Habitat Nedir? Canlıların Yaşadığı Alanlar

Habitat, bir türün yaşamsal faaliyetlerini en iyi biçimde devam ettirebildiği yaşam alanıdır. Diğer bir ifade ile bir canlının arandığı zaman bulunduğu yerdir. Habitat, bir orman ya da bir çayırlık kadar büyük olur ya da çürümüş bir ağaç kütüğü kadar küçük de olabilir. Birden fazla hayvan türü, özel bir habitatta beraber yaşayabilirler. Bitki örtüsü, besin ve su habitatlarının temel faktörleridir. Bu faktörlerin değişmesi, canlı alanlarının değişmesine sebep olabilir.

Habitat Ne Demek?

Habitat kelimesinin etimolojik kökeni Latinceden gelmektedir ve kelimenin bu dildeki anlamı ‘canlıların doğal yaşam alanıdır. Habitatlar; canlıların türlerine, yapılarına ve yaşam şartlarına uygun olarak değişiklikler göstermektedir. Bu aşamada daha çok hava, su ve toprak organizmalar için yaşam alanı yani habitatlar olmaktadır. Habitat’ı sizler için örneklerle açıklamak gerekirse, balıklar suda doğar yaşamını devam ettirir ve de ölürler. Burada balıkların habitatları tatlı sular, okyanuslar ve de denizler olarak örneklendirilebilir.

Bazı balık türleri yaşam alanı yani habitatları daha dardır. Bu türlerden köpek balıklarının habitatları okyanuslar’dır. İnsanların bazı organlarında yaşayan ve sindirim ve de boşaltım sistemi gibi yaşamsal faaliyetlerin oluşmasını destekleyen mikroorganizmaların habitatlarıysa, görevini yürütmekte olduğu organdır. Kısaca anlatmak gerekirse, habitatlar yalnızca hava, su ve toprak alanları olmamaktadır.

Habitat örnekleri

  • Kelaynak kuşları: Birecik’teki kayalıklar
  • İnci Kefali: Van Gölü
  • Kaktüs: Çöl
  • Mavi Balina: Okyanuslar
  • Beyaz sakız ağacı: Avustralya
  • Raflezya çiçeği: Endonezya’daki yağmur ormanları

Habitat Alanları Neden Korunmalıdır?

Dünyanın devamlılığı ekosistemin sürdürebilirliği ile alakalıdır. Bu bağlamda canlıların alanlarının korunması ekosistem dengesiyle paraleldir. Bozulan bir ekosistemde biyo çeşitlilik hususunda önemli ölçüde azalma ve bozulmalar görülmesi olağandır. Böyle bir durumda türlerin yok olması, dünyanın işleyişi bakımından büyük risklere ve problemlere gebe olacaktır. Tüm canlılar besin ihtiyacını büyük ölçüde canlı alanları vasıtası ile direkt olarak ya da dolaylı olarak karşılamaktadır.

Yok olan habitat alanları canlı türlerini yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakabileceği gibi, sert iklim değişikliklerine, doğal afetlere de sebep olacaktır. Bu minval de bu alanlarının muhafaza edilmesi canlı türlerinin yaşamını devam ettirebilmesi için bir hayli önemlidir. Günümüzde biyologların ve çeşitli kurumların canlı alanlarını muhafaza etmeye yönelik yapmış olduğu çalışmalar mevcuttur. Habitat alanlarının yok olması ya da tahrip edilmesi, habitat nedir gibi bir kavramı kısa süre içerisinde yok edebilir. Kısaca özetlemek gerekirse habitat alanlarının korunması, yaşamın devam edebilmesi için gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu