İstanbul’un 39 ilçesi

Dünyaca ünlü İstanbul, Türkiye’nin en kalabalık ve en önemli şehirlerinden biri olarak birçok farklı kültürü ve yaşam tarzını bünyesinde barından metropol şehirdir. Şehrin tarihi, ekonomik, ve kültürel açıdan farklı ilçeleri bulunmaktadır.

İstanbul’un en büyük ilçesinden tutun en küçük ilçesine, en kalabalık ilçesinden en az nüfuslu ilçesine kadar birçok farklı ilçe hakkında bilgi sahibi olabilmeniz için bu makaleyi ele aldık. Ayrıca, tarihi öneme sahip ilçelerden en turistik ilçelere kadar birçok farklı konuda bilgi sahibi olacaksınız. Öncelikle 39 ilçeler hangileriymiş onlarla başlayalım.

İstanbul’un 39 ilçesi isimleri nelerdir?

Alfabetik listeye göre İstanbul’un 39 ilçesi;

  1. Adalar
  2. Arnavutköy
  3. Ataşehir
  4. Avcılar
  5. Bağcılar
  6. Bahçelievler
  7. Bakırköy
  8. Başakşehir
  9. Bayrampaşa
  10. Beşiktaş
  11. Beykoz
  12. Beylikdüzü
  13. Beyoğlu
  14. Büyükçekmece
  15. Çatalca
  16. Çekmeköy
  17. Esenler
  18. Esenyurt
  19. Eyüp
  20. Fatih
  21. Gaziosmanpaşa
  22. Güngören
  23. Kadıköy
  24. Kağıthane
  25. Kartal
  26. Küçükçekmece
  27. Maltepe
  28. Pendik
  29. Sancaktepe
  30. Sarıyer
  31. Silivri
  32. Sultanbeyli
  33. Sultangazi
  34. Şile
  35. Şişli
  36. Tuzla
  37. Ümraniye
  38. Üsküdar
  39. Zeytinburnu

İstanbul, Türkiye’nin en büyük şehri olma özelliğini taşımaktadır ve bu büyüklük birbirinden farklı 39 ilçeyle adeta renklendirilmiştir. İstanbul’un ilçelerinin isimleri farklı tarihi ve kültürel geçmişlerini yansıtmaktadır. Her bir ilçe, kendine özgü güzellikleri ve karakteristik özellikleri ile zengin bir mirasa sahiptir.

İstanbul’un en kalabalık ilçeleri

İstanbul valiliğinin açıkladığı 2023 yılı verilerine göre; İstanbul’un en kalabalık ilçeleri sırasıyla; 891 bin 120 kişi ile Esenyurt, 770 bin 317 kişi ile Küçükçekmece ve 734 bin 369 kişi ile Bağcılar’dır.

İstanbul’un en düşük nüfuslu ilçeleri

İstanbul‘un en düşük nüfuslu ilçeleri sırasıyla; 16 bin 119 kişi ile Adalar, 36 bin 516 kişi ile Şile ve 72 bin 966 kişi ile Çatalca’dır.

Tarihi Güzellikler

çemberlitaş sütunu
çemberlitaş sütunu

Çemberlitaş Sütunu: Diğer adıyla (Yanık Sütun ve Konstantin Sütunu) olarak da bilinir. Avrupa yakasında, Fatih ilçesinde bulunmaktadır. Roma imparatorluğunun kurucularından  I. Konstantin için dikilmiş anıtsal sütundur.

İstanbul’un Müzeleri

İstanbul’da yazın ve okul tatilleri için çocuklarla yapılabilecek çok farklı etkinlikler bulunur. Bu etkinliklerin başında gelen, elbette müze gezileridir. Müzecilik anlayışına yeni bir soluk getiren anlayışın şehirde etkin olması, gezilecek müze sayısının da artmasını sağlamıştır.

Farklı kültür, yaş ve ilgi alanlarına yönelik çok sayıda klasik ya da modern müze mekanlarını görmek söz konusudur. Diyalog Müzesi de bunlardan sadece bir tanedir. Diyalog Müzesi, engelli vatandaşlarımızın dünyayı nasıl algıladıkları ve çözüm odaklı yaklaşımlarını anlamamız için oluşturulmuş empati mekanlarındandır.

Anadolu Yakası Müzeleri

Kadıköy Hasanpaşa’da bulunan Gazhane ise herkes için bilim sloganıyla yola çıkmış olan kültür ve etkinlik alanıdır. 1892 yılında Gaz Dağıtım üniteleri olarak kurulan bu bina, orijinal şekline uygun halde restore edilerek bilim müzesi haline getirilmiştir. Ekolojik sistemden, canlılar dünyasına, iklim değişikliğine kadar farklı konularda bilgi veren müzelerin başında gelir.

İstanbul Göztepe’de yer alan Oyuncak Müzesi ise Sunay Akın’ın farklı ülkelere ait oyuncakları ile oluşturduğu koleksiyonları içerir.

Barış Manço’nun Moda’da yer alan evi de gezilmesi gereken müzelerin başında gelir. Sanatçının ev eşyaları ve kişisel eşyalarının sergilendiği bu müze, hoş mekanlardan biridir.

Hababam Filmi’nin çekildiği Hababam Sınıfı Müzesi, Üsküdar’da yer alır.

Üsküdar’da bulunan bir diğer müze ise Uçurtma Müzesidir. Farklı ülkelere ait uçurtmaların yer aldığı müzede ziyaretçiler kendi uçurtmalarını da yapabilirler.

Avrupa Yakası’nda Gezilecek Müzeler

Avrupa Yakası’nda gezilecek müzelerin başında gelenler ise Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı ile Arkeoloji Müzesi olacaktır. Sultanahmet’e yolu düşen herkesin uğramasının tavsiye edildiği Topkapı Sarayı, Sarayburnu manzarası ve muhteşem ihtişamı ile görülmeye değer yerlerin başında gelir.

İstanbul Arkeoloji Müzesi, Gülhane’den Fatih’e doğru yol aldığınızda karşınıza çıkan kapsamlı müzelerden biridir. İçinde farklı dönemlere ait çok sayıda lahit, heykel ve kişisel eşya örnekleri yer alır.

Beşiktaş’ta bulunan Deniz Müzesi, Osmanlı döneminde inşa edilmiş Saltanat kayık ve teknelerinin sergilendiği yerlerin başında gelir. Aşiyan Müzesi, ismi ile anılan semtte Boğaz’ı tepeden gören bir konumda yer alır. Tevfik Fikret’in evinin yer aldığı bu mekan, ziyaretçiler için şairin eşyaları ile nostaljik bir edebiyat yolculuğu yaptıracaktır. İstanbul’da Ücretsiz Gezilebilecek Müzeler

39 ilçe Arasında Görülmeye Değer İstanbul Çarşıları

İstanbul çarşıları görülmeden bilinmez ve anlatılmaz .İster modern yapılarıyla ister tarihi motifleriyle olsun  her köşeleri yaşanmışlığın farklı izlerini taşır. Çarşılar sayesinde devletin hazinesi büyür ve yine onlar  sayesinde ülke kalkınma elde eder. Geçmişten şuana dek birçok millete tanıklık etmiş  Kapalıçarşı  7 göbek İstanbulluların ilk duraklarından birisi, şimdilerde çocuklar da bu tarihi yapının ihtişamını tanımaya çalışıyor.

İstanbul sadece Kapalıçarşı sayesinde tanınmıyor. İstanbul’da görülmeye değer çarşılardan birisi hiç şüphesiz  Balat Çıfıt Çarşısı’dır, Balat renkli binalarla sizi karşılar. Beşiktaş’ta modern  bir çarşıyla karşılaşırken, dillere destan baharatlarını sergileyen Mısır Çarşısı da  şehrin en önemli ve gezilmeyi hak  eden çarşısıdır.

Herkesin  Gözdesi Olmayı  Başaran  İstanbul Çarşıları

İstanbul çarşıları listesinde 11 farklı çarşı  bulunuyor. Her bir çarşının özelliği ve ortamı birbirinden farklıdır. Turistler İstanbul’un tarihini ,kültürünü çarşılar ve diğer tarihi yapılar vasıtasıyla tanır. Anlayacağınız çarşıların toplum üzerinde etkisi büyük. İşte , karşınızda 11 maddede İstanbul’da gezilecek yerler listesi:

1- Huzuruyla Ünlü Bir  Çarşı: Kapalıçarşı

Türkiye’nin en büyük çarşısı olarak bilinen Kapalıçarşı o kadar çok ünlüdür ki  İstanbul ‘a hiç gitmemiş çarşılar hakkında hiçbir  bilgiye sahip olmamış bireyler, İstanbul çarşıları denilince Kapalıçarşı’yı dillendirir. Şehrin gözdesi olan çarşının ünü sadece Türkiye sınırlarına değil ülke dışına da yayılmıştır. Öyle ki  yerli ve yabancı tüm turistler İstanbul’ a geldiğinde Kapalıçarşı’yı ziyaret etmeden gitmez.

Karşı küçük dükkânlarıyla, ışıklarıyla, muhteşem bir atmosfere sahip. Klasik yapılardan uzak ve tarihin izlerini taşıyan çarşı 1460 yılında inşa edilmiş. Gezen herkesi büyüleyen çarşının zamanla daha da ün kazanacağı aşikâr.

2- Mis Kokulu Baharatlarıyla Ün Kazanmış Mısır Çarşısı

Bir yer düşünün içerisine girdiğinizde kendinizi kaybedebileceğiniz, şu an o yerlerden birisindesiniz ,önce Yeni Çarşı ardından Valide Çarşısı olarak adlandırılan sonrasında Mısır Çarşısı olarak kayıtlara geçen ve Türkiye’deki tarihi çarşılar listesine girmeyi başaran Mısır Çarşısı ,size tarihi bir yolculuktan çok daha fazlasını sunacaktır. 17. yüzyılın eserlerinden birisi olmasıyla bilinen çarşı baharatlarıyla ünlüdür. Eminönü ‘nün bir parçası iken popüler İstanbul çarşıları listesine alınan bir çarşı hâline gelmiştir.

3- Modern Ruhlu Çarşı :Beşiktaş Çarşısı

Beşiktaş’ı çarşısıyla tanımanız gerekir, İstanbul’a yolunuz düşerse Beşiktaş Çarşısı’nı da ziyaret edin. Modern ama bir o kadarda geleneği yansıtan çarşıda iç içe geçmiş, harmanlaşmış bir kültür hâkim. Bilakis çarşı, mini alışverişler için birden fazla alternatif sunuyor.

4- Ahengiyle Göz Kamaştıran Kadıköy Çarşısı

Gezmek, farklı bir ortamı görmek farklı insanlar tanımak İstanbul çarşıları ile mümkündür. Kadıköy Çarşısı  içerisinde birden fazla mekânla karşılaşırsınız. İster tek başınıza ister ailenizle birlikte isterseniz arkadaşlarınızla birlikte gezi turu yapabileceğiniz çarşıda sosyal hayat doruklarda yaşanır.

5- Arasta Çarşı

Arasta Çarşı’sında ,geleneği andıran  renk renk çantalar, kıyafetler göze çarpar. Çarşıda gezdiğinizde tarihe yolculuk yapıyormuş gibi hissedersiniz. Burada karşınıza çıkan eserler el emeği göz nuru eserlerdir. Çarşı gereksiz kaostan uzak bir  ortama sahiptir ,üstelik ruhunuzu dinlendirebileceğiniz gibi yeni motifler ,tasarımlar keşfedebileceğiniz bir çarşıdır.

6- Bakırların  Diyarı  Tarihi  Bakırcılar  Çarşısı

Bakır işçiliğine önem veren ustaların yer aldığı çarşıda, birçok ürünle karşılaşmanız mümkün. Bakır işçiliği zordur sabır ister, birkaç yıl önce birçok usta bu zorluğun üstesinden gelmeyi başarmış olsa da  ne yazık ki bakırcıların sayısını korumaya yetmemiştir fakat Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda  işini yapmak için her sabah uyanan eski toprak ustalar çalışmalarını devam ettirir. Tercihi bakırdan yana olan tüm kişilerin ilk durağı Tarihi Bakırcılar Çarşısı’dır, ayak bastığınız çarşıda derin bir kültürle buluşmanız aşikâr.

7- Sahaflar Çarşısı

Sahaflar Çarşısı’na gittiğinizde nereye baksanız kitapları görürsünüz. Sahaflar Çarşısı okuma kültürüne sahip kişilerin tercih ettiği nadide bir mekân. Yalnız  çarşıya ayaküstü bir seyahat düzenlemeyin üstünkörü gezinti kitap keşfinizi de olumsuz etkiler. Kendinize bir gün ayırın ve o gün kitap keşfine çıkın.

8- Tahtakale Çarşısı

Her İstanbullunun yolu düşmüştür Tahtakale Çarşısı’na ,alışverişler için tercih edilen çarşı gezmek içinde muhteşem bir ortama sahip. Çarşıda gezmek için yerli olma şartı yoktur turistlerde Tahtakale Çarşısı’nı sıkça ziyaret ediyor.

9- Balat Çıfıt Çarşısı

Balat Çıfıt Çarşısı’nda bir tur atmadan eve dönmeyin! İstediğiniz alışverişi yapmanıza olanak tanıyan çarşı renkli bir ambiyansa sahip. Binlerce gazozun bulunduğu gazozcu, lezzetli turşuları barındıran turşucu ,balıkçı ve terzisiyle yıllardır adından söz ettiren çarşı sanat eserleriyle de göz kamaştırıyor. Çarşıda eczane ve fırıncı da bulunuyor, ayakkabı tamircisi ile birlikte modern ,donanımlı ve kültürü bol bir çarşı ortamı oluşmuş durumda.

10- Mahmutpaşa  Çarşısı  İle  Farklı  Bir  Gün Geçirin

İstanbul çarşıları listesinde Mahmutpaşa Çarşısı da yerini almakta. Çeşitli dükkânları barındıran çarşıda sadece alışveriş yapma zorunluluğu bulunmaz .Çeşmeleri ve sebilleri göreceğiniz çarşıda hamama gitme lüksünüz de bulunur.

11- Horhor Antikacılar Çarşısı

Antika kelimesi eskiyi ifade ediyor olsa da bu çarşıda birçok eserin restore edilmiş hâlini görmeniz mümkün. Bilakis 150 yıl öncesine ait eserler vitrinlerde yer alıyor. Antika işine gönül verenler ile eserler uzun yıllardır yaşatılmaya çalışılıyor.

Sonuç

İstanbul ‘un sokaklarıyla ve caddeleriyle bütünleşen çarşılarını tanımak sandığınız kadar bir günde olacak iş değildir, biraz zaman ister. Her çarşı farklıdır, öğrencilerin akın akın gittiği Sahaflar Çarşısı bir kitap diyarıyken Tarihi Bakırcılar Çarşısı, bakır işçiliğini sergileme görevini üstlenmiştir. Şehrin her çarşısı ayrı bir parçadır üstelik  yerli ve yabancı her kişinin beğenisini kazanmıştır. Şehir gezisi yaptığınızda çarşıları gezmeyi ihmal etmeyin.

Diğer Konu Başlıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu