KİŞİSEL GELİŞİM HATALARI NELERDİR?
Çoğu insan kendini geliştirmek ister ve bunun için de türlü türlü yollara başvurur. Çevresindeki insanlardan da yardım ister. Ailesinden, arkadaşlarından fikirler alır. Yardım istediğimiz, fikrini aldığımız insanlar da kimi zaman bizi yanlış bir yola, yanlış bir karara sevk edebiliyor. Bu durumda da biz zararlı çıkıyoruz. Bazen yanlış kararlar alabiliyoruz. Bunun önüne bir nebze de olsa geçebilmek için bugün yaptığımız kişisel gelişim hataları neler onlardan bahsedeceğim.
KİŞİSEL GELİŞİM HATALARI
Gereksiz kitaplarla vakit öldürmek: Evet, kitap okumak kişisel gelişim için oldukça önem taşıyor. Ancak kaliteli kitap okumak varken bizlere yararı olmayan, vaktimizi boşa harcadığımız kitaplara başvuruyoruz. Bu yüzden hangi kitabı okumamız gerektiğine dair bir ön araştırma gerçekleştirmeliyiz. İnternete “hangi kitabı okumalıyım?” gibi sorular yazarsanız önünüze birçok liste çıkacaktır.
Beğendiğiniz kitapları bir deftere listeleyin ve alın. Ya da örnek aldığınız, idolünüz olan bir büyüğünüzden de destek alabilirsiniz bu konuda. Unutmayın! Maksat her önünüze gelen kitabı okumak değil. Maksat, size değer katacak, gerçekten yararlı ve kaliteli kitaplar okumak. Hem zamanınız hem de paranız boşa gitmesin. Bu konuya dikkat ederseniz kişisel gelişiminiz için ilk ve büyük adımı atmış olursunuz.
Yeni şeyler öğrenmeyi reddetme: Yeni şeyler öğrenmek kişisel gelişimin olmazsa olmazı. Çünkü yeni şeyler öğrenerek, yeni yerler gezerek gelişebiliriz. Öbür türlü yaptığımız sadece yerimizde saymak olur. Yeniliklere açık olun ve yenilikleri reddetmeyin.
Mesela tarih kitabı okumayı çok seviyorsunuzdur. Ve tarih kitaplarından başka kitaplar okumuyorsunuzdur. Bir de roman, psikoloji, felsefe gibi kitapları okumayı deneyin. Deneyin ki kendinizi geliştirebilesiniz. Yoksa sadece tek bir alanda bilgi sahibi olursunuz ve konuşacak kısıtlı konularınız olun. Bunu önleyebilmek de sizin elinizde.
Gereksiz kurslara giderek gereksiz sertifika toplayıcılığı yapmak: Gereksiz kurslardan kastım sizin mesleğiniz dışındaki kurslara gitmek. Mesleğinizi ilgilendirmeyen kurslara niye gidesiniz ki? Hem de sırf sertifika biriktirebilmek için. Bu şekilde zamanınızı yanlış kullanmış olursunuz. Eğer kurslara gidecekseniz mesleğinizle ilgili kurslara gidin. Çünkü kişisel gelişim için zaman çok önemlidir. Zamanınızın kıymetini bilin ve zamanınızı doğru şekilde kullanın. Ne demiş atalarımız: “Vakit nakittir.”
Sızlanmak: Bu da çok sık yaptığımız hatalardan biri. Başarısız olmuşuzdur ve bir daha başarmak adına hiçbir girişim de bulunmamışızdır. Pes edip sızlanmaya başlamışızdır. Sızlanmayı bırakın ve bir daha deneyin? Olmadı mı? Bir daha bir daha bir daha… Elbet bir gün başaracaksınız. Ve geriye dönüp baktığınızda iyi ki pes etmemişim diyeceksiniz. Hayali bile güzel değil mi?
Zaman kullanımı: Aslında bu maddeye yukarıdaki maddelerin içerisinde biraz da olsa yer verdik. Şimdi biraz detaylandıralım. Diyelim ki yapmanız gereken bir iş var. Ama her defasında erteliyorsunuz. Yapmanız gereken işi hep bir sonraki güne bırakıyorsunuz. Ben de size bugünün işini yarına bırakma diyorum. Çünkü siz yapmanız gerekenleri erteledikçe hem vicdan azabı çekeceksiniz hem de zamanınızı verimsiz kullanmış olacaksınız. O işi yapın ve rahatlayın.
Rahatlamış olmanın verdiği huzur ise vicdan azabını ortadan kaldıracak. Bir de zaman kullanımında yaptığımız hatalardan biri de zamanımızı gereksiz uğraşlara harcamak. Zaman biz insanların en önemli hazinesidir ve o hazineyi iyi değerlendirelim.
Yanlış rol model: Kendimize rol model seçmek elbette ki önemli. Birini örnek alarak motive bile oluruz. Ancak yanlış rol model seçmek hayatımızı çok kötü etkileyebilir. Her zaman için kendimize doğru rol model seçmeliyiz. Böylelikle örnek aldığımız insan gibi başarılı olabiliriz.
Geç kalındığını düşünmek: Geç kalındığını düşünmek bir bahane gibi. Çünkü hiçbir zaman geç değildir. Dil mi öğrenmek istiyorsun başla bir yerden. Gezmek mi istiyorsun başla bir yerden. Yeter ki ilk adımı atın. Gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Bu maddeye şöyle bir örnek vermek istiyorum motivasyonunuzu arttırmanız için.
Tolstoy 67 yaşında bisiklet sürmeyi öğrenmiştir. Kimimize göre bu yaş ne kadar fazla. Ancak Tolstoy vazgeçmemiş ve isteğini gerçekleştirmiştir. Belki o da geç kaldığını düşünecekti ve vazgeçecekti ama öyle yapmadı. Hatta Tolstoy’un bisikleti diye bir kavram var. Bu kavram hiçbir şeyin geç olmadığı mesajını verir. Bunu da belirtmek istedim.
Hata yapmaktan korkma: Kimi insan hata yapmaktan korktuğu için ilk adımı atamıyor. Halbuki ortada %50- %50 ihtimal var. Ya başaramayacaksın ya da başaracaksın. Bu ihtimalin hep başarısızlık kısmına dikkatini verir. Bu yüzden de geri durur ve bir girişimde bulunamaz. Ama çoğu zaman risk almak gerekir. Başarısız olsan bile. Kötü kötüyü çeker. Ne kadar çok hata yapmaktan korkulursa o kadar çok hata yapılır. Otokontrolünüzü sağlayın ve adımınızı atın.
Gaza gelmeyi motivasyon gibi algılamak: Motivasyon kelime anlamı olarak bireyin hareket ve davranışlarını başlatan içten gelen bir iç güdü. Davranışa ve harekete enerji sağlayan içindeki güçtür. Gaza gelmek ise argo bir kelimedir. Anlamı ise aşırı övülme ve pohpohlanma karşısında kalıp buna göre bir eylemde bulunmak. Bu iki kavramı karşılaştırmanız ve daha iyi anlayabilmeniz için tanımladım. Bu tanımlardan yola çıkarak ne demek istediğimi anladığınızı düşünüyorum.
Konfor alanından çıkamamak: Bu madde çok önemli. Çünkü kendimizi geliştirmek istiyorsak konfor alanımızdan çıkmamız gerek. Yoksa olduğumuz yerde saymaya devam ederiz.
Sosyal medyada fazla vakit geçirmek: Sosyal medya kullanmak elbette yanlış değildir. Ancak aşırı kullanımda vaktimizi öldürürüz. Her şeyin fazlası zarardır. Bu yüzden aşırı sosyal medya kullanımından uzak durmalıyız. Günde belirli bir zamanınızı sosyal medyaya ayırabilirsiniz ancak 7/24 sosyal medyada olmak kişisel gelişim için sakınca arz eder. Çünkü vaktinizin çoğunu sosyal medyada öldürürsünüz ve kişisel gelişiminize ayıracak vakti bulamazsınız. Burda da otokontrolünüzü sağlamanız önemli.
Bugün çok sık yapılan kişisel gelişim hatalarından bahsettik. Umarım sizler adına yararlı bir içerik olmuştur. Kişisel gelişim yolunda başarılar.