Kıyma bozulduğu nasıl anlaşılır

Kıyma, çekilmemiş etlere göre çok daha hızlı bozulur. Makinede eti çekerek kıyma haline getirme işlemi sırasında daha fazla yüzey alanını oksijene maruz kalır. Oksijen, gıda zehirlenmesine neden olan küçük bakteriler için birincil besin kaynaklarından biridir. Kıymanın yapısında, çok sayıda küçük hava cebi oluşur ve bu ceplerin her biri bakteriler için potansiyel bir üreme alanıdır.

Gıdalarda meydana gelen bozulmalar, koklayarak, bakarak veya dokunarak anlayabileceğimiz bazı ipuçlarıyla kendini belli eder. Besin maddelerindeki bu bozulmanın birincil suçlusu ise bakterilerdir. Bakterilerin istilasına uğramış yiyecek ve içecekler, hastalıklara ve gıda zehirlenmelerine neden olabilir.

İnternetten derleyip toparladım ve bozuk kıyma nasıl anlaşılır? Sorusunu cevaplandım. Kıymanın çöpe gitmemesi için saklama koşulları hakkında çeşitli bilgiler vermeye çalıştım. Evinizdeki kıymanın halen yenilebilir olup olmadığı konusunda kafa karışıklığı yaşıyorsanız okumaya devam edin…

Kıymanın Rengini Kontrol Edin

Kıyma, sıcaklık, ışık, mikrobiyal büyüme ve oksijene maruz kalma gibi birçok faktörden dolayı renk değiştirebilir. Genel olarak etlerde bulunan miyoglobin isimli protein, oksijenle irtibata girdiğinde kırmızımsı bir renk alır. Çiğ kıymalarının iç ve orta kısımları daha az oksijene maruz kaldığından bu bölgeler hafif kahverengimsi olabilir. Bu nedenle, kıymanın içinin hafif kahverengi olması bozulduğunu göstermez ancak kıymanın gri renkte olması bozulma belirtisidir. Bunlarla birlikte, kıymanın taze olduğunun en bariz görsel belirtisi, renginin canlı kırmızı renkte olmasıdır.

bozuk-kiymanin-rengi
bozuk-kiymanin-rengi

Kıymaya Dokunun

Kıymanın halen yenilebilir olup olmadığını anlamanın bir başka yolu da dokunmaktır. Kıvamını anlamak için parmaklarınızın arasına az miktarda kıyma alın. Et tazeyse, nispeten kırılgan ve sağlam bir dokuya sahiptir. Bayat kıyma ise yapışkan bir kıvama sahiptir. Dokunduğunuzda yapış yapış oluyor ve vıcık vıcık bir his oluşturuyorsa kıyma büyük olasılıkla bozulmuştur.

Kıymayı Koklayın

Koku testi yapmak, etin bozulup bozulmadığını anlamanın en hızlı yollarından biridir. Taze kıymanın kokusu güçlükle alınır. Bozulmuş kıyma ise ekşimsi, ağır ve keskin bir kokuya sahiptir. Bozuk kıymadaki bu kötü koku, kıymanın içindeki bakterilerin çıkardığı gazlardan dolayı oluşur. Kıymayı kokladığınızda, ekşi ve rahatsız edici ağır bir koku alıyorsanız, üzgünüm çöpe atmanız gerekecek!

Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin

Çiğ kıyma, tavsiye edilen son kullanma tarihinden 2 gün sonrasına kadar yenilebilir. Tabii bu süre zarfında buzdolabında saklamak şartıyla! Son kullanma tarihi 2 günden daha çok geçmişse o halde yapılabilecek bir şey yok, çöpe atmanız gerekir. Dondurulmuş kıymalar ise son tüketim tarihi gözetilmeksizin 4 aya kadar tazeliğini korur.

Kıymanın Saklanması ve Kullanılması Konusunda İpuçları

  • Satın aldığınız kıymayı hemen pişirmeyi düşünüyorsanız buzluk yerine buzdolabında saklayın.
  • Oda sıcaklığında bekleyen kıyma 2 saat sonrasında bakteri üretmeye başlar. Bu nedenle, 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletmeyin.
  • Kıyma, buzdolabında (buzlukta değil) en çok 2 gün bekletilebilir. 2 gün içinde pişirmeyi düşünmüyorsanız dondurucu kısmına koyun.
  • Kıymayı daha ileri bir tarihte tüketmeyi planlıyorsanız, buzdolabı poşetlerine veya hava almayacak kaplara koyun. Ardından buzluğa yerleştirin. Bu şekilde kıymanız 4 aya kadar tazeliğini koruyacaktır.
  • Derin dondurucudan kıymayı çıkardığınızda, buzunu çözmek için musluk suyunda veya buzdolabının alt raflarında bekletin. Oda sıcaklığında kıymanın çözülmesini beklemeyin ve çözülen kıymayı yeniden dondurmayın.
  • Çiğ kıyma gibi pişmiş kıymayı da buzdolabında veya buzlukta saklayabilirsiniz. Pişmiş kıyma, buzdolabında 7 güne kadar, buzlukta ise 8 aya kadar tazeliğini muhafaza edebilir.
  • Çiğ eti asla tüketmeyin! Kıymanın içindeki doğal bakterilerin ölmesi için en iyi yol pişirmektir. Bu nedenle, kuşbaşı, kıyma vs. gibi et ürünlerini tam olarak pişirdiğinizden emin olun.
  • Çiğ kıyma veya diğer et ürünlerine dokunduktan sonra ellerinizi sabunlu suyla yıkayın.

Bozuk Kıyma Yenirse Ne Olur?

Bozuk kıymayı yemek tehlikelidir çünkü gıda kaynaklı hastalıklardan sorumlu patojenik bakterileri barındırır. Yaygın belirtileri, ateşbulantıkusmamide krampları ve kanlı olabilen ishaldir. Kıymada en sık bulunan zararlı bakteriler Salmonella ve Shiga toksini üreten E. coli‘dir (Koli Basili). Semptomların ortaya çıkmasının bazen birkaç günü bulduğu unutulmamalıdır. Eti bakterilerden arındırmanın en iyi yolu hiç şüphesiz iyice pişirmektir ancak zaten bozulmuş olan eti pişirmek bir işe yaramaz ve yemek için güvenli yapmaz.

Video Anlatım

Sonuç:

Yiyecek israfını önlemek için kıymayı satın aldıktan sonra kısa süre içinde tüketin. İleri bir tarihte kullanmak istiyorsanız o halde derin dondurucuda saklayın. Gri renkli, kötü kokulu ve yapışkan kıvamlı kıymayı asla tüketmeyin. Kıymada bulunabilecek zararlı bakterileri yok etmek için en iyi şekilde pişirdiğinizden emin olun.

Diğer Konu Başlıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu