Evde Doğal Gül Suyu Nasıl Yapılır? Kolay Gül Suyu Yapımı
İnsanoğlunun gül suyu ile tanışması, ilk kez 10. yüzyılda İbn-i Sina’nın bu muhteşem esansı keşfetmesi sayesinde oldu. Çoğu insan evinde doğal olarak yaptığı gül suyu ile hem güzelliğine güzellik kattı hem de çeşitli cilt sorunlarına deva buldu. Aradan geçen uzun yıllarda gül suyu evlerde yapılan doğal bir ürün olmaktan çıktı ve kozmetik endüstrisinin en popüler bileşenlerinden biri haline geldi. Zamanı tersine çevirerek, eskiden olduğu gibi gül suyunu daha organik şekilde evinizde yapmaya ne dersiniz?
Gül suyu, binlerce yıldan beri hem güzellik hem de çeşitli cilt sorunlarının tedavisinde kullanılıyor. Tabii organik olanları! Ne yazık ki, günümüzde fabrikasyon olarak üretilen gül suyu şişelerinin içinde ek olarak paraben, kükürt, etanol ve benzeri kimyasallar var. Bunun en büyük nedeni, ticari olarak piyasaya sürülen ürünlerin raf ömrünün daha uzun olmasını sağlamak. Nitekim, evde yaptığınız doğal gül suyu, buzdolabında birkaç hafta, banyo dolabınızda ise en çok 1 hafta dayanır. Fabrikasyon gül sularının son kullanma tarihi ise 1 yıla yakındır.
Gül suyundan beklentiniz uzun raf ömrü yerine organik olması ise o halde size güzel bir haberimiz var. Yalnızca 2 bileşen (gül yaprakları + su) ve birkaç malzeme ile evinizde doğal gül suyunu kolayca yapabilirsiniz. Yazının devamında, gül suyu nasıl yapılır? Sorusunun cevabını içeren iki farklı basit tarif bulacaksınız…
Daha önce gül suyunun saça faydaları konusunu işlemiş ve bu konuda çeşitli faydalı bilgiler paylaşmıştık. Tabii bu faydalarından istifade etmek için az da olsa emek vererek evde gül suyu yapmanız şart. Bunu yapmanın klasik olarak iki farklı yolu var. En kolay ve hızlı yolu, gül yapraklarını (kurutulmuş veya taze) suda kaynatmak. İkinci yol ise damıtma yöntemi olarak adlandırabileceğimiz, teknik olarak hidrosol olarak bilinen yöntem. Damıtma yöntemi biraz daha zaman alıcı olsa da basit birkaç işlemden daha fazlasını gerektirmez. Ayrıca, gül hidrosolü daha uzun süre dayanıklıdır. Bu kısa bilgilendirmenin ardından, şimdi tariflerimize geçelim ve öncelikle en kolay yöntemden başlayalım…
Kaynatma Yöntemi ile Evde Gülsuyu Yapımı:
Gül suyunu hazırlamak için kullanacağınız güllerin miktarı size kalmış. İşin püf noktası, kullanacağınız suyun (içme suyu) çok fazla olmaması. Ne kadar çok su kullanırsanız, gül suyunuz o kadar çok seyrelecek ve faydalı etkisi o denli azalacaktır. Peki ama ne kadar su kullanacağımızı nasıl belirleyeceğiz?
Dalından kopardığınız ve sap-yaprak kısımlarını ayırdığınız gül yapraklarını tencereye koyun. Yalnızca güllerin üzerini kapatacak miktarda içme suyu ekleyin. Ocağın altını yakın ve güller rengini kaybedene dek kaynatın. Bu işlem ortalama 5 ila 10 dakika arasında sürecektir. Ardından soğumasını bekleyin ve süzerek organik gül suyunuzu temiz bir fısfıs sprey şişeye veya kavanoza doldurun. Hepsi bu kadar!
Damıtma Yöntemi ile Evde Gülsuyu Yapımı:
Damıtma yöntemi ile gül hidrosolü hazırlamak için öncelikle geniş bir tencerenin ortasına, temiz olması şartıyla tuğla veya düz bir taş parçası koyun. Tuğlanın üzerine de metal bir kap veya ısıya dayanıklı cam bir kase koyun. (Gülsuyu bu kase içinde birikecek)
Tencerenin içine gül yapraklarını serpiştirin ve üzerini kapatacak miktarda su ekleyin. Tencerenin kapağını ters olarak kapatın. (kulpu aşağı bakacak şekilde) Bu, buharın toplanıp, taş üzerindeki kaseye damlaması için önemli. Buharın yoğunlaşması ve kaba damlaması için kapağın en üstüne bir miktar buz kalıbı yerleştirin. Buz kalıplarını kilitli bir torbayla koymanız faydanıza olacaktır çünkü buz eridikçe değiştirmeniz ve haliyle kapağı kaldırmanız gerekecek. Kapağı açtığınızda buharın dışarı çıkmasını istemiyoruz çünkü buhar aslında bizim gül suyumuz!
Su kaynama noktasına geldiğinde ocağın altını kısın. Yaklaşık 20 ila 30 dakika içinde buharlaşan ve sonrasında kaseye damlayan gül suyu kullanıma hazır hale gelecektir. Son olarak, sprey şişeye veya cam bir kavanoza gül suyunu doldurun.
Gülsuyu Yapımında Güllerin Seçimi
Evimizde yaptığımız gül suyunun tamamiyle organik olmasını istiyoruz. Bu nedenle, kullandığımız güllerin üzerinde pestisit olarak da bilinen kimyasal böcek ilaçlarının olmaması ilk şartımız. Ek olarak, gül yaprakları öncelikle bol su ile yıkamamız ve üzerindeki muhtemel kir, toz ve böceklerden kurtulmamız gerekiyor.
Gül rengi seçimi konusuna gelince, pembe ve kırmızı güller daha güçlü bir kokuya sahiptir. Ayrıca, daha fazla yaprağa sahiptir. Bununla birlikte, her gül cinsinin farklı bir aromatik kokusu vardır. Zevkinize göre istediğinizi seçmekte özgürsünüz. Son olarak, çiçekler sabahın erken saatlerinde daha fazla güzel koku yayarlar. Bu saatlerde gülleri toplamanız daha güzel bir aroma elde etmenizi sağlar.
Organik gül suyunu saç parfümü olarak saçlarınıza sıkabilir, toner olarak kullanabilir, banyo suyunuza bir fincan ekleyebilir, hatta çay ve limonata gibi içeceklerinize birkaç damla ekleyerek harika bir lezzet elde edebilirsiniz.
Video Anlatım
Gülsuyunun Cilt ve Genel Sağlığa Faydaları
- Cildin pH’ını dengeler ve nem kazandırır
- Cildi besler, tahrişi ve kızarıklığı azaltır
- İnce çizgileri ve kırışıklığı azaltan doğal bir yaşlanma karşıtı bileşendir
- Ruh halini iyileştirici etkisi vardır
- Kuruyan ve kabaran saçlara iyi gelir
- Fazla yağlanan saç derisini kontrol altına alır
- Kepeğin giderilmesine yardımcı olur
- Öksürüğe ve baş ağrısına iyi gelir
- Ruh halini iyileştirir
- A, B3, C, D ve E vitaminleri içerir
- Makyaj sonrası ve yağlanan cildi temizlemek için harika bir tonerdir
- Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde cilt ve saç dostudur
- İltihap giderici doğal bir ajandır
- Ağız gargarası olarak kullanılabilir.