Bulaşık Makinesinde Yıkanmaması Gereken Mutfak Gereçleri

Mutfaklarda ev hanımlarının işlerini büyük ölçüde kolaylaştıran bulaşık makinelerinin kullanımı sırasında yapılan bazı hatalar, hem bulaşık makinesine hem de yıkanan bulaşıklara zarar verebilmektedir. Mutfakta kullanılan bazı eşyalar hassas malzemelerden üretilir ve makinenin yüksek basınçla uyguladığı su sıcaklığı nedeniyle zarar görebilir. Bu tür eşyaların zarar görmemesi için bulaşık makinesi yerine elde yıkanması gerekmektedir.

Bulaşık Makinelerinde Neler Yıkanmaz?

Kullanımı son 20 yılda yaygınlaşan ve günümüzde mutfağın olmazsa olmaz beyaz eşyalarının arasına bulunan bulaşık makineleri, bazı ev hanımları tarafından bilinçsiz bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yanlış kullanım, çeşitli ürünlerin kullanılmaz hale gelmesine ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu tür sorunlara mahal vermemek için bulaşık makinesinde yıkanmaması gereken eşyaları sizin için bir araya getirdik.

1 – Plastik Mutfak Eşyaları

Bulaşık makinesinde yıkanan plastik eşyalar, yıkama sırasında içeride oluşan yüksek sıcaklık nedeniyle kullanılmaz hale gelebilir. Saklama kapları, plastik kepçe ve spatula gibi sıkça kullanılan gereçler bunların başında gelmektedir. Ayrıca bu tür plastiklerin üretimi sırasında kullanılan bazı kimyasal maddeler, yüksek derecedeki kaynar su ve buhara maruz kalarak açığa çıkabilirler.

2 – Yapışmaz Teflon Tavalar

Kızartma, yumurta ve omlet gibi birçok yemeği pişirirken kullandığımız yapışmaz tavaların elde yıkanması gereklidir. Bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olmamasının nedeni ise yapışmayı engelleyen taban kısmındaki malzemenin kısa sürede soyulmasıdır.

3 – Bakır Mutfak Eşyaları

Bulaşık makinesi için kullanılan deterjan, elde yıkama sırasında kullandığımız sıvı deterjanlardan daha güçlü bir etkiye sahiptir. Bulaşık makinesi için özel olarak üretilen deterjanlar, bakır ürünlerin rengine zarar verebilir. Bakır ile kaplanmış mutfak gereçleri elde yıkanmalı ve yıkama sonrası kesinlikte bir bezle kurutulduktan sonra rafa yerleştirilmelidir.

4 – Dökme Demirden Üretilen Tencere ve Tavalar

Usta şeflerin lezzetli yemek pişirmenin püf noktası olarak gösterdiği demir döküm tencere ve tavalar, diğer ürünlere göre daha hassastır ve yemeklerin daha hızlı pişmesini sağlar. Bulaşık makinesinde yıkandığı zaman maruz kaldığı aşırı sıcak su nedeniyle oksitlenir ve sonraki kullanımlarda sağlık için risk oluşturabilir. Dökme demir mutfak gereçlerinin bu nedenlerden dolayı elde yıkanması tavsiye edilir.

5 – Tahta Mutfak Gereçleri

Tahtadan üretilen kaşık, spatula, oklava ve kesme tahtası gibi mutfak eşyaları kesinlikle bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır. Bu tür eşyalar, bulaşık makinesinde yüksek ısıya maruz kalarak kolayca soyulur ve sonraki kullanımda bakterileri içine çekmeye başlar.

6 – Düdüklü Tencerelerin Kapakları

Yemekleri kısa sürede pişirmemiz için önemli bir mutfak eşyası olan düdüklü tencere kapakları, kullanım sonrası bulaşık makinesi yerine elde yıkanmalıdır. Kapaklarda bulunan hassas plastik parçalar bulaşık makinesinde sıkışarak deforme olabilir. Düdükleri tencere üreticileri, ürünleri zarar görmeden yıllar boyu kullanmak için bu tavsiyede bulunmaktadır.

7 – Bıçaklar

Mutfakta sık kullandığınız kaliteli kestin bıçaklar, belirli bir süre bulaşık makinesinde yıkandığı zaman keskinliğini kaybeder ve paslanma süreci hızlanır. Bu nedenle bu tür bıçakların elde yıkanmalı, mat hale gelmemesi için çekmeceye koyulmadan önce kurutulmalıdır.

8 – Isı Yalıtımlı Termoslar

İçeceklerin uzun süre soğuk veya sıcak kalması için üretilen bu tür ürünler, bulaşık makinesinde yıkama için uygun değildir. Termosların dış kısmındaki birleşim bölümleri, bulaşık makinesindeki yüksek sıcaklık nedeniyle zarar görerek bir daha kullanılmaz hale gelebilir.

Kategori: Pratik Bilgiler

Diğer Konu Başlıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu