Akşam Sefası Çiçeği Nasıl Bir Bitkidir? Özellikleri Nelerdir? Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Peyzaj mimarlığında en çok kullanılan çiçeklerde olan akşamsefası, diğer çiçeklerden ayrılan ve isminin bu şekilde anılmasını sağlayan özelliği diğer çiçekler gibi gün ışığında değil, akşam karanlık çökmeye başladıktan sonra açması ve güzel kokular yaymasından gelir.

Akşam Sefası Nasıl Bir Bitkidir?

Yetiştirilme açısından en kolay yetiştirilen bitkilerden bir tanesi de akşamsefasıdır. Bu bitkinin bakımı için özel bir şey yapılmasına gerek duyulmadığı gibi halk arasında arsız bir bitki olarak da bilinir.

Çok yıllık ve tek yıllık türleri bulunan akşamsefasının keme çiçekçilikte fazla tercih edilmemektedir. Bunun sebebi ise kesme çiçekçiliğe uygun olmamasındandır. Bu bitki çiçeklerini akçam açıp gündüz vaktinde kapatması ile ünlüdür ve ismini de buradan almaktadır. Akşamsefasına benzeyen bir çiçek daha bulunmaktadır ve bu çiçeğin tam tersi olup gündüzleri çiçeklerini açıp akşamları kapanmasıdır. Bu çiçeğe de gündüzsefası denilmektedir.

Akşamsefasının Özellikleri Nelerdir?

  • Akşamsefası çiçeğinin en önemli özelliği çiçeklerini akşam ezanıyla birlikte açması, sabahları kapatmasıdır. Bitkinin ismi bu özelliğinden dolayı verilmiştir.
  • Akşamsefası bitkisinin anavatanı Güney Amerika bölgesidir. Bu bitkinin boyu 1 metreye kadar ulaştığı gibi boyları çok çabuk büyürler.
  • Renkleri pembe, kırmızı, eflatun, turuncu, sarı ve beyaz olan akşamsefasının ekim zamanları ilkbahar aylarıdır. Genellikle çiçekleri uzun, yaprakları kısa olan bu bitki, bir boru etrafında oluşup açan çiçeklerden meydana gelir. Bu bitkinin kökü, kalın ve yumru biçimindedir.
  • Akşamsefası bitkisinin özelliklerinden biri de kendi kendine çoğalabilen bir bitki olmasıdır.
  • Akşamsefası bitkisinin kökleri fazla derine inmediğinden evde yetiştirilmek istenildiğinde derin saksılar kullanılması zorunlu değildir. Evde akşamsefası bitkisini yetiştirmek isteyen kişiler için en doğru saksı seçimi enlemesine geniş saksıların kullanılmasıdır.

Akşam Sefası Hangi Alanlarda Yetişir?

Akşamsefası yayılmayı sevmelerinden kaynaklı olarak geniş alanlarda kendi kendilerine daha rahat yayılabilirler. Bu sebeple dar alanlarda veya küçük bahçelerde yetiştirilmesi yerine daha geniş alanların tercih edilmesi daha doğru olur. ev ortamında da yetişebilen akşamsefasının saksısı derinlemesine değil enine geniş bir saksı içerisinde bakılması gerekir.

Saksıda akşamsefası yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu çiçek sulanırken fazla suyun dışarıya atılabilmesi için saksının drenaj özelliğinin olması gerekir. Bunun sebebi akşamsefasının toprağı nemli olmalı fakat topraktaki fazla suyun dışarıya atılması gerekir. Çünkü fazla suya maruz kalan bu çiçek çürüme ile karşı karşıya kalır.

Akşamsefasının Bakımı Nasıl Olmalı?

Sulama aralıkları

Genel olarak suyu çok seven bitkiler arasında yer alan akşamsefası bitkisinin toprağının sürekli nemli olması çiçeğin daha sağlıklı ve güzel yetişmesini sağlar fakat susuz kaldıklarında hemen solup gitmezler. Çöl bitkilerinde olduğu gibi susuz kaldıkları zamanlarda depolamış oldukları su ile beslenirler. Bu sebeple akşamsefası dayanıklı bitkiler arasında yer alırlar. En çok etkilendikleri durum ise çok soğuk havalar ve çiçeklerde don olayının görülmesidir. Akşamsefası çiçeği don ile karşı karşıya kaldığında geri dönüşü zor olabilir. 

Akşamsefası çiçeğinin günde 2 defa sulanması yeterlidir fakat yaz aylarında bu sulama olayında değişkenlik gösterir. Sulama miktarının önemli olduğu kadar suyun ısısı da oldukça önemlidir. Kış aylarında sulama suyunun sıcaklığı oda sıcaklığında olması gerekir. Kullanılacak olan su çeşme suyu ise bu suyun 2 gün dinlendirilip kireçten arındırılarak kullanılması, bu çiçeğin daha verimli büyümesini sağlayan bir püf noktasıdır.

Işık İhtiyacı

Güneş ışığı seven akşamsefası, evde bakılması halinde gün ışığını rahatlıkla alabileceği bir yere konumlandırmanız gerekir. Akşamsefasının konumlandırıldığı akan güneş görmeyen veya güneş ışığı almayan bir yerde de bu bitkiyi yetiştirmek mümkündür. Hem dayanıklı hem de arsız bir bitki olmasından dolayı bu tarz ortamlarda da yetişebilmektedir. Sadece zifiri karanlık ortamlarda bulunmaması çiçeğin yaşayabilmesi için yeterli bir koşuldur.

Toprak

Her bitkinin bir hassasiyeti olduğu gibi akşamsefası çiçeğinin de hassasiyetleri bulunmaktadır. Bu hassasiyetlerden biri soğuk hava şartlarıdır. Bu bitkinin kökleri fazla derine inmediği için don olaylarında kökler donabilir ve köklerin donmasının ardından geriye dönüş pek olmamaktadır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında köklerinden sökülüp daha ılıman bir yere alınarak daha sonra eski yerine tekrar ekilebilir. Bu durum bahçede yetişen çiçekler içindir, saksıda yetişen akşamsefası için oda sıcaklığı yeterli olacaktır.

Bu çiçeğin toprağı, suyu tutabilmesi kadar fazla suyu atabilmesi oldukça önemlidir. İçerisinde besin kaynağının fazla olduğu toprağın kullanılması akşamsefasının verimliliğini arttırır. Çiçeğin köklerinin hava alabilmesi için toprağın içine perlit (silis volkanik taşlar) yerleştirilebilir.

Akşam Sefası Çoğaltma işlemi Nasıl Yapılır?

Bu çiçeğin çoğaltma işlemi genellikle tohum üzerinden yapılmaktadır. Akşamsefası çiçeğinde tohumlar kış aylarının başlarında belirgin olarak ortaya çıkar ve bu dönemde bu tohumlar toplanarak saklanır. Tohumdan yetiştirilen akşamsefası hızlı gelişim göstermesinden dolayı en çok tercih edilen çoğaltma yöntemidir.

Akşamsefasının ekim işlemi ise ilkbahar aylarıdır ve başka besin öğeleriyle birlikte karıştırılarak toprağa ekilir. Bu ekim işlemi sırasında tohumun fazla derine ekilmemesi gerekir. toprağın 5 cm altına gömülmesi akşamsefası için en uygun ekim mesafesidir. Nisan ayında filizlenme açısından en verimli ay olduğundan akşamsefasının da nisan ayında ekilmesi, filizlenme ihtimalinde artış görülecektir.

Akşamsefasının ekimi yapılacağı sırada güneş gören bir alanda yapılması gerekir. Bu çiçeğin çabuk filizlenebilmesi için toprağın yumuşak olması gerekir. Toprak bel yardımıyla havalandırılmasının ardından yabani otlardan ve yabani cisimlerden arındırılması akşamsefasının daha rahat filizlenebilmesi ve büyüyebilmesini sağlar.

Diğer Çiçekler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu