Çocuk Yeni Doğacak Kardeşe Nasıl Hazırlanır

Yeni doğacak kardeşe hazırlık aşamaları, Kardeş kıskançlığı nasıl önlenir? Kardeşin geleceği çocuğa nasıl anlatılır adlı makale çalışmamıza hoş geldiniz. Şimdiden yeni bebeğiniz hayırlı olsun diler, sağlıklı sıhhatli doğmasını temenni ederiz.

Annenin ikinci bir çocuğa hazırlık yapması evdeki büyük çocuğu kaygılandırır. Çocuk bu durumun sonunda evde ve hayatında meydana gelecek değişimlerden dolayı endişe duyabilir. Yeni gelecek kardeşini istiyor gibi görünse de kardeşin dünyaya gelmesi çocukta huzursuzluğa neden olur. Çocuk huysuz, saldırgan ve inatçı davranışlar sergiler.

Bu dönemde anne ve babanın çocuğa olan yaklaşımı büyük önem taşır. Çocuğa kendi bebeklik resmini göstererek yeni gelecek kardeşin küçük olacağı uygun bir dille anlatılmalıdır. Çocuğa sana oyuna arkadaşı gelecek dediğiniz zaman kendisi gibi büyük birisi gelmediği zaman hayal kırıklığına uğrayacaktır. Kardeşinin büyüdüğü zaman kedisi ile oynayabileceği anlatılmalıdır. Bebeğin eşya ve ismi seçilirken büyük çocuğun da mutlaka fikri alınmalıdır.

Bebek bekleyen annen büyük çocuğuna, “bak ben rahatsızım, sakın beni üzme”, gibi sözler söylenmesi doğru değildir. Annenin rahatsızlık sebebi küçük kardeşe bağlanıp büyük kardeşin daha çocuk doğmadan kardeşine düşmanlık beslemesine neden olabilir. Anne hasta olsa bile büyük çocuğa olan ilgi ve sevgi azalmamalıdır. Doğumdan sonraki ilk ziyarette büyük kardeşin annesinin kucağında bebeği görmesi doğru değildir. Bu durumu kabullenmek büyük kardeşe zor gelebilir. Eve döndükten sonra büyük kardeşe de bebeğin bakımı konusunda becerebileceği görevler verilmelidir.

Büyük çocukta küçük kardeş dünyaya geldikten sonra gelişim geriliği görülebilir. Emme isteği ve bebeksi konuşmalar görülür. Bu durumda çocuğu terslemek ve azarlamak doğru değildir. Bu durum çocuğun dikkat çekmek için yaptığı bir girişimdir. İlgileri üstüne toplayıp eskisi gibi kendisi ile ilgilenmesini ister. Kardeşinin dünyaya gelmesi ile birlikte büyük çocuk öfkeli davranışlar sergileyebilir. Bu durum annesini küçük kardeşine kaptırma korkusundan kaynaklanır.

Çocuk bir süre sonra bu duruma alışacaktır. Bu durumda anne sabırlı olmalıdır. Çocuğa ceza vermek, bağırmak ve kızmak çocuktaki agresif davranışları arttıracaktır. Bebek geldiğinde ilk aşamada alışıncaya kadar büyük çocuğu ananeye göndermek doğru bir davranış değildir. Bu durumda çocukta dışlanmışlık duygusu ortaya çıkar. Kardeş geldiği için ben evden gönderildim diye düşünerek kardeşine öfke ve kıskançlık duygusu besleyebilir.

Kardeş Kıskançlığı Nasıl Önlenir?

Çocuklar arasında yaşanan kardeş kıskançlığı anne ve babanın yanlış tutum ve davranışlarından tetiklenerek ortaya çıkar. Anne ve babalar çocukları arasında taraf tutmamalı ve çocuklarına eşit davranmalıdır.

Kardeş kıskançlığı çocuğun iç huzurunu bozar. Yemek yeme alışkanlığını olumsuz etkiler. Çocukların saldırgan olmasını sağlar. Çocukların uyku problemi yaşamasına neden olur. Çocuklar içine kapanır. Kıskançlık duygusu kişide doğuştan var. Çocuk eve yeni bir bebek geldiğinde tüm ilginin onun üzerinde toplanmasından rahatsız olur. Anne ve babası tarafından artık yeteri kadar sevilmediğini düşünür. Eve gelenlerin sürekli hediye getirip bebekle ilgilenmesi çocuğu rahatsız eder.

Çocuklar Arasında Taraf Tutmayın, Adil Olun.

Kardeşler arasında anlaşmazlıklarda anne ve babalar çocuklardan birinin tarafını tutması durumu daha da zorlaştırır. Bu durumda haklı haksız ayrımına yapmak yerine olaya çözüm odaklı yaklaşmak gerekir. Sen büyüksün, o senin kardeşin gibi cümlelerle taraf tutmadan, iki tarafı suçlamadan çözüm sunmalısınız. Çocuklara kendi problemlerine kendi çözümlerini bulmaları için teşvik edilmeli. Çocukların tartışmaları şiddet boyutundaysa o an kavgayı durdurmalısınız.

Kardeşin Geleceği Hamilelik Döneminde Anlatılmalı

Kardeş kıskançlığını önlemede en önemli adım hamilelik sürecinde atılır. Çocuğa bir kardeşinin olacağı uygun bir dille söylenmesi gerekir. Kardeşi ile neleri paylaşabileceği, birlikte oyunlar oynayıp eğleneceği anlatılarak bu fikre çocuklar alıştırılmalıdır. Bebeğin tıpkı kendi bebekliklerindeki gibi bakıma ihtiyacı olduğu anlatılmalı, çocuğa bebeklik resimleri gösterilerek annenin onu besleyip bakımını yapacağı gerçeği anlatılmalıdır.

Bu konuda ileride annesine yardımcı olması istenir. Bebek olduktan sonra da çocuğu sevmeye devam edeceklerini sık sık vurgulamak gerekir. Çocukların onu benden daha çok seviyorsun gibi ifadeleri dikkate alınmalı, çocuğu ikna etmek yerine bunu hangi davranışımdan çıkarıyorsun diyerek çocuğu bu fikre götüren davranışlar öğrenilip düzeltilmelidir.

Çocukları Birbiri İle Kıyaslamayın

Çocuğu kesinlikle kardeşi ile kıyaslamayın. Sen büyüksün, abisin, ablasın gibi sözler çocuğa itici gelir. Çocuğu yargılamayı bırakın. Kardeş kıskançlığı çoğu zaman iletişim bozukluğundan kaynaklanır. İletişim bozukluğu çocukta uyumsuzluk ve güvensizlik yaratır. Düzeltilmediği durumlarda kişi ileride ilişkilerinde uyum problemi yaşar. Çocuklar kavga ettiklerinde çocukları ayırıp sakinleşmelerini bekleyin. Çocuklara fizyolojik ceza vermekten kaçının. Olay anında haklı haksız yargılamasını yapmayın. Fizyolojik cezaya alternatif olarak parka gitmeme, oyuncağıyla bir süre oynamama gibi cezalar vermelisiniz.

Paylaşılmayan Oyuncak İçin Planlama Yapın

Paylaşılmayan bir oyuncak için adil bir planlama yapıp bu plana çocukların uymasını sağlayın. Uymadıkları zaman paylaşılmayan oyuncağı ikisinin de kullanmasına izin vermeyin. Çocukların olumlu davranışlarını ödüllendirip çocuklara sevginizi dile getirin. Kardeşin bakımı sırasında çocuktan yardım alın. Çocukla birlikte mama hazırlayıp çocuğu birlikte besleyin. Kardeş geldikten sonra çocuğa olan ilginiz aynen devam etsin. Çocukla birlikte oyunlar oynayıp vakit geçirin. Çocuğa gereksiz yere kardeşini kıskanmaması gerektiğini söylemeyin. Aile bireyleri işbirliği yaparak çocuğa önemli olduğu ve sevildiği hissini verin.

Benzer Başlıklar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu