Dil Lezyonu Nedir
Dil lezyonu halk arasında da genel kültür deyince de çok yaygın olarak bilinen tümördür. Tıbbı olarak tümör kelimesini kontrolsüz olarak hücrelerin büyümesi olarak ifade edebiliriz. Bu büyüme iyi huylu (selim, benign) veya kötü huylu (habis, maling) olarak 2’ye ayırabiliriz. Bahsedilen bu tümörler, etrafındaki dokuları da işgal ederek büyürler ve sonrasında vücudun diğer organlarına veya lenf bezlerine de sıçrayabilir. Buna metastaz adı verilir.
İyi huylu tümörler ise çevresindeki dokulara zarar vermeden büyürler ve tehlikeli olmadıkları için hayati bir tehdit oluşturmazlar.
Ağız İçerisinde Kanser Hangi Bölümlerde Görülür?
Ağız içerisinde en sık kanser görülebilen organ dildir. Ancak ağız içerisinde farklı bölümlerde de görülebilir. Bunlar;
– Ağız tabanın dilin altı
– Yanak bölgesi
– Diş eti ve çene kemiğinde
– Bademciklerde
– Dudak
– Damak ve küçük dil
Dil Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Dil kanserinin de belirtileri ağız kanserleri gibidir. Dil kanserinin en yaygın ağız içerisinde oluşan ve geçmek bilmeyen ağız yaralarıdır.
Dil kanserinin belirtileri genel olarak ağrısızdır. Bu belirtiler ağrısız ve bu hastalığa özel semptomlar olmadığı için erken evrede tespit edilemeyebilir. Dil kanserinin başlıca belirtileri aşağıdakiler gibidir;
– Dilin yan kısımlarında yara veya pembe-gri kitle.
– Dil ağrısı
– Boğaz da ağrı
– Dili hareket ettirirken güçlük yaşama
– Yutma ve çiğnemede güçlük
– Boğaz da yumru oluşma hissi
– Seste meydana gelen olumsuz değişiklikler
– Yaygın olmamakla beraber kulak ağrısı
Yukarıda belirtilmiş olan semptomlardan bir veya bir kaçı mevcutsa ve bunlar uzun süreli olarak devam etmekteyse, en acil şekilde bir uzmanla görüşüp destek alınmalı ve gereken tedaviye başlanmalıdır.
Dil Kanserini Tetikleyen Faktörler Nelerdir?
Bunun en başında gelen sebepler arasında alkol ve tütün kullanımı gelir. Bu sebepler dil kanserine neden olan en önemli ve başlıca sebeplerdir. Yapılan araştırmalara göre erkeklerin kansere yakalanma olasılığı kadınlara göre daha fazladır. Kanserin gelişmesi için en önemli iki risk faktörü tütün kullanımı ve alkol tüketimidir. Erkeklerin dil kanserine yakalanma olasılığı da kadınlardan iki kat daha fazladır.
Dil Kanseri Nasıl Teşhis Edilebilir?
Dil kanserinin teşhis edilebilmesi için en kısa çözüm biyopsi yapılmasıdır. En kesin sonuç biyopsi yapılmasıdır. Bu hastalığın teşhis edilmesi açısından ilk adımdır. Biyopsi ile alınan parça incelenerek tanı koyulur ve sonrasında ihtiyaç dahilinde tedaviye başlanır. Sonrasında ultrason, mr gibi diğer görüntüleme yöntemleri kullanılır ve hastalığın evresi belirlenir. Böylece tedaviye başlamak için gerekli adımlar atılmış olur. Dil de oluşan bu kanser ne kadar erken teşhis edilirse hayatta kalma şansı da o kadar yüksek olur.
Dil Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Dil kanseri için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu durumda kişinin genel sağlık durumu, hastalığın evresi, tümörün türüne bağlı olarak değişmektedir. Bunların durumuna göre tedavi yöntemi belirlenir. Başlıca tedavi yöntemleri ise cerrahi prosedürler, radyoterapi yöntemleri, kemoterapi olabilir.
Dil Kanserini Önlemek İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
– Sigara veya tütün ürünleri kullanılmamalıdır.
– Alkol tüketilmemelidir.
– Düzenli olarak Kontrol ve kanser tarama muayeneleri için doktora gidilmelidir.
– Ağız sağlığı ve hijyenine dikkat edilmelidir.