Bebeklerde Banyo, Pişik, Gaz, Ek gıda ve Tuvalet Eğitimi
Bebek banyosu nasıl yaptırılır, Gaz sancısı nasıl giderilir, Ek gıdaya ne zaman geçilmeli, Pişik olduğunda neler yapılı ve tuvalet eğitimi.
- Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır
- Banyo Güvenlik Önlemleri
- Bebek Nasıl Yıkanmalı
- Çocuklara Banyoyu Sevdirme
- Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
- Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli
- Bebeğin Ek Gıdaya Geçiş Zamanı Geldiğini Nasıl Anlarsınız?
- Ek Gıdaya Geç Ya Da Erken Başlamanın Zararları Nelerdir?
- Ek Gıdaya Geçerken Nelere Dikkat Edilmeli
- Bebeğe Verilebilecek Ek Gıdalar
- Pişik Nedir?
- Pişik Neden Oluşur?
- Pişik Olduğunda Neler Yapılabilir?
- Pişik ve mantar nasıl ayırt edilir?
- Pişiği önlemenin yolları nelerdir?
- Çocuklara tuvalet eğitimi ne zaman verilir?
- Çocuklara tuvalet eğitimi nasıl verilir?
- Tuvalet eğitimi sırasında yapman gereken 7 şey
- Tuvalet eğitimi gece nasıl verilir?
- Tuvalet İletişimi Ve Tuvalet Eğitimi Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Tuvalet İletişiminin Faydaları Nelerdir?
- Diğer Makaleler
Hoş geldiniz. Bebeklerimiz hakkında oldukça önemli konuları ele aldık. Konu başlıkları şöyle; Bebeklere banyo nasıl yaptırılır, Bebeklerde gaz sorunu nasıl çözülür, Bebeklerde pişik nasıl tedavi edilir, Bebekler katı gıdaya nasıl geçiş yapar, Bebeklere tuvalet eğitimi nasıl verilir. Bu önemli hususları yeni Anne ve Baba adayları için derledik toparladık.
Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır
Bebek dünyaya geldikten sonra ilk haftadan sonra bebeğe banyo yaptırmak gerekir. Anne ve baba bebeğin ilk banyosunda hep endişeli olur. Çocuklarına banyo yaptırma konusunda ne yapacağını bilmeyen anne ve babalar bu konuda tecrübeli kişilerden destek almayı tercih ederler. Banyo yaptırmadan önce bebeğin göbek kordonunun düşmüş olmasına dikkat edilmesi gerekir.
Göbek kordonu düşünceye kadar bebek ılık bezle silme banyo yaptırılır. Bebeği deniz süngeri ile silip temizlemeniz tavsiye edilir. Göbek bağı erken düşmezse ve bebeğinizi yıkamak isterseniz çocuğu yıkarken göbek kordon bölgesine su gelmemesine özen göstermelisiniz. Çocuğun kollarını, bacaklarını, poposunu ve yüzünü ılık suyla yıkamalısınız.
Bebeğin göbek bağı düştükten sonra iyileşen bölge su altında bütünüyle banyo yaptırılabilir. Banyo yaptırmak için bebek küveti ve bu küvetin içine kurulmuş bir hamak koyarsanız bebek yıkama işlemini kolaylaştırmış olursunuz. Bebek için banyo rahatlatıcı ve eğlendirici bir durumdur. Bebeğiniz banyodan keyif alıyorsa süreci uzatabilirsiniz.
Bebek banyosu 10 dakikadan az 30 dakikadan uzun sürmemesi gerekir. Bebek banyosu yaptırırken gerekli önlemleri ve tedbirleri alıp endişelerinizi bir kenara bırakmalısınız. Çocuğun kulağına su kaçar mı, ya elimden kayar düşerse, ya nefes alamazsa gibi endişeler anne ve babaları her zaman germiştir. Bebeğinize banyo yaptırmanın keyfini çıkartın. Banyoyu çocuk için keyifli hale getirin.
Banyo Güvenlik Önlemleri
- Bebeğiniz küvetin içindeyken yanından ayrılmayın.
- Gerekli tüm malzemeyi önceden hazır edip elinizin altında tutun.
- Kapı kapalıyken telefon zil çaldığında çocuğunuzu yalnız bırakmayın.
- Bebek küvet içindeyken musluğu açık pozisyonda tutmayın.
- Suyun sıcaklığını iyi ayarlayıp çocuğunuzu pişirmeyin.
- Soğuk su bebeğin üşümesine, sıcak su çocuğun haşlanmasına neden olur. Suyun ısısını 32 dereceye getirin.
- Önce suyun sıcaklığını ve derecesini hazırlayın sonra çocuğunuzu küvete sokun.
- Güvenli bir banyo için küvetin içine az su koyun.
Bebek Nasıl Yıkanmalı
Banyo öncesi tüm hazırlıklar önceden yapılmalıdır. Gerekli tüm malzemeleri ( havlu, bez, kıyafet, lif, sabun, su, küvet) el altında bulundurulur. Banyonun ısı ortamı iyi ayarlanmalıdır. Banyonun ısısı 23 dereceye getirilir. Suyun sıcaklığı ise 32 derece ayarlanır. Küvetin içini en fazla 7 cm su ile doldurun. Küvetin içine konan su sıcak olmamalıdır. Sıcaklığı bileğinizle ölçmelisiniz. Suyun sıcaklığı vücut ısısına yakın olmalıdır. Bebeği soyup banyoya hazırlayın.
Bebek banyo yaparken ağlıyorsa ilk aşamada bebeğin bezini üstünde bırakın. Bu ona su içinde güven duygusu verecektir. Tek elinizle bebeğin boynunu ve başını tutun. Diğer elinizle poposunu ve sırtını destekleyerek küvetin içine bebeğin rahat girmesini sağlayın. Küvet içine hamak takarak bu işlemi daha güvenli hale getirebilirsiniz. Bebeği lifle silmeden önce bebeğin suya alışmasını sağlayın. Bebek şampuanını az miktarda kullanın.
Bebeği liflerken bebeğin cildinin tahriş olmamasına özen gösterin. Bebek yukardan aşağı, önden arkaya doğru sabunlanır. İyice duruladıktan sonra süngerle bebeğin yüzünü hafifçe silin. Saçlarını şampuanlarken nazik olun. Bebeğin saçlarını durularken yüzüne ve gözüne su gitmemesine dikkat edin. Vücudu durularken yüzüstü pozisyona getirin. Çocuğun hem yüzüne hem de gövdesine destek olarak durulama işini yapın.
Bebeğin kayıp düşmemesi için parmaklarınızla bebeği sıkıca tutmalısınız. Yanınızda bulunan yardımcı bebeği küvetten çıkarırken havluya sarma konusunda size destek olsun. Bebeği havluya sıkıca sarıp kıyafeti giydireceğiniz yere götürün. Bebeğinizi iyice kurulayıp saçlarını saç kurutma makinesinde kurutmalısınız. Bebeği yıkadıktan sonra iyi kurulamazsanız bebekte pişik meydana gelir. Bebeğin cildi aşırı kuruysa cilt losyonları ile cildi nemlendirin.
Çocuklara Banyoyu Sevdirme
Beden temizliği denilince akla ilk gelen iş banyodur. Çocuklarımıza banyoyu sevdirmemiz gerekir. Çocuğun ilk banyosu önemlidir. İlk banyoda yapılan yanlış uygulamalar çocukları banyodan soğutur. Banyoyu çocuğa sevdirmek için şu hususlara dikkat etmek gerekir.
- Göz yakmayan şampuan kullanın. Yetişkin şampuanlar kullanmayın göz yakar.
- Çocuk banyo kesesi yumuşak olmalıdır. Sert banyo keseleri çocukların canını yakar. Sert banyo keseleri cildin tahriş olmasına neden olur.
- Acele etmeyin. Yavaş yavaş çocuğunuzu yıkayın. Banyoyu işkenceye çevirmeyin. Banyoyu eğlenceli bir iş haline getirin. Hafif dokunuşlarla çocuğunuzun canını yakmadan yıkayın. Çocuğunuza kibar ve nazik davranın. Özellikle baş ve eklem bölgeleri çocukların hassas bölgesidir.
- Suyun sıcaklığını iyi ayarlayın. Çocuk sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat edin. Orta ısıda olmalıdır. Suyun sıcaklığı mevsime göre değişiklik gösterir. Kış ile yaz aylarında aynı sıcaklıkta olmamalıdır.
- Odanın sıcaklığını iyi ayarlayın. Çok sıcak ortamlarda çocuk mayışır. Soğuk ortamlarda çocuk üşüyüp hasta olabilir.
- Banyo sonrası çocuğunuzu kurulayın. Kurularken çocuğunuzun canını yakmayın. Güzel sözler kullanarak çocuğun banyoya karşı güzel duygular beslemesine katkı sağlayabilirsiniz.
- Banyo vakti iyi ayarlanmalıdır. Çocuğun uyku saatinden önce olmalıdır. Banyo çocuğun rahat uyku çekmesini sağlar. Uykudan uyanan çocuğa banyo yaptırmayın. Hasta oldukları zaman çocukları çok sık banyo yaptırmayın. Banyo için ideal vakti belirleyin. Banyo günlerini ve saatlerini rutine bağlayın.
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Bebekler beslendikten sonra bebeklerde gaz sancısı ortaya çıkar. Gaz sancısı özellikle erkek çocuklarda daha yaygın görülür. Gaz sancısı 3. Aya kadar devam eden bir sorundur. Gaz sancısı giderilmediği taktirde bebeklerde şiddetli sancılara neden olur. Gaz sancısı bebeklerin uyku düzenini bozar. Bebek gazı çıkıp rahatlayıncaya kadar uyumaz. Bu durum anne ve babaların uykusuz geceler geçirmesine neden olur. Gaz sancısı bebekte ilk etapta ıkınma ve inleme ile başlar.
Belli saatlerde ağrılar şiddetlenir ve bebekler ağlamaya başlar. Gaz sancısı bebek 3 haftalık olduğu anda başlar 3. Aya kadar devam eder. Gaz sancısı genelde günün belli saatlerinde görülür. Gaz sancısını aşmada bebeğin beslenme düzenine dikkat etmek gerekir. Bebekler 2-3 saat arayla 10-15 dakika emzirilmelidir. Bebek emmeyi tam olarak tamamlamaz. Bu yüzden belli aralıklarla bebekleri emzirmek gerekir.
Bebeklerde gaz genelde hava yutma ya da yetersiz beslenme durumunda ortaya çıkar. Çocuklar ağladıkları sırada aşırı gaz yutarlar. Beslenirken çok aç olan bebekler annelerini emerken çok fazla gaz yutarlar. Gaz oluşumunda bebeklerin yedikleri katı gıdaların ve besinlerin etkisi büyüktür. Meyve ve sebzelerin içinde yer alan şeker alkolü bebekte gaz oluşumuna neden olur. Lahana, brokoli ve karnabahar gibi bitkiler bebeklerde gaz oluşumunu tetikler. Bu yüzden anne beslenirken gaz yapan besinlerden uzak durması gerekir. Gaz yapan besinleri tüketen anne, bebeğini emzirerek sütü ile bebeklerde gaz oluşumuna neden olur.
Beslenme düzenini belli aralıklarla yaparak bebeklerde ortaya çıkması muhtemel gaz sorunu giderilebilir. Bebeklerde gaz sancısı ortaya çıktığında anne ve babalar şu yöntemleri kullanarak bebeğin gaz sancısından kurtulmasına yardımcı olabilir:
- Bebeği kucağınıza alıp pışpışlayın. Kucağınıza almanız bebeğe güven verecektir. Pışpışlayarak bebekte beslenme sırasında biriken gazın çıkmasına yardımcı olmuş olursunuz.
- Bebeğinizi bebek arabasında gezdirmek en sık kullanılan yöntemlerden birisidir. Bebek arabasında gezen bebeğin dikkati dağılır ve çevresini izlemeye başlar. Gezerken farkında bile olmadan gaz sancısından kurtulur.
- Bebeği belli aralıklarla besleyin. Bebeği besleme sıklığını azaltın. Böylece bebeğin karnında şişkinlik azalır. Bebeği beslemeyi 2 saat aralıklarla yapmalısınız.
- Elektrik süpürgesi, saç kurutma makinelerinin sesleri bebeğinizin rahatlamasını sağlar.
- Çocuğu besleyen anne dik pozisyonda bebeğini emzirmelidir. Böylece bebeğini emzirirken bebeğin hava yutmasını engellemiş olur.
- Bebek biberonla besleniyorsa bebeğin başını midesinden yukarıda tutmalıdır.
- Çocuğun gazı fazla ise bebek biberon ağzını değiştirmek gerekir.
- Bebeğin geğirmesini sağlayarak bebeğin gazını çıkarmasına yardımcı olunur. Bebeği omuz pozisyonunda dik tutarak sırtına vurulup bebeğin gazı çıkartılır.
- Bebek, geğirme pozisyonlarında eğer gaz çıkarmadıysa, yemekten sonra yüzükoyun 5-10 dakika yatırılır. Böylelikle hava ile sütün ayrılması sağlanır, sonra arkasına vurularak tekrar geğirtilir.
- Bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştıracak bir başka pozisyon ise bisiklet hareketidir. Elinizle bebeğin bacaklarını tutup bisiklete biniyormuş gibi çevirirseniz bebeğin gaz çıkartmasını kolaylaştırmış olursunuz.
- Bebeği karın üstü yatırmak da bebeğin gazını çıkarmasına yardımcı olur. Normalde bebeğin uyuması için yüzükoyun yatırılmasını doktorlar tarafından tavsiye edilmez. Yeni beslenen bebeğin gazı çıkmadıysa kontrollü biçimde çocukları bu pozisyonda tutabilirsiniz.
- Bebeklere bazen gaz ilaçları verilebilir ancak çok fazla gazı olmayan bebeklere ilaç yerine bitki çaylarının (özellikle içinde anason ve dereotu içeren çaylar) verilmesi tavsiye edilir.
Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli
Ek gıdaya geçiş, annelerin en heyecan duyduğu süreçlerden birisidir. Bebeğin ek gıdaya başlaması için uzmanlar yaşamın 6. Ayını uygun görürler. Bu süreçte bebeğin hareket etme yeteneği artar. Bebeklerin gelişimleri hızlanır. Anne sütünde olmayan vitamin ve liflere bu dönemde ihtiyaç duyar. Bebek bu dönemde diğer besinlere ilgi duymaya başlar.
Bebek anne sütü ile doyuyorsa ve başka besine ihtiyaç duymuyorsa emzirme 1,5 yaşına kadar devam ettirilmelidir. Anne sütü yeterli değilse ve bebek mama ile besleniyorsa, bebeğin kilo alımı azsa, bebekte demir eksikliği varsa 5.ayın sonunda ek gıdaya geçiş yapılmalıdır.
Bebeğin Ek Gıdaya Geçiş Zamanı Geldiğini Nasıl Anlarsınız?
Bebeğin ek gıdaya başlama zamanının geldiğini gösteren bazı belirtiler vardır. Bebekte dil çıkarma refleksi kayboluyorsa, destekle oturmaya başladıysa, parmakları ile nesneleri kavrayabiliyorsa, parmakları ile nesneleri ağzına götürmeye başladıysa, kemirme ve ısırma gibi refleksleri artmışsa bebeğin ek gıdaya geçiş zamanının geldiğini gösterir.
Ek Gıdaya Geç Ya Da Erken Başlamanın Zararları Nelerdir?
Ek gıdaya geçiş için uygun zamanı belirlemek önemlidir. Doğru zamanda başlamak bebeğin gelişiminin sağlıklı ilerlemesi açısından önemlidir. Ek gıdaya geç kalınması ya da erken başlanması durumunda bebekte mide ve bağırsak gibi organlar yeterince gelişmez. Bu da kişinin sindirim problemi yaşamasına neden olur. Özellikle vücut yağ ve nişastayı yıkacak enzimleri salgılayamaz. Erken verilen ek gıda vücudun katı yükünü arttırır.
Böbreklerde biriken sodyum ve üre miktarını arttırır. Bu da bebeğin vücudunda sıvı miktarının azalmasına neden olur. Bebeğin hâkim olduğu emre refleksi kaybolmaya başlar. Ek gıdalar bebeklerin gelişimini olumsuz etkilediği gibi kişide besin alerjisi görülmesine neden olur. Ek gıdaya geç başlayan bebeklerde demir eksikliği görülür. Gerekli besinler zamanında alınmadığı için bebeğin kilo alımı az olur. Bebekte gelişimsel bozukluklar ortaya çıkar.
Ek Gıdaya Geçerken Nelere Dikkat Edilmeli
Bebeği ek gıda ile tanıştırmada doğru gıda seçimi önemlidir. Yumuşak, alerji yapmayan, sağlıklı ve doğal besinler olmasına dikkat edilmelidir. Ek gıdaya püre gıdalarla başlanmalıdır. Çiğneme refleksini geliştirmek için püre gıdalardan sonra katı gıdalara geçiş yapılmalıdır. Sürekli püre ya da sıvı gıda vermek bebeğin çiğneme refleks gelişimini olumsuz etkiler.
Bebek yeni gıdalara tanışması kademeli olarak gerçekleşmelidir. İlk zamanlar her öğün yeni gıdalar denemek yerine günün bir öğününde yeni gıdaya geçilmelidir. Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeği zorlamayın. Yeni gıdaya alışmak bebek için zor gelebilir. Yemediği zaman bebeğe baskı yapmak doğru değildir.
Bebeğe Verilebilecek Ek Gıdalar
Ek gıdaya geçişte meyve ve sebze püresi verilir. Çok belirgin tatları olan meyve ve sebzeleri tercih etmeyin. Ek gıdaya patates püresi ile başlayabilirsiniz. Patates kabız yapabilir bu yüzden aşırı patates yedirmek doğru değildir. Alerji reaksiyonu düşük olan bir başka ek gıda kabaktır. Özellikle yaz mevsiminde tercih etmelisiniz. Bebek kabağı kolay sindirebilir. Lifli yapısı ile besleyici özelliğe sahip balkabağı bebeğe ek besin olarak verilebilir. Kabağı çorba olarak verebileceğiniz gibi püre olarak da sunabilirsiniz.
Püre ve çorbanın baş tacı olan havuç bebeğe verilecek en faydalı ek gıdalardan birisidir. Havucu buharda pişirip yumuşatarak bebeğe verebilirsiniz. Bezelyeyi de püre şeklinde bebeğe verebilirsiniz. Gaz yapma ihtimalini azaltmak için püreyi tel süzgeçten ezmelisiniz. Hafif tadı ile bebeklerin severek yediği yer elmasını püre şeklinde sunabilirsiniz. Çorbaların içine katarak çorbalara lezzet katabilirsiniz. Verilen ek gıdaların temiz, taze ve sağlıklı olmasına dikkat edin.
Pişik Nedir?
Bebekler ilk 9 aylık süreçte pişik problemini çok sık yaşar. Pişikler özellikle bebeğin alt kısmında ve koltuk altında görülür. Bebeğin alt bezini zamanında değiştirmemek pişiğe neden olur. Bebekler ilk aylarda çok sık idrar yapar. Bebeğin idrar yolları tam gelişmediği için bebek çok sık idrar çıkarır.
Pişik Neden Oluşur?
Bebek idrar ve dışkısın yaptığı zaman altı hemen değiştirilmelidir. İdrar ve dışkı tene değdiği zaman vücutta pişikler meydana gelir. Kalitesiz bebek bezi kullanımı da pişiğe neden olur. Bebeğin bezinin sızdırmaması gerekir. Bebeğinizin tenine ve bedenine uygun sızdırmayan bebek bezlerini tercih etmelisiniz. Islak mendiller pişiğe neden olur. Islak mendil içerisinde paraben varsa bu ıslak mendiller kullanılmamalıdır. Anne sütüyle birlikte alınan bazı maddeler pişiğe neden olur. Vücudun çinko eksikliği de pişiği tetikler. Diş çıkarma döneminde bebeklerin kullandığı antibiyotik ilaçlar da pişiğe neden olur.
Pişik Olduğunda Neler Yapılabilir?
Pişik oluşumunu önlemek için bazı tedbirler alabilirsiniz. Bu tedbirler şunlardır:
- Bebek için kaliteli bebek bezi tercih edin. Bebeğinizin cildini tahriş etmeyen bezleri seçin. Bezler bebeğinizin yaşına ve kilosuna uygun olmalıdır. Bezler sızdırmamalıdır. Bebeğin altını sık değişirin. Gece çocuğunuz uyumuş olsa bile altı kirli ise mutlaka altını değiştirin.
- Bebeğin altını her gün havalandırın. Özellikle sıcak aylarda bebeğin altı havalandırılıp nemlendirilmediği için bebeklerde pişik görülür.
- Pişiği önlemek için bebek altını değiştirirken ıslak mendil yerine bebeğinizin altını ılık su ile yıkayın. Yıkama işleminden sonra bebeğin altını güzelce kurulayın. Bu bebeğinizi rahatlatacak ve pişik oluşumunu önleyecektir.
- Emzirme döneminde beslenmenize dikkat edin. Çinko eksikliğiniz varsa bunu tamamlayan gıdaları doktorun önerdiği şekilde tüketmeye özen gösterin.
- Bebeğinizi sık güneşe çıkarıp bebeğin vitamin eksikliğini tamamlayın. Bebeğinizin hijyen durumuna dikkat edin. Altını zamanında değiştirip düzenli olarak banyo yaptırın. Yıkama işleminden sonra bebek yapı ile bebeğin cildini nemlendirin.
- Pişik olan bölgeye talk pudrası süzmelisiniz. Bitkisel içerikli yöntemler kullanarak pişiği önleyebilirsiniz. Zeytinyağı, badem yağı, e vitamin yağı ve sarımsak kullanarak pişiği önleyebilirsiniz. Pişik sonrası kızarıklığın geçmesi için Hindistan yağı ve balık yağı kullanabilirsiniz. Pişik için kullanacağınız ürünlere bebeğinizin alerjisi olup olmadığını tespit etmelisiniz.
Pişik ve mantar nasıl ayırt edilir?
Bebeklerde pişik olan bölgelerde mantar enfeksiyonu da görülür. Özellikle antibiyotik ilaç kullanılan bebeklerde, kortizonlu krem kullanıldıktan sonra mantar enfeksiyonu görülür. Sıcak ve nem mantar enfeksiyonunu arttırır. Pişik ve mantar enfeksiyonu birlikte görüldüğü zaman pişik patlak kırmızı renkli bir görünüme sahip olur. Pişik alanının çevresinde kırmızı serpinti şeklinde döküntüler ortaya çıkar. Pişiklerde gereksiz mantar ilacı kullanımı sağlık açısından sakıncalıdır. Mantar kremleri ve kortizon içeren kremler doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
Pişiği önlemenin yolları nelerdir?
Bebeğin altı günde en az 5 kez değiştirilmelidir. Alt değiştirirken kimyasal içermeyen temizleme mendili kullanılmalıdır. Temizleme mendili yerine suyla ıslatılmış pamuklu bez kullanın. Bebeğin poposu ve genital organı iyi temizlenmelidir. Bebeğin altı tamamen kuruduktan sonra bağlanmalıdır. Bebeğin altı ıslak bırakılmamalıdır. Bebeğin bezini bağlamadan önce 5 dakika poposu açık bırakılmalıdır.
Çocuklara tuvalet eğitimi ne zaman verilir?
Bebeklerin idrar torbası gelişimi 15.aydan itibaren başlar. Bebekler idrarlarını gece daha az yaparken gündüzleri 3 saatte bir yapar. Bu süre 15 aylıktan 3 yaşına kadar değişiklik gösterir. Tuvalet eğitimi için ideal yaş aralığı 24 ay ile 30 ay arasıdır.
Bu zaman çocuğun gelişim düzeyine göre değişiklik gösterir. Tuvalet eğitim zamanı belirlenirken bebeğin bu sürece psikolojik olarak hazır olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Çocuklar tuvalet eğitimini 3-6 ay arasında tamamlar.
Çocuklara tuvalet eğitimi nasıl verilir?
Tuvalet alışkanlığı konusunda çocuklara kitaplar okunabilir. Tuvalet sırasında çocukların kullanacağı malzemeler tanıtılır. Külot, lazımlık, sifon, çiş, kaka gibi terimler hakkında çocuklar bilgilendirilir. Yapılması gerekenleri tuvalet eğitim kartına yazarak çocuğun tuvalet eğitimi kolaylaştırılır. Tuvalete gir, soyun, tuvaletini yap, vücudunu temizle, sifonu çek ve elini yıka gibi komutlarla çocuklara tuvalet eğitimi aşamalı olarak uygun biçimde anlatılmalıdır.
Tuvalete gittiğinizde çocuğunuzu da tuvalete götürün. Çocuğunuzun lazımlığa bir süre oturmasını sağlayın. Bu işlemi rutin hale getirin. Çocuk lazımlığa bir süre oturduktan sonra çocuğa çişini ve kakasını lazımlığa yapabileceğini anlatın. Tuvalet eğitimine başladıktan sonra çocuğunuza artık bez takmayın. Geceleri tekrar bebek bezi takmak çocuğun tuvalet eğitimini geriletir. Tuvalet eğitimine başlandığı zaman çocuğa kolay çıkabilen kıyafetler giydirmeye özen gösterin.
Fermuarlı, çıtçıtlı ve düğmeli giysiler soyunmayı zorlaştırır. Çocuğun tuvalet ihtiyacı olduğu zamanları tespit edip bu saatlerde çocuğunuzu tuvalete götürün. Çocuğu tuvaletini yapma konusunda yüreklendirin. Çocuğunuz tuvalete düzenli çıkıyorsa bu saatleri not alın ve devam ettirin. Çocuğunuz tuvaletini başarılı bir şekilde tamamladığı zaman onu ödüllendirin.
Tuvalet eğitimi zor ve sıkıntılı bir süreçtir. Bu süreçte anne ve babalar sabırlı olmalıdır. Tuvalet eğitimi sırasında çocuklara sert davranmayın. Katı tuvalet eğitimi çocuğun psikolojik yapısını bozar. Çocukta kişilik bozukluğuna yol açar. Çevresine güvensiz ve cimri bir kişiliğe sahip olmasına neden olur. Tuvalet eğitimi sırasında çocuğa yumuşak davranmak gerekir.
Sorularına sabırla güzel açıklamalar getirmek gerekir. Tuvalet eğitimi konusunda kendinizi eksik ve yetersiz hissediyorsanız mutlaka bu konuda uzman kimselerden destek almalısınız. Tuvalet eğitimi için güzel zamanlar seçmelisiniz. Özellikle bahar ve yaz mevsimlerini tercih etmelisiniz. Bahar ve yaz mevsiminde salgın hastalıklar daha azdır. Çocukların çok kalın giyinmesine gerek yoktur. Kış mevsiminde tuvalet eğitimi vermek doğru değildir. Bu sürede çocuk hastalanabilir.
Tuvalet eğitimi sırasında yapman gereken 7 şey
- Çocuğunun bezi bırakıp alıştırma külotuna geçiş yapın. Bebek alıştırma kilotuna geçme konusunda ısrarcı ise beze devam edin.
- Lazımlık çocuğun ulaşabileceği bir yerde olsun.
- Çocuğun yanında bir arkadaşı ile tuvalete gitmek isteyebilir. Bu konuda çocuğa izin verebilirsiniz. Bu durum çocuk için eğlenceli olacaktır.
- Musluk açmak çocuğun çişini getirebilir.
- Lazımlığın içerisindeki çiş ya da kakayı tuvalete dök ve bu bağlantıyı anlamasını sağlanabilir.
Tuvalet eğitimi gece nasıl verilir?
Çocuk gündüz olduğu gibi gece de bezsiz yatırılır. Bebek bezi bağlamak yerine koruyucu bez sermelisiniz. Çocuk uyumadan önce son 2 saat boyunca çocuğa sıvı vermeyin. Gece tuvalet eğitimi kazandırmak gündüze göre daha zordur. Çocuk altına kaçırdığı zaman çocuğa kızmayın. Çocukların 5 yaşına kadar gece tuvalet alışkanlığı kazanamaması normal bir durumdur büyütmeyin.
TUVALET İLETİŞİMİ VE TUVALET EĞİTİMİ NEDİR? FARKLARI NELERDİR?
Tuvalet iletişimi, en temel mantığı ile bebeğinizi gözlemleyerek verdiği tuvalet sinyallerini anlayıp onu tuvalete götürmektir. Çocuğunuzla ya da bebeğinizle kurduğunuz ilişki burada çok önemlidir. Bir eğim değil iletişimdir.
Tuvalet eğitimi ise bebek ya da çocuklara tuvalet alışkanlıklarını öğretmeyi ve bağımsızlıklarını kazanmalarını sağlamayı amaçlar. Tuvalet iletişiminden farklı ise çocuk burada tuvaleti kullanmayı öğrenir ve kendi tuvalet ihtiyaçlarını kendisi yönetir.
Tuvalet İletişimi Ve Tuvalet Eğitimi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Tuvalet iletişimi ve tuvalet eğitimini birbirinden ayıran farklar bulunmaktadır. Bunlar;
- Tuvalet iletişiminde odaklanma esastır. Yani bebeğinizin tuvalet ihtiyacını doğru zamanda anlayıp ona yanıt vermek üzerine odaklanır. Tuvalet eğitimi ise çocuğun tuvalet kullanmayı öğrenmesi ve kendisinin bu süreci yönetmesini üzerine odaklanır.
- Tuvalet iletişiminde bebekle bakan kişi arasında semboller, işaretler, sözler ya da jestler gibi iletişim araçları olabilir ve bakıcısı bu araçları takip edip anlayarak bebeğin tuvalet ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur. Tuvalet eğitiminde ise bu şekilde bir iletişim araçları yoktur.
- Tuvalet iletişimi anlık olarak iletişim gerektiren bir süreçtir. Bebeğin bakıcısı bebeğin tuvalet ihtiyacını o an anlamaya odaklanmalı ve ona yardımcı olmalıdır. Tuvalet eğitimi ise daha uzun bir süreci kapsar. Çocuğun tuvaleti etkin kullanması ve tuvalet ihtiyacını karşılarken ki süreçleri yönetmesini bağımsızlığını kazanmasını hedefler.
Yukarıda bahsedilen farklar dışında tuvalet iletişimi yeni doğan döneminden itibaren uygulanabilecek bir yöntemdir. Ama tuvalet eğitimi için uzmanların da söylediği üzere çocukların en az 2 yaşını doldurmaları beklenir. Ancak hangisini tercih ederseniz edin sonuç olarak çocuğun tuvalet ihtiyaçlarının karşılanması ve tuvalet alışkanlıkları geliştirmesi hedeflenmektedir.
Tuvalet İletişiminin Faydaları Nelerdir?
Henüz anne karnına düştüğü ve beslenmeye başladığı andan itibaren anne karnında tuvalet ihtiyacını gideren bebeğiniz dünyaya geldiğinde bezlenerek yeni bir alışkanlık edinmiş oluyor. Ve 2-3 yaşında geldiğinde ise artık beze veda etme zamanı geldi diyerek çocuklarımıza tuvalet eğitimi vermeye başlıyoruz. Fakat 2-3 yıl boyunca bebeğinizin bir rutini haline gelen beze tuvalet yapma durumunu bırakmak sanıldığı kadar kolay olmayabiliyor.
Aslında insanın doğasında bedenini temiz tutma içgüdüsü vardır. Bu yüzden de bebeğiniz anne karnındayken bile tuvaleti geldiğinde bunu içgüdüsel olarak yapar ve bedenini temiz tutar. Ama biz ona bilmediği bir yöntemi sunar bez bağlarız ve bunu alışkanlık haline getirmesine yardımcı oluruz. Peki, henüz yeni doğmuş ihtiyaçlarını sadece ağlama yoluyla ifade eden bir bebek tuvalet ihtiyacını bezsiz nasıl giderebilir? Bu sorunun cevabı bezsiz bebek tuvalet iletişimidir.
Bezsiz bebek tuvalet iletişiminde bebeğin bakıcısı bebeği gözlemleyerek verdiği tuvalet sinyallerini anlık olarak anlayıp onun tuvaletini yapmasına yardımcı olur. Bu yöntemin faydaları;
- Bebeğinizin altı kirlenmediği için daha huzurlu olur.
- Bez kullanmadığınız için pişik, yara gibi bezden kaynaklanan sorunlarla karşılaşmazsınız.
- Bebek ile anne arasındaki bağ güçlenir.
- İlerleyen dönemlerde tuvalet alışkanlığı kazanması daha kolay olur.
- Bebek bezi masrafı azalacağı için aile ekonomisine katkı sağlar.
- Tuvalet iletişimi sayesinde bebeğiniz gazını daha rahat çıkarır.
Tuvalet iletişimi ile kendine daha çok güvenen ve bağımsız bir bebeğiniz olabilir. Çünkü tuvalet iletişimi ile beraber bebeğiniz hem size karşı güvenli bir bağlanma yaşayacaktır onun ihtiyaçlarını anladığınız için hem de bu süreci yönetebildiği için bağımsızlık kazanacaktır.