Açlık ve Yoksullukla Mücadele Eden Dünyanın En Fakir Ülkeleri

Dünyadaki bazı ülkeler ‘gelişmiş’ bazıları ise ‘gelişmekte olan’ ülkeler grubunda yer alıyor. Bunlarla birlikte ekonomik buhran içinde olan bazı ülkelerde yaşayan insanlar ise açlık ve yoksulluk ile mücadele ediyor. Gayri Safi Yurtiçi Hasılayı (GSYİH) baz alarak dünyanın en fakir 10 ülkesini derledik…

1 – Burundi

13 Milyon nüfusa sahip Burundi Cumhuriyeti, denize kıyısı olmayan bir Afrika ülkesidir. Başkenti Gitega’dır. Oldukça fakir ve geri kalmış bir ülkedir. Kişi başına düşen GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla): 237 Dolar (2023)

2 – Somali

Afrika kıtasının en doğusunda bulunan bu geri kalmış ülke, Somali Şilini para birimini kullanıyor. Milli hasılaya bakıldığında dünyanın en fakir ülkesi olduğu görülen Somali’nin Türkiye vatandaşlarından vize istemesi hayli ilginçtir. GSYİH’nın yalnızca 447 Dolar olduğu ülkenin insanları sefalet içinde yaşamını sürdürmekte ve deniz korsanlığı yaygın olarak yapılmaktadır.

3 – Mozambik

Başkenti Maputo olan Mozambik Cumhuriyeti, Güneydoğu Afrika’da bulunan ve ekonomik zorluklarla boğuşan bir ülkedir. Mozambik Meticali para birimini kullanan ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası yalnızca 531 Dolar. Nüfusun %43’ü yetersiz beslenme ile mücadele ediyor.

4 – Madagaskar

Dünya genelinde düşük gelirli ülkelerden biride Madagaskar ülkesidir. Birçok ekonomik zorlukla karşı karşıyadır. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi’ne (İGE) göre, Madagaskar en düşük sıralarda yer almaktadır. Ülkenin büyük bir kısmı tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olup, kırsal nüfusun önemli bir bölümü yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Gayri Safi Yurtiçi Hasılası: 480 Dolar

5 – Çad

Çad da dünya genelinde en fakir ülkeler arasında yer almaktadır. Sahra Altı Afrika’da bulunan bu ülke, büyük oranda yoksulluk, düşük insani gelişme seviyeleri ve ekonomik zorluklarla mücadele etmektedir. Çad‘ın tahmini nüfusu yaklaşık 18 milyon civarındadır. Kişi başına düşen GSYİH: 665 Dolar

6 – Güney Sudan

Güney Sudan da dünya genelinde en fakir ülkeler arasında yer almaktadır. 2011 yılında Sudan’dan bağımsızlığını kazanmış olmasına rağmen, Güney Sudan ekonomik olarak ciddi zorluklarla karşı karşıyadır. Süregelen iç savaş, siyasi istikrarsızlık, yetersiz altyapı ve doğal kaynakların etkin kullanılmaması gibi faktörler, yoksulluğu artıran temel unsurlardır. Güney Sudan‘ın tahmini nüfusu yaklaşık 12,5 milyon civarındadır. Kişi başına düşen GSYİH: 328 Dolar

7 – Nijer

27 Milyon kişinin yaşamını sürdürdüğü Nijer, Batı Afrika CFA Frangı para birimini kullanıyor. Nijer, yüksek doğurganlık oranları ve kıt kaynaklar nedeniyle büyük bir gıda kriziyle karşı karşıyadır. Çölleşme ve kuraklık, tarımı olumsuz etkileyen başlıca faktörlerdir. Gayri Safi Yurtiçi Hasılası ise 540 Dolar.

8 – Orta Afrika Cumhuriyeti

Orta Afrika Cumhuriyeti isminden de anlaşılacağı üzere Afrika kıtasının ortasında, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Orta Afrika CFA Frangı para birimini kullanan bu geri kalmış fakir ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası sadece 467 Dolar. Nüfusun %40’ı yetersiz besleniyor. Halkın büyük bir kısmı yoksulluk içinde yaşamaktadır ve temel gıda maddelerine ulaşmakta güçlük çekmektedir.

9 – Malavi Cumhuriyeti

6 Temmuz 1964 yılında Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazanan Malavi bir Güneydoğu Afrika ülkesi. Malavi Kvaçası para birimini kullanan ülkenin başkenti ise Lilongwe. Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 600 dolar. tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olmasına rağmen, düşük verimlilik, iklim değişikliği ve altyapı yetersizliği yoksulluk ve açlığı artırıyor.

10 – Liberya Cumhuriyeti

Resmi dili İngilizce olan bu Batı Afrika ülkesinde 5 Milyon civarında insan yaşıyor. Ülkenin ismi ”Özgürlerin Toprağı” anlamına geliyor. Fakat Gayri Safi Yurtiçi Hasılasına baktığımızda ekonomik yönden pek de özgür olmadıkları apaçık ortada. Liberya GSYİH sadece 653 Dolar. Liberya’daki iç savaşın ardından toparlanma süreci hala devam ediyor. Ekonomik altyapı eksiklikleri ve gıda üretiminin yetersizliği, halkın açlıkla mücadelesini zorlaştırmaktadır.

11 – Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Neredeyse Afrika kıtasının tam ortasında yer alan bu fakir ülke 102 Milyon nüfusa sahip. Resmi dil olarak Fransızca’nın konuşulduğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti trajik bir GSYİH’ya sahip. Ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası 550 Dolar.

12 – Afganistan

Afganistan dünya genelinde fakir ülkeler arasında yer almaktadır. Savaşlar, siyasi istikrarsızlık, ekonomik durgunluk ve yetersiz altyapı, ülkenin ekonomik kalkınmasını ciddi şekilde engellemiştir. Afganistan, özellikle 2001’den bu yana süregelen çatışmalar ve 2021’de Taliban’ın tekrar yönetimi ele geçirmesiyle daha da zor bir duruma girmiştir. Halkın büyük bir kısmı yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır ve ülkede işsizlik oranı yüksektir. Kişi başına düşen GSYİH: 500 Dolar (2023)

13 – Yemen

Yemen, Arap Yarımadası’nın güney ucunda, Asya kıtasında yer alır. Yemen, tarihsel olarak dünyanın en fakir ülkelerinden biri olarak kabul edilir ve son yıllarda devam eden iç savaş, ekonomik kriz ve insani felaketler bu durumu daha da kötüleştirmiştir. Yemen’in 2024 yılı itibarıyla tahmini nüfusu yaklaşık 34 milyon civarındadır. Kişi başına düşen GSYİH: 827 Dolar

14 – Tacikistan

Tacikistan, Orta Asya’da yer alır ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Tacikistan, eski Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazandıktan sonra, ekonomik olarak zorluklar yaşamış ve bugün hâlâ düşük gelirli ülkeler arasında yer almaktadır. 2024 yılı itibarıyla Tacikistan’ın tahmini nüfusu yaklaşık 10 milyon civarındadır. Kişi başına düşen GSYİH: 859 dolar.

Ne yazık ki, açlık ve sefaletin yaşandığı ülkeler, yukarıdaki listeyle sınırlı kalmamaktadır. Dünya genelinde yoksulluk, gelir dağılımı eşitsizliği, siyasi istikrarsızlık ve yetersiz altyapı gibi sebeplerle daha da derinleşmektedir. Cibuti, Laos, Gana, Kenya, Fildişi Sahilleri, Sao Tome ve Principe, Moritanya, Zambiya, Kiribati, Kamerun, Bangladeş, Myanmar, Yemen, Kamboçya, Doğu Timor, Lesotho, Zimbabve, Haiti, Tanzanya, Komorlar, Çad, Benin, Eritre, Nepal, Mali, Ruanda, Güney Sudan, Sierra Leone, Burkina Faso, Gine Bissau, Togo, Mozambik, Gambiya, Madagaskar ve Burundi gibi ülkeler, küresel yoksulluk endeksinde en alt sıralarda yer almakta ve kalkınma sürecinde büyük zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır.

Kategori: Blog

Diğer Konu Başlıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarda ilginizi çekebilir

Başa dön tuşu