Gözlük Camının Buğulanması Nasıl Önlenir?
Özellikle kış aylarında gözlük takmanın en sinir bozucu yanlarından biri camların buğulanarak sisli hale geliyor olmasıdır. Ilık bir ortamdan soğuk bir ortama geçmek (veya tam tersi) gibi ani sıcaklık değişimleri gözlük camlarındaki buğulanma konusunda birincil suçludur. Gözlük camlarındaki buharlaşma, sürüş esnasında veya makine kullanımı sırasında can sıkıntısından öte güvenlik tehlikesi oluşturabilir.
Gözlük camının buğulanması, her gözlük kullanan insanın hayatı boyunca en az bir kere karşılaştığı can sıkıcı bir durumdur. Bulunulan ortamdaki ani sıcaklık değişimi, gözlük camının buğulanarak adeta gözlerin önüne bir sis perdesi çekilmesine neden olur. Görme kalitesini oldukça düşüren bu olay, zaman zaman küçük kazaların yaşanmasına sebep olabilir. Neyse, ki gözlük camının buğulanmaması için yapılabilecek pratik çözümler var. Peki, gözlük camının buğulanması nasıl önlenir? İşte yanıtı…
Gözlük Camının Buğulanmaması İçin Tıraş Köpüğü
Tıraş köpüğü, gözlük camlarınızın buğulanmasını önlemek için bir bariyer görevi yaparak camların buharlaşmasını önler. Bu yöntem için bulunduğunuz sıcak ortamdan soğuk havaya çıkmadan önce gözlük camınızın her iki yüzeyine az miktarda tıraş köpüğü uygulayın ve parmağınızla ovalayın. Köpüğün cam üzerinde bir süre kurumasını bekleyin ve ardından yumuşak kuru bir bez ile silin.
İpucu : Tıraş köpüğü uygulamasından sonra su ile yıkamayın durulamayın, yalnızca silin.
Gözlük Camının Buğulanmaması İçin Beyaz Kalıp Sabun
Tıraş köpüğüne alternatif olarak, aynı amaç doğrultusunda beyaz kalıp sabun kullanmanız da mümkündür. Sabun gözlüklerinizin buğulanmasını önleyen pratik bir çözümdür. Az miktarda beyaz kalıp sabunu gözlük camlarınıza sürün ve ardından (durulamadan ve yıkamadan) yumuşak temiz bir bez ile silin.
İpucu : Polyester ağırlıklı naylon bezler gözlük camında leke bırakabileceğinden, gözlüklerinizi silmek için her zaman penye türü pamuklu bezleri kullanın.
Gözlük Camının Buğulanmaması İçin Tükürük
Bu yöntemin ne kadar sıra dışı ve iğrenç göründüğünü biliyorum. Ancak, tükürüğün içeriğinde bulunan bileşenlerin camlardaki buğulanmayı önleyici bir etkisi vardır. Kalıp sabun veya tıraş köpüğü olmayan durumlarda, bu acil durum çözüm önerisini kullanabilirsiniz. Bu yöntem için gözlük camınızın her iki yüzeyine az miktarda tükürün ve temiz kuru bir bezle silin. Son olarak, bu işlemi yaparken kimsenin sizi görmediğinden emin olun.
Gözlük Camının Buğulanmaması İçin Buğu Önleyici Mendil
Her sorunun para ile çözümünün olduğu günümüzde, bu iş için de bir ürün olmaması sanırım beklenemezdi. Gözlük camı buğu önleyici mediller markasına göre 10 ila 20 lira arasında fiyatlarda satılıyor. Aynı zamanda spreylerini de bulmanız mümkün. Bu mendilleri bisiklet, yüzme, koruyucu, güneş ve numaralı optik gözlüklerinizde kullanabilirsiniz. Ancak, buğu önleyici mendillerin sonsuza kadar işe yaramadığını ve yalnızca belirli bir süre etki gösterdiğini unutmayın.
Gözlük Camının Buğulanmaması İçin Başka Neler Yapabilirim?
Topu taşıma araçlarına bindiğinizde, evde yemek yaparken veya sıcak bir kahveyi yudumlarken gözlük camlarınız buğulanabilir. Yukarıda buğulanmayı engellemek için çeşitli çözüm önerilerini listeledik. Aşağıdaki ipuçları da bu konuda işinize yarayabilir :
- Gözlüklerinizi yüzünüze veya gözlerinize çok fazla yaklaştırmayın. Gözlüğünüzü bu şekilde taktığınızda, ısı ve nem gözlük camıyla yüzünüz arasında hapsolur ve camlardaki buharlaşmayla birlikte sis oluşumunu artırır.
- Geniş yakalı boğazlı kazaklar, sıkı sarılmamış fularlar veya atkılar ısıyı-nemi hapseder. Boyun bölgesindeki bu gevşek giysilerin içinden ısınan hava yükselir ve gözlük camınıza ulaşır. Bu da, gözlüklerde buğulanmaya neden olur.
- Gözlüklerinizi sıcak alanda muhafaza etmeniz faydanıza olabilir. Çünkü, sıcak vücudunuza soğuk olan gözlüğü taktığınızda, sıcaklık değişimiyle birlikte camlarda buğulanma meydana gelir. Bu sebeple, gözlüklerinizi akşam arabada bırakmak yerine evinizin sıcak odasında muhafaza etmeniz faydanıza olacaktır.
Kategori: Pratik Bilgiler
Diğer Pratik Bilgiler
- Bulaşık Makinesinde Yıkanmaması Gereken Mutfak Gereçleri
- Yanmış Tava Nasıl Temizlenir? Dibi Tutmuş Tencere ve Tavaları Temizleme Yöntemleri
- Şekerlenen Bal Nasıl Çözülür? Kristalize Olan Donmuş Balı Çözme Yöntemleri
- Sütün Taşması Nasıl Engellenir? Ocakta Kaynayan Sütün Taşmasını Önleme Yöntemleri
- Sararan Yastıklar Nasıl Beyazlatılır?