramadan yazılması ve ilerleyen aşamalarda herhangi bir sorun oluşmaması adına, kişilerin hazırlık aşamasına çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Makalelerin bütünlüğünün bozulmamasını ve yazım aşamasında tıkanma sorununun olmaması adına, kişilerin tüm planlamaları hazırlık aşamasında belirlemeleri, tüm araştırmaları tamamlamaları gerekmektedir.

Makale yazmak için ön hazırlık aşaması

Hedef kitleyi belirleme, ilgi çekici konular bulma, güvenilir bilgiler toplama, notlar alma, ana başlıklar ve alt başlıkları belirleme gibi aşamalar bulunur.

Makale yazarak ek gelir elde etme modeli

Ek Gelir Nedir? Çoğu insanın bu kavramı ilk defa ya da günlük hayatta en az birkaç kere mutlaka duymuştur. Peki, nedir bu ek gelir? Hayatımıza ne gibi katkıları olabilir? Avantaj ya da dezavantajları nelerdir?

Kısaca tanımlamak gerekirse ek gelir, normal rutin mesleğimiz dışında genellikle hobi tarzı diyebileceğimiz ya da mevcut yeteneklerimizi paraya çevirebileceğimiz ekstra para kazanma ve gelir elde etme yöntemleridir. Bu gelir elde etme yöntemlerini meslek haline getiren kişilerin sayısı ise hiç azımsanmayacak kadar çoktur. Günümüzde ise bu tarz işlere ek gelir modelleri denir. Ek gelir modelleri kişinin zamanını değerlendirerek verimli kullanması yani kısaca zamanı paraya dönüştürme tarzıdır. Vakit nakittir felsefesinin çevrimiçi platformlar tarafından yorumlanmasıdır çünkü ek gelir modellerinin çoğu çevrimiçi web siteleri ve alışveriş platformlarıdır. En bilindik modeller arasında e-ticaret, yazılım ve uygulama geliştirme ve grafik tasarım gibi 21.yüzyılın ihtiyaçlarına cevap veren dijital yetkinlikler, bu ek gelir modellerine örnek olarak verilebilir.

Makale Nasıl Yazılır? Makale Yazma Kuralları Nelerdir?

Makale yazmak için tabi her işte olduğu gibi makalede de bazı kurallar ve püf noktalar vardır. Öncelikli olarak ilk kural her zaman bu işe yeteneğimizin olması ve bu işi sevmemizdir. Temel birkaç detay da mevcuttur. Bunlar:

a)Giriş Bölümünü, Konuyu ve Anahtar Kelimeleri belirlemek: Yazmaya başlamadan önce derin bir nefes alın, zihninizi boşaltın ve yazmak istediğiniz konunun ana taslağını ve anahtar kelimeleri zihninizde canlandırın. Metin ve anahtar kelimeler birbiriyle uyumlu olmalıdır yani parça-bütün ilişkisi olmalıdır.

b) Anahtar kelimeleri alt başlık olarak kullanın: Kullanacağınız her bir anahtar kelimeyi bir alt başlık olarak inceleyin. Bu sayede hem her alt başlığa yer vermiş olursunuz hem de yazınızda sağlam bir taslak uyumu yakalamış olursunuz. Konu dağılmadan kısa ve öz anlatıldığı için de okuyucu hem yorulmaz hem de sıkılmaz ve keyifli bir okuma olur.

c) Noktalama İşaretleri: Hemen hemen her metnin vazgeçilmezi olan noktalama işaretlerinin en temel amacı: okuyucuya metindeki duyguyu en güçlü şekilde hissettirmektir.

d) Yazım Kuralları: Her dilin barındırdığı kendine özgü yazım ve söyleyiş özellikleri ve kuralları vardır. Bu kurallara uyulmaması ise metnin yanlış anlaşılmasına ve mesajın karşıya yanlış gitmesine neden olur ve anlam karmaşası meydana gelir.

e) Özgün Makaleler Yazmak: Makalede belki de en çok arana özellik, özgünlüktür. Makale özgün olmalı yani size ait olmalı orijinal olmalı ve çalıntı ya da telif ihlali olmamalıdır. Ayrıca özgünlük, yazarın müşterilerine verebileceği güven duygusudur. Makale ne kadar özgünse müşteriler size okadır güvenir. Makalenin kopyala yapıştır ya da çalıntı olmasını makale siteye yüklenirken inceler ve özgün değilse hata verir. Ufak bir ipucu vermek gerekirse kopya kontrol, bu konuda özgünlüğü ölçen en bilindik web sitesidir. Makaleyi satmadan önce bu siteye yükleyin ve mutlak kontrol edin.

Makale Yazarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İçerik üretmek herkesin başarılı olabileceği bir iş değildir. Öncelikle yetenekli olmak gerektiğine inanlardanım. Çünkü çok kötü yazmasına rağmen, bu işle sürekli uğraşan onlarca insanla tanıştım. Öncelikle içerik üretirken, o içeriğin neyle alakalı olduğunu net olarak belirlemek ve belli bir taslak çıkarmak gerekir. Bu iş kolay gibi görünse de bazen insanın saatlerini alabilir. Tabi kaliteli bir içerik için bu geçerlidir. Yoksa baştan savma, kolaylıkla yapılması da mümkündür.

Konu net olarak belirlendikten sonra, o konuda içerik üretecek kadar bilgiye sahip olmanız şarttır. Bunun için bazen uzun araştırmalar yapmanız gerekebilir. Özellikle internette fazla bilgi barındırmayan konularda kitaplardan bile yardım aldığım olmuştur. Sonuçta ben o konu hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değilsem, okuyucuya da aktaracak pek bir şeyim olmayacaktır. Bence içerik üretmenin en önemli noktası bu kısımdır.

Yeterli bilgiyi edindikten sonra yazıya geçilir. Tavsiyem, yazınıza başlamadan başlık atmamanız yönündedir. İçerik oluştuktan sonra, yazdıklarınızı okuyup başlık belirlemek çoğu zaman daha etkili olur. Doğru başlık daha kolay bir şekilde atılır. Yazıyı yazarken; giriş, gelişme ve sonuç odaklı yazmak önemlidir. Pat diye konuya girmek, işin ciddiyetinin bozulmasına sebep olabilir. Ancak giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden herhangi birini fazla uzatmak da okuyucunun o sayfadan kaçmasına sebep olur. Gerektiği kadar yazmakta fayda var. Ne çok kısa olmalı, ne de çok uzamalı. Bir diğer nokta da dil ve imla kurallarıdır. Dilinizi sitenin ciddiyetine uygun olarak ayarlamalı, ziyaretçilerinize nasıl hitap edeceğinizi iyi düşünmelisiniz. İmla kuralları da pek çok insanın dikkat ettiği bir olgudur. Yıllarca bu kurallarla ilgili okullarda ders almamıza rağmen, imla kurallarından bihaber olan insanlar hala mevcuttur. Sayıları da azımsanmayacak kadar fazladır. Ancak unutulmamalıdır ki; kesinlikle makale yazarken en önemli noktalardan biri imladır.

Bu yazımda sadece makale yazısının içeriğinden bahsetmeye niyetlensem de, kullanılacak görsellerle ilgili de birkaç cümle kurmak istiyorum. İçeriğiniz için alakalı bir görsel seçmek ve bu görselin özgünlüğüne önem vermek gerekir. Özellikle arama motorları bu konuya oldukça fazla önem verir.

Son Sözler

Kaliteli içerikler üreten bir makale yazarı olmak için bol bol yazı okumakta fayda görüyorum. Özellikle kaliteli içerik üreten bloggerların blogların da zaman geçirmek, yazılarını okumak gelişiminize ciddi katkılar sağlayacaktır.

Diğer Konular

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Adem keleş
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.