Kanser :(

Mide Kanseri Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar? Karaciğer Kanseri Nedir? Göz kanseri nedir? Cilt Kanseri Nedir, Nasıl Oluşur? Kanser, Akciğer Kanseri Nedir?

Kanser, vücut hücrelerinin kontrol dışı bir şekilde büyümeye başladığı ve yayıldığı bir hastalıktır. Bu anormal hücreler, sağlıklı dokulara zarar verebilir ve zamanla organlara yayılabilir. Kanser, dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir.

Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğer vücudun oksijen dengesini sağlayan yaşamsal öneme sahip bir organıdır. Vücudun ihtiyacı olan oksijeni alıp vücuttaki karbondioksitin dışarı atılmasında görevli organımızdır. Akciğerde doku ve hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla akciğer kanseri oluşur. Kontrolsüz çoğalan bu hücreler bulunduğu ortamda büyür ve diğer dokulara sıçrayarak büyük tahribatlara neden olur. Akciğer kanseri küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olmak üzere iki şekilde ortaya çıkar.

Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri: Bu tip kanserin birçok türü vardır. Her tipin kanser hücresi farklıdır. Her kanser hücresi farklı şekilde büyür ve yayılım gösterir. Mikroskopla incelendiğinde anlaşılır.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri: Akciğer kanseri olan kişilerin % 15inde küçük hücreli akciğer kanseri görülür. Sigara içen kişilerde görülen bu tip kanser kan yoluyla vücuda hızlıca yayılır.

Akciğer Kanseri Risk Gurupları

Akciğer kanseri daha çok sigara içen erkeklerde görülür. Erkeklerin sigara içme oranı kızlara göre oldukça fazladır. Yaş faktörü de akciğer kanseri oluşumunda etkilidir. Akciğer kanseri 55 yaş üstü bireylerde yaygın olarak görülür. Kanser yapıcı maddelere maruz kalan kişilerde akciğer kanseri görülür. Akciğer kanserinde risk 35 yaşından sonra artar. Her 11 erkekten birisinde akciğer kanseri görülür.

Akciğer Kanseri Belirtileri

Akciğer kanseri belirtileri yerleşim yerine göre değişiklik gösterir. Akciğerin üst kısmında görülen kitler sinirlere baskı yapar. Bu da kol ve omuz bölgesinde ağrılara neden olur. Kişinin sesi kısılır ve göz kapağı düşer. Üst solunum yolunda enfeksiyonlara neden olur. Akciğer kanseri olan birisi nefes alıp verirken hırıltılı solunum sergiler.

Akciğer kanser

Sürekli nefes daralması yaşar. Öksürükleri giderek kötüleşir ve geçmez. Balgamından kan gelir. İştah kaybeden hasta zayıflamaya başlar. Göğüs bölgesinde ağrılar oluşur. Sesi kısılıp yutkunma güçlüğü çeker. Akciğer kanserinin en belirgin göstergesi inatçı öksürüklerdir. Yüksek ateşin yanında yüz ve boyunda şişlikler oluşur. Baş, kemik ve eklem ağrıları görülür.

Hasta halsizlik ve yorgunluk şikâyetlerini çok sık yapar. Akciğer kanseri bazı durumlarda belirti vermeden sinsi ilerleyebilir. Bazı vakalarda akciğer kanseri tesadüfen tespit edilmektedir. Rutin olarak sağlık kontrollerin yapılması erken teşhis için önemlidir. Erken teşhis edilirse tedaviden sonuç almak mümkündür.

Akciğer Kanseri Nedenleri

Akciğer kanserinin en büyük nedeni sigara kullanımıdır. Sigara içilen ortamda bulunmak da akciğer kanserine neden olur. Sigara, nargile, puro kullanmak kanser riskini arttırır. Sigara dışında genetik etkenlerde akciğer kanserinde etkilidir. Asbest, radon gazı ve çevre kirliliği de akciğer kanserine neden olur. İçme sularına karışan arsenik maddesi de akciğer kanserinin bir oluşum nedenidir.

Akciğer Kanseri Tanısı

Akciğer kanseri tanısı röntgenlerle belirlenir. Kişinin tütün kullanma durumu araştırılır. Ailesinden birisinin kanser olup olmadığı araştırılarak kanserin genetik boyutu araştırılır. Kanserden şüphelenilmesi durumundan balgamdan örnek alınarak tetkikler yapılır. Doktor kanserden şüphelenmesi durumunda akciğerden doku alınarak incelenir. İnce iğne biyopsisi yapılarak kanserli hücreler incelenir. Hastalık organlara sıçramışsa organlardan parça alınarak incelenir. Tanı konulduktan sonra uygun tedavi yöntemi belirlenir. Akciğer kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Akciğer içindeki kanser diğer organlara ve lenflere yayılmadan durdurulur. Lenf bezlerine sıçrayan kanserli hücreler kişiyi 5 yıl içinde ölüme götürür.

Akciğer Kanserinde Görüntüleme Yöntemleri

Akciğer grafisi: Hastanın ayrıntılı hastalık öyküsü dinlenir. Fiziki muayene yapılır. İlki yönlü akciğer grafisi çekilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT): Tümörün boyutu ve bulunduğu yer hakkında bilgi verir. Akciğer kanseri nedeniyle büyüyen lenf düğümlerini gösterir.

Manyetik Rezonans görüntüleme (MRI): Manyetik ve radyo dalgaları ile birlikte bilgisayar aracığı ile akciğeri kesitlere ayırıp görüntü elde etmeyi sağlar.

Pozitron Emisyon Tomografi (PET): İşlem, kanserli dokularda toplanan şeker molekülüne bağlanmış düşük doz radyoaktif bir madde kullanılarak yapılır.

Cilt Kanseri Nedir, Nasıl Oluşur?

Vücudun en büyük organı deridir. Derinin vücutta çok önemli görevleri vardır. İç organları çepeçevre kaplayan deri yaralanmalara karşı vücudu korur. Vücudun su kaybını önler. Vücudun D vitamin almasına katkı sağlar. Bakteri ve virüslerin vücuda girmesini engeller. Güneşin ultraviyole ışınlarını vücuda sokmaz. Vücudun sıcaklığını dengede tutar.

Cilt kanseri farklı nedenlerle vücutta oluşan kontrolsüz hücre çoğalmasıdır. Derinin üst katmanına epidermis denir. Epidermis çok ince bir tabakadan oluşur. Bu tabaka derinin alt katmalarını dış etkenlerden korur. Keratinositler, epidermisin asıl hücre türüdür.

Cilt Kanseri Türleri

Melonom Cilt Kanseri: Deriye rengini veren melanosit hücrelerde ortaya çıkan kanser türüdür. Hücrelerde melanin üremeye devam eder. Hücreler genelde siyah ve kahverengi renklidir. Bu kanser türü deride doğuştan olabileceği gibi sonra dan da ortaya çıkabilir. Vücudu kaplayan derinin her bölümünde bu kanser türü görülebilir. Erkeklerde boyun ve sırtta kadınlarda bacak ve boyunda görülür. Erken teşhis edilirse tedavi edilir.

Bazal Hücreli Karsinom: Baş, boyun ve kollarda çok sık görülen kanser türüdür. En sık görülen cilt kanseri türüdür. Güneşe maruz kalan bölgelerde görülür. Düz ve sert bir yapıya sahiptir.

Skuamöz Hücreli Karsinom: En sık görülen ikinci cilt kanser türüdür. Sert ve pul pul kabuklar oluşur. Deride çok az bir değişiklik meydana getirir.

Aknitik keratoz: Solar keratoz olarak bilinir. Güneşe maruz kalma sonucu ortaya çıkar. Deri pembe ile kırmızı renk alır. Yüz, kulak ve el üstünde görülür.

Cilt Kanserine Neden Olan Faktörler

Ultraviyole ışınlarına maruz kalmak: Uv ışınları melanom kanserine neden olur. Deri hücrelerinin DNA yapısını bozar. Solaryumda UV ışını vardır. Bu yüzden uzun süre solaryumda kalmak cilt kanserine neden olur.

UVA ışınları: Hücrelerin yaşlanmasına neden olup hücrenin DNA sistemini yok eder. Cildin kırışmasına neden olur. Hücrelerin kendini yenilenmesini engeller.

UVB ışınları: Güneş yanıklarına neden olur. Hücre DNA sistemine direk zarar verir.

UVC Işınları: Atmosferden geçemez. Dolayısıyla güneş ışığında bulunmaz. Bu sebeple de cilt kanserine neden olmaz.

Solaryum: Bronzlaşmak için çok sık solaryuma giden kişilerde cilt kanseri görülme ihtimali yüksektir. Solaryumda kullanılan UV lambaları cilt kanserine neden olur.

Benler: Vücutta yer alan benler iyi huylu tümörlerdir. Doğumda, çocuklukta ve ergenlik dönemlerinde benler oluşur. Benler çoğu zaman sağlık sorununa yol açmaz. Bazı durumlarda benler cilt kanserine yol açabilir.

Yaş: Cilt kanseri genelde 15 ile 29 yaş arası bireylerde görülür.

Cinsiyet: Bayanlarda görülme olasılığı erkeklere göre daha yüksektir.

Meslek: Kaynak ve metal işleri ile uğraşan kişilerde cilt kanseri görülme ihtimali çok yüksektir.

Işık Tedavisi: Sedef gibi bazı cilt hastaları tedavi olurken UV ışınlarına maruz kalması durumunda cilt kanserine yakalanırlar.

Genetik Faktörler: Aileden birinci derecede akrabadan birisinde cilt kanseri varsa o kişide de cilt kanseri görülme ihtimali yüksektir.

Cilt Kanseri Tanısı

Cilt kanserinin en önemli belirtisi deride meydana gelen lekelerdir. Derinin şekli ve rengi değişir. İyileşmeyen yaralar görülür. Derinin görüntüsü değişir. Benin yüzeyi şişmeye başlar. Kaşıntı ve deride hassasiyet durumu artar. Bu belirtiler ile karşılaştıysanız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Erken tespit edilen cilt kanserleri tedavi edilebilir. Cilt kanseri için ayda iki kez cilt muayenesi yeterlidir. Erken teşhis edilirse tedavi kısa sürede sonuçlanır.

Göz kanseri nedir?

Göz görme organımızdır. Göz dünyaya açılan kapımızdır. Göz çevresi dokularda, göz kapaklarında, gözün içinde yer alan iriste, gözün renkli bölümünde koroid adlı kötü huylu tümörün ortaya çıkmasına göz kanseri denir. Gözde oluşan tümörler genelde iyi huyludur. Gözde ortaya çıkan iyi huylu tümörler göze zarar vermez. Göz kanseri çok sinsi ilerler.

Bu yüzden düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmek gerekir. Göz kanserinin tedavi edilmesi için belirtilerin iyi tespit edilmiş olması gerekir. Erken tanıda göz kanseri kontrol altına alınabilir. Göz muayenesi yapılmadığı taktirde göz kanseri uzun bir süre fark edilmez.

Göz kanseri belirtileri nelerdir?

Gözde meydana gelen tümör dokusu bulunduğu yere göre belirti gösterir. Bu belirtiler tümör dokusunun bulunduğu yerle birlikte dokunun büyüklüğüne ve kanser özelliği gösterip göstermediğine göre değişebilir. Göz kanserinin belirtileri şunlardır:

  • Gözün sklera adı verilen beyaz bölümünde kızarıklık oluşur.
  • Göz kapaklarında şişlik ve hassasiyet artar.
  • Gözün etrafında iltihaplanma ve buna bağlı kaşıntılar oluşur.
  • Tümörün bulunduğu yere bağlı olarak göz bebeğinin yuvarlak görüntüsü bozulur.
  • Gözün renkli kısmı olan iris tabakada meydana gelen tümörler bazen kahverengi veya açık renkli kitlelerin oluşmasına neden olur.

Tümör gözün arka kısmında ortaya çıkmışsa hiçbir şikâyete neden olmadan ve belirti göstermeden ilerler.

Göz kanseri nedenleri nelerdir?

Göz dokularının kansere neden olan kimyasal maddelere maruz kalması göz kanserine neden olur. Uzun süre radyasyonlu ortamda kalmak, ultraviyole ışınlarına maruz kalmak, yüksek radyasyon teması, sigara ve alkol kullanımı ve genetik yatkınlık kişide akciğer kanserinin görülme nedenleridir. Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen kanser hücrelerinin göz çevresi dokulara yayılmasıdır. Göz, damar bakımından son derece zengin bir organ olmasından dolayı kanser hücrelerinin bu bölgede yayılım gösterme ihtimali yüksektir.

Göz kanseri tanısı nasıl konulur?

Göz kanseri tanısının zamanında konulabilmesi ve en etkili tedavi girişimlerinin uygulanabilmesi için düzenli göz muayenesi yaptırılmalıdır. Rutin kontroller sırasında göz kapakları, göz kapağının iç kısmı incelenir. Gözün tansiyon durumu ölçülerek göz tansiyonu olup olmadığı tespit edilir. Küçük çocuklarda göz muayenesi mutlaka atlanmamalıdır. Gözün detaylı fizik muayenesi gerçekleştirildikten sonra elde edilen bulgular bir tümör varlığına işaret ediyorsa çeşitli tetkik yöntemlerine başvurulur.

Ultrasonografi ile kitle varlığı kontrol edilir. Renkli fundus foto grafisi ile gözde bulunan kitlenin büyüklüğü, rengi ve yeri saptanarak boyutları incelenir. BT ve MR görüntüleme yöntemleri ile tümör hücrelerinin yayılımı ve kesitleri gözlenir. Biyopsi uygulaması ile tümörün iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu, hangi hücre ve dokularda meydana geldiği ve uygulanabilecek olan tedavi yöntemleri belirlenir.

Göz kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?

Göz kanseri tedavisi kişinin yaşına, sağlık durumuna, kanserin türüne, evresine ve yayılma gösterip göstermemesine göre belirlenir. Tedavide; cerrahi tedavi, radyoterapi yöntemi, göz ışın tedavisi (lazer), kemoterapi, proton tedavisi ve kriyoterapi yöntemlerinden biri kullanılır.Tümör dokusu gözün içerisindeyse kanserin başlangıç evrelerinde lazer tedavisi yapılır.

Lazer tedavisinin yetmediği durumlarda proton tedavisi adı verilen yeni geliştirilmiş bir tedavi yöntemi uygulanır. Radyoterapi yöntemi yayılım göstermiş olan göz içi kanserlerinde yüksek yanıt oranları ve düşük yan etkileri nedeniyle sık tercih edilir. Göz arteri yoluyla uygulanan kemoterapi tedavisi de hem yayılımı baskılamak hem de genetik yatkınlık gibi risk durumlarında korunmak için kullanılır.

Göz kanseri ve diğer göz hastalığı çeşitlerinin en doğru şekilde tedavi edilebilmesi ve görme kaybı gibi kalıcı hasarların engellenmesi için hastalığın erken teşhis edilmesi gerekir.

Karaciğer Kanseri Nedir?

Karaciğer kanseri, karaciğer hücrelerinde ortaya çıkan bir kanser türüdür. Karaciğer karın boşluğunun sağ üst kısmında diyaframın altında yer alan bir organımızdır. Midenin üstünde yer alan karaciğer futbol toplu büyüklüğünde bir organımızdır. Karaciğerde birkaç tür kanser görülür.

Karaciğerde görülen en yaygın kanser türü ana karaciğer hücresinde başlayan hepatosellür karsinomdur. İntrahepatik kolanjiyokarsinoma ve hepatoblastoma gibi diğer karaciğer kanseri türleri daha az yaygındır. Karaciğeri etkileyen tüm kanserler karaciğer kanseri olarak kabul edilmez. Kanser vücudun farklı bir bölgesinde başlayıp karaciğere uzanırsa karaciğer kanseri olarak kabul edilmez. Karaciğere yayılan kanserler, karaciğer hücrelerinde başlayan kanserden daha yaygındır.

Karaciğer kanseri belirti ve semptomları nelerdir?

Karaciğer kanseri çoğu insanda erken aşamada belirti verirken bazı hastalarda belirtiyi çok geç gösterebilir. Karaciğer kanseri olan kişiler istemsiz kilo kaybı yaşar. Kişi iştah kaybeder. Üst karın bölgesinde şiddetli ağrılar meydana gelir. Hastanın midesi bulanır ve kusmaya başlar. Hasta zayıf düşer ve kendini yorgun hisseder. Karın bölgesinde şişkinlik görülür. Cilt ve göz akı sararmaya başlar. Kişinin dışkısı beyaz ve kireç rengine döner. Kişi bu sayılan belirtilerden birkaçını aynı anda yaşarsa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir.

Karaciğer kanseri risk faktörleri nelerdir?

Karaciğer kanseri riskini artıran faktörler şunlardır:

HBV veya HCV ile kronik enfeksiyon: Hepatit B virüsü (HBV) veya hepatit C virüsü (HCV) ile kronik enfeksiyon, karaciğer kanseri riskinizi arttırır.

Siroz: Siroz hastaları karaciğer kanseri için yüksek risk taşır.

Belirli kalıtsal karaciğer hastalıkları: Hemokromatozisi ve Wilson hastalığı gibi kalıtsal hastalıklar karaciğer kanser riskini yükseltir.

Kan şekeri bozukluğu: Şeker bozukluğu olan hastalar karaciğer kanserine yakalanma riski daha yüksektir.

Alkolik olmayan yağlı karaciğer yağlanması: Karaciğerde yağ birikmesi karaciğer kanser riskini artırır.

Aşırı alkol tüketimi: Geçmişinde uzun bir süre düzenli olarak alkol tüketmiş kişiler karaciğer kanserine yakalanma ihtimali çok yüksektir.

Karaciğer kanseri önlemek için neler yapılabilir?

Siroz riskinizi azaltın: Siroz karaciğerin yaralanıp hasar alması durumudur. Alkol kullanıyorsanız alkol kullanımını azaltın. Mümkünse alkolü bırakmaya çalışın. Günde 1 kadehten fazla içmeyin.

Sağlıklı kiloda kalın: Vücudunuzun kilo dengesini koruyun. Bunun için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Her gün düzenli olarak egzersiz yapın. Her gün en az 3 kilometre yürüyün ve günde en az 3 litre su tüketin. Yüksek kalorili besinlerden uzak durun.

Kimyasallara dikkat edin: Evde ve işyerinde kullanılan kimyasallardan uzak durun.

Hepatit B aşısı yaptırın: İster yetişkin olun ister çocuk mutlaka hepatit B aşısı yaptırın. Aşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Karaciğer kanser riskini azaltır.

Hepatit C önlemi alın: Hepatit C için aşı olmamakla birlikte enfeksiyon oluşum riskini azaltabilirsiniz.

Karaciğer kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?

Primer karaciğer kanserinin tedavisi, hastalığınızın yayılımına, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre tedavi yöntemi uygulanır. Karaciğer kanserinde tümörlü hücrelerin alınması için ameliyat yapılır. Tümörün durumu küçükse ve tehlike arz etmiyorsa hastaya ameliyat önerilmez.

Ameliyat tercihi hastanın seçimine bağlı olarak değil hastalığın durumuna göre yapılır. Karaciğer nakil ameliyatı yapılır. Bu karaciğerin fonksiyonlarını yitirdiği durumlarda yapılır. Hastalıklı karaciğer alını ve yerine vericiden alınan sağlıklı karaciğer takılır. Karaciğer ameliyatı erken dönemde karaciğer kanseri olan kişilere yapılır.

Mide Kanseri Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar?

Mide kanseri dünyada en sık görülen 4.kanser türüdür. Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin insan mide kanserine yakalanır. Beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol tüketimi mide kanserlerine neden olur. Mide kanseri, midenin herhangi bir noktasına yerleşen kötü huylu hücrelerin çoğalması ile ortaya çıkar. Mide kanseri zamanla lenf bezlerine, karaciğere ve akciğere yayılır.

Mide mukozasında kötü huylu tümörler birikmeye başlar. Mide kanserinden her yıl dünya genelinde 800 bin insan hayatını kaybetmektedir. Erkeklerde mide kanseri kadınlara göre daha çok görülür. Teknolojik imkanların gelişmesi ile birlikte mide kanserlerinin teşhis ve tedavisi kolaylaşmıştır. Doğru tedavi yöntemleri ile mide kanseri kontrol altına alınabilir. Uzman kontrolünde doğru beslenme yöntemleri ile mide kanserinden korunabilir ve mide kanserini atlatabilirsiniz.

Mide Kanseri Nedenleri Ve Risk Faktörleri

Mide kanserinin birçok nedeni vardır. Sindirim sistemi organlarından herhangi birinde bu kanser başlayıp zamana tüm mideye yayılabilir. Mide kanseri sindirim sisteminde yer alan tüm organları etkiler. Mide kanseri risk faktörleri şunlardır:

Beslenme şekli: Mide kanserinin en önemli sebebi yanlış beslenme şeklidir. Mangalda pişmiş et ve benzeri gıdalar, aşırı tuzlu besinler, salamura sebzeler ve işlenmiş gıdalar mide kanseri oluşumunu tetikler. Korunmanın en iyi yolu ise Akdeniz usulü hafif beslenme şeklidir. Organik ve taze meyve ve sebze tüketmelisiniz.

Enfeksiyonlar: Mide kanserine neden olan önemli bir faktör de H.plori enfeksiyonudur. Mide kanserinin oluşmasında % 80 bu enfeksiyon virüsü etkilidir.

Sigara ve alkol kullanımı: Önlenebilir mide kanseri nedeni sigara ve alkol tüketimidir. Alkol ve sigaradan uzak durarak mide kanser riskini düşürebilirsiniz.

Genetik: Mide kanserinde de diğer tüm kanserlerde de olduğu gibi genetik faktörler etkilidir. Mide kanseri vakalarının %10’unda genetik faktörler etkilidir.

Mide Kanseri Belirtileri

Mide kanseri erken dönemde belirti vermez. Kanser belirtileri arasında ilk göze çarpan belirti hazımsızlık ve şişkinlik durumudur. Etli gıdalara karşı kişide isteksizlik görülür. İlerleyen safhalarda karın ağrısı, kusma, yemek yedikten sonra şişkinlik oluşması ve kilo kayıpları görülür. 40 yaş üstü kişilerde hazımsızlık ve kilo kaybı mutlaka önemsenmelidir.

Sayılan belirtileri yaşayan kişilerin mide kanseri olduğu kesin olarak söylenemez. Kesin sonuç uzman hekimlerin yapacağı tetkik ve incelemeler ile ortaya çıkar. Mide kanseri olan kişi yemek yerken az yediği halde doyduğunu hisseder. Uzun süre midesinde doluluk hissi yaşar. Bu da kişide kilo kaybına neden olur. Mide kanseri olan kişinin mide içinde kanamalar meydana gelir.

Sürekli kanamalar kişide kansızlığa neden olur. Kırmızı kan hücreleri azalmaya başlar. Kişi nefes alıp verirken zorlanır. Bazı zamanlar kusarken kan kusar. Mide kanseri olan kişinin kan pıtısı yüksektir. Bu yüzden ani göğüs ağrısı çeker. Nefes darlığı yüzünden bacaklar şişer. Acil olarak kanın pıhtılaşmasını önlemek gerekir. Bu durumda vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir.

Mide Kanseri Tanısı ve Tedavisi

Erken teşhis tedavi başarısı için önemlidir. Mide sorunu yaşayan kişiler vakit kaybetmeden uzman doktora görünmelidir. Uzman doktor endoskopi yöntemi ile mide içini ışıklı kamera ile izler. Anormal görülen kesimler için parça alınarak biyopsi yapılır. Endoskopi yöntemi ile hastalık erken dönemde teşhis edilir. Endoskopi dışında kontrasalı grafiler ve bilgisayarlı tomografi ile kanser tanısı konur. Mide kanseri tanısı konulduktan sonra uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir. Mide kanserinden korunmak için beslenme alışkanlığına dikkat etmek gerekir. İdeal vücut ölçülerinizi korumalısınız. Sağlıklı ve dengeli beslenmelisiniz.

Diğer Başlıklar


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu